ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο η Κεντρική

Ποντάρει στο υψηλό ποσοστό επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων για μείωση των ΜΕΔ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρά το γεγονός πως οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των αναδιαρθρώσεων και των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά στο τέλος Νοεμβρίου σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, ποντάροντας στις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, των οποίων τα αποτελέσματα δεν έχουν διαφανεί ακόμα, λόγω των αυστηρών ορισμών.

Τα μη εξυπηρετούμενα παρέμειναν πάνω από 27 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός πως παρουσίασαν μικρή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχη μείωση παρουσίασαν και τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, ωστόσο, διατηρήθηκαν κι αυτά πέραν των 22 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Κεντρική, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι αναδιαρθρώσεις ανέρχονταν στα 14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,8 δισ. ευρώ εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων. Στο σύνολο των χορηγήσεων που έχουν αναδιαρθρωθεί παρουσιάζεται μείωση 206 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου 2015, καθώς το καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρώσεων, όπως διαμορφώνεται στο τέλος κάθε μήνα, επηρεάζεται, πέραν από τις νέες αναδιαρθρώσεις, και από αποπληρωμές και μετακινήσεις χορηγήσεων εκτός της κατηγορίας αναδιαρθρώσεων λόγω λήξης της περιόδου παρακολούθησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τον Νοέμβριο 2015, οι χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν αλλά εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 56 εκατ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν αλλά περιλαμβάνονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις σημείωσαν μείωση κατά 261 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της λήξης της περιόδου παρακολούθησης, δηλαδή έχουν «θεραπευτεί» (cured).

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η ΚΤΚ για την πορεία των δανείων τακτής λήξης που αναδιαρθρώνονται, προκύπτει ότι το 78% των δανείων τακτής λήξης που έχουν αναδιαρθρωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2015 τηρούν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy