ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποδαρικό με Τέχνη για το Πάφος2017

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκινάει δυναμικά

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Πάφος από τον Ιανουάριο είναι και επίσημα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με την πόλη του Aarhus της Δανίας και είναι μία ευκαιρία για την πόλη να ανανεώσει το πολιτισμικό της υπόβαθρο και να αρχίσει να συνομιλεί πολιτιστικά με την υπόλοιπη Κύπρο, αλλά και τον κόσμο. Άλλωστε, το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς» έχει ακριβώς αυτό το νόημα. Το ποδαρικό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος2017 γίνεται με ποικίλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο και με σημαντικές εικαστικές εκθέσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η οργανωτική επιτροπή έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις απ’ όλο το πολιτιστικό φάσμα (θέατρο, μουσική, εικαστικά κ.λπ.).

«Κυπριακώ τω τρόπω-Maniera Cypria»
Στη Λευκωσία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμό η Έκθεση «Κυπριακώ τω τρόπω-Maniera Cypria: Φορητές βυζαντινές εικόνες του 13ου αιώνα στην Κύπρο/Επιδράσεις από Ανατολή και Δύση». Στην έκθεση επιχειρείται η ανάδειξη της ζωγραφικής παραγωγής των φορητών εικόνων στην Κύπρο τον 13ο αιώνα και τις επιδράσεις από την Ανατολή και τη Δύση. Ο 13ος είναι ο αιώνας αλλαγών στην κυπριακή Εκκλησία που τον σηματοδοτεί η Bulla Cypria του 1260.
Ιανουάριος – Ιούλιος 2017, Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας

«Μυθολογίες μιας Αρχής»
Στην Πάφο και στην Γκαλερί «Εν Πλω» συνεχίζεται η εγκαινιασθείσα έκθεση «Μυθολογίες μιας Αρχής». Η Έκθεση παρουσιάζει τους μεγάλους εικαστικούς της λεγόμενης Δεύτερης Γενιάς της Κύπρου οι οποίοι παίρνοντας τα ηνία από τους προηγούμενους κατάφεραν να δημιουργήσουν  ολόκληρο εικαστικό ζωγραφικό, και όχι μόνο, ρεύμα στην Πάφο. Στην Έκθεση εκτίθενται έργα των ζωγράφων Στας Παράσχου, Κώστα Οικονόμου, Ανδρέα Χαραλαμπίδη, Γιώργου Κοτσώνη, Χρίστου Χρίστου, Χρίστου Φουκαρά. Εκθέτουν επίσης οι γλύπτες Αντης Χατζηαδάμος και Κύπρος Περδίος.
Από τις 28 Δεκεμβρίου 2016, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017, Γκαλερί «Εν Πλω» Πάφος

«ReBench»
Στον Δημοτικό Κήπο Πάφου ο εικαστικός Μιχάλης Παπαμιχαήλ τοποθετεί την εγκατάστασή του που προωθεί την εκ νέου χρησιμοποίηση καθημερινών αντικειμένων. Εκατοντάδες άχρηστα τενεκεδάκια θα αποτελέσουν το κύριο κατασκευαστικό υλικό για έξι παγκάκια που θα τοποθετηθούν σε δημόσιο χώρο. Στόχος του καλλιτέχνη είναι η αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε οικολογικά θέματα.
15 Ιανουαρίου, Δημοτικός Κήπος Πάφου, ώρα 6:00 μ.μ.

«Δεύτερη Φύση»
Μία ακόμη δράση θα λάβει χώρα στον Δημοτικό Κήπο της πόλης με το όνομα «Δεύτερη Φύση». Ο Οργανισμός Πάφος2017 καλεί αρχιτέκτονες και εικαστικούς να εμπνευστούν και να αναδιαμορφώσουν τον δημόσιο χώρο, με κοινές κατασκευές που θα παραδοθούν στην πόλη μετά την Τελετή Έναρξης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
28 Ιανουαρίου, Δημόσιος Κήπος Πάφου

«Πλανήτες»
Τέλος Ιανουαρίου ένα ενδιαφέρον διεθνές  ερευνητικό εγχείρημα με τίτλο «Πλανήτες» ξεκινάει στο ανακαινισμένο «Αττικόν» και συνεχίζεται στην Οικία της οδού Shelley. Συμμετέχουν σημαντικοί εικαστικοί από την Πάφο, αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Η έκθεση αυτή είναι μία εναλλακτική περιήγηση στον αστικό ιστό της πόλης.
Από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι  28 Μαρτίου, «Αττικόν» και «Οικία Shelley»

Πληροφορίες: Γραφεία Οργανισμού Πάφος2017, τηλέφωνο 26932017, http://www.pafos2017.eu

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

X