ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για να δείξουν την Κύπρο... πάνε στη Μάλτα

Είναι προς το συμφέρον του κράτους να δώσει κίνητρα για να προσελκύσει διεθνείς παραγωγές

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης μαζί με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάμπο Παπαγεωργίου είχαν εγγράψει την περασμένη εβδομάδα θέμα σχετικά με την ανάπτυξη της Κύπρου ως κινηματογραφικού κέντρου, το οποίο και εξετάστηκε από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής απουσίαζε το υπουργείο Οικονομικών, ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας της όλης προσπάθειας που γίνεται, προκειμένου να προσελκυστούν μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής. Η κάθοδος τέτοιων εταιρειών είναι πασίδηλο ότι θα προσφέρει τα μέγιστα στην Κύπρο. Η προβολή που θα λάβει το νησί θα είναι τεράστιας εμβέλειας, ενώ και το οικονομικό όφελος θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν από κοινού το υπουργείο Παιδείας με το υπουργείο Εμπορίου, το κράτος μπορεί να έχει έσοδα ύψους 33 εκατομμύριων ευρώ ετησίως και άλλα τόσα έσοδα η καταναλωτική αγορά από την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Ο κ. Περδίκης σε γραπτή ανακοίνωσή του δήλωσε ότι οι κυβερνώντες περί άλλα τυρβάζουν. Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη υιοθετήσει κίνητρα για ανάπτυξη του κινηματογράφου με πολύ θετικά αποτελέσματα και ότι η Κύπρος θα μπορούσε να φιλοξενεί περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές, αφού και το φυσικό περιβάλλον αλλά και το αστικό/αγροτικό της τοπίο προσφέρονται για τέτοιου είδους παραγωγές. Η κ. Ρόιτερ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου, ανέφερε ότι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ξένων εταιρειών παραγωγής για να γυρίσουν ταινίες στην Κύπρο, τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που παρέχει η Δημοκρατία είναι ανύπαρκτα, έτσι οι εταιρείες αναζητούν άλλες τοποθεσίες, όπου η σχετική νομοθεσία παρέχει όλες εκείνες τις διευκολύνσεις. Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι ενώ υπάρχει εν εξελίξει κινηματογραφική παραγωγή από το BBC της Βρετανίας με θέμα τους Κύπριους μετανάστες που πήγαν στη Βρετανία, αντί να γυρίζεται στην Κύπρο θα γυριστεί στη Μάλτα. Η εν λόγω παραγωγή είναι μια ταινία μεγάλου μήκους σε συμπαραγωγή με το BBC και ένα στούντιο του Χόλυγουντ, με σενάριο από Κύπριο που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε σκηνοθεσία Τζέισον Κόνερι, γιου του Σον Κόνερι. Ο κ. Περδίκης στη γραπτή του δήλωση ανέφερε πως «Το Πισσούρι και η Επταγώνια θα μετακομίσουν στη Μάλτα, μιας και η κινηματογραφική εταιρεία αποφάσισε ότι είναι περισσότερο συμφέρουσα η κινηματογράφηση στο μικρό νησιωτικό κράτος της Μεσογείου παρά στην Κύπρο».

Σύμφωνα και με την κ. Αλεξία Ρόιτερ, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολλά. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει και ανάπτυξη του κυπριακού κινηματογράφου, αλλά και να ελαφρυνθεί το κεντρικό κράτος από τη χρηματοδότηση ντόπιων παραγωγών, η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα χρήματα από την προσέλκυση εταιρειών που ενδιαφέρονται να γυρίσουν τις ταινίες τους στο νησί, ουσιαστικά θα αιμοδοτεί και τις εγχώριες δουλειές. Συμπλήρωσε ότι από τη συνεδρίαση φάνηκε να επιδεικνύεται κατ’ αρχήν ενδιαφέρον και ελπίζει αυτό το ενδιαφέρον να είναι πραγματικό και να υπάρξει στο μέλλον απτό αποτέλεσμα.

Να σημειώσουμε ότι αυτές τις μέρες παρουσιάζεται η παραγωγή «Αγαπημένες μέρες» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και σενάριο-παραγωγή Γιώργου Αβραάμ, που είναι ένα όμορφο ταξίδι για την εποχή που το Χόλυγουντ γύριζε ταινία στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο χωριό Κάρμι στην Κερύνεια («Sin» με τη Raquel Welch).

Η Κύπρος ως σκηνικό

Η αλήθεια είναι ότι αν εξαιρέσουμε τις εγχώριες και τις ελλαδικές παραγωγές, το νησί δεν έχει γίνει ένα μεγάλο κινηματογραφικό πλατό, παρόλο που διαθέτει εξαιρετικό γεωργοκτηνοτροφικό περιβάλλον (παραδοσιακούς οικισμούς, μικρά χωριά κ.λπ.), φυσικό κάλλος και εύκολη μετάβαση για εναλλαγή περιβάλλοντος (από το Τρόοδος η μετάβαση σε παραθαλάσσιο οικισμό δεν ξεπερνάει τη μία ώρα). Η προπαγανδιστική ταινία/ντοκιμαντέρ «Cyprus is an island» γυρίστηκε στην Κύπρο το 1946 για λογαριασμό του υπουργείου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και προοριζόταν κυρίως για το βρετανικό κοινό, με στόχο την ανάδειξη της θετικής επιρροής της αποικιακής κυβέρνησης στην Κύπρο. Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη ταινία, στην οποία συμμετείχαν και Κύπριοι συντελεστές και στην οποία μάλιστα εμφανίζεται για πρώτη φορά το όνομα του Μιχάλη Κακογιάννη, ως βοηθού. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1954, γυρίζονται κάποιες σκηνές στη γειτονιά Συρκανιά της Κυθραίας για την ταινία «The who dare», του Lewis Milestone.

Στην ταινία «Exodus» με πρωταγωνιστή τον Πωλ Νιούμαν του 1960 βλέπουμε εικόνες από το λιμάνι της Αμμοχώστου. Η βρετανική ταινία «Incense for the Damned» του 1970 έκανε κάποια γυρίσματα στην Κερύνεια. Το 1971 γυρίστηκε στην Κύπρο η ταινία «Sin», με πρωταγωνιστές τους Raquel Welch και Richard Johnson. Αν τις περασμένες δεκαετίες η Κύπρος κατάφερνε να έχει έστω και αυτές τις παραγωγές, σήμερα που τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και πιο εύκολα, γιατί τις διώχνουμε ώς τη Μάλτα και παραπέρα εξαιτίας της αδιαφορίας μας;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

X