ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν επιλέγουν την Κύπρο για μια νέα αρχή

Έρευνα της Internations κατατάσσει τη χώρα ως την 52η πιο δημοφιλή από συνολικά 64 κράτη

Η έρευνα «Expat Insider 2015: Take Two» εκπονήθηκε από τον οργανισμό Internations και αφορά στη ζωή των μεταναστών στην καινούργια τους πατρίδα. Πρόκειται για μια λεπτομερή εικόνα της καθημερινότητας των μεταναστών στο εξωτερικό σε όλες τις ηπείρους: γιατί οι άνθρωποι επέλεξαν να εγκατασταθούν σε νέα χώρα, πώς είναι η καθημερινή τους ζωή και πόσο ικανοποιημένοι είναι. Συνολικά, ρωτήθηκαν 14.400 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο και ο οργανισμός αναφέρει ότι η έρευνα στοχεύει στο να παρέχει γνώσεις σχετικά με τη ζωή μεταναστών σε 64 χώρες ενώ σημειώνεται ότι η έκθεση χρησιμεύει ως πολύτιμη πηγή και σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν ή σκέφτονται να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα.

Πάντως, στη γενική βαθμολογία της έρευνας, η Κύπρος φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις του πίνακα. Από τις συνολικά 64 χώρες, κατατάσσεται 52η , με το Εκουαδόρ να βρίσκεται πρώτο, ακολουθούμενο από το Μεξικό και τη Μάλτα. Για να προσδιορίσουν αυτή την κατάταξη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε πέντε κατηγορίες: (α) κόστος ζωής, (β) την ποιότητα της ζωής των εκπατρισθέντων (αναψυχή, ευτυχία, συγκοινωνίες, υγεία, ασφάλεια και ευημερία), (γ) την ευκολία εγκατάστασής τους (πόσο ευπρόσδεκτοι νιώθουν, πόσο φιλική είναι η κοινωνία απέναντί τους, πόσο εύκολο είναι να βρουν φίλους και ευκολία εκμάθησης της γλώσσας), (δ) οικονομική δυναμική του ατόμου και (ε) εργασία στο εξωτερικό (προοπτικές καριέρας, ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελευθέρου χρόνου και ασφάλεια εργασίας).

Στην κατηγορία «κόστος ζωής» η Κύπρος κατατάσσεται στην 34η θέση, με πρώτο το Εκουαδόρ, ακολουθούμενο από Πολωνία και Τσεχία. Όσον αφορά στην «οικονομική δυναμική» των μεταναστών, η Κύπρος φαίνεται να προσελκύει κάποιους από τους λιγότερο οικονομικά εύπορους εκπατρισθέντες του πληθυσμού της έρευνας, καθώς φιγουράρει στην 59η θέση, δηλαδή, μόλις έξι θέσεις πριν την τελευταία χώρα – η οποία είναι η Ελλάδα. Πρώτο, είναι και εδώ το Εκουαδόρ.

 

Τα θέματα εργασίας

 

Κληθέντες να αποτιμήσουν τη χώρα μετεγκατάστασής τους, όσον αφορά σε θέματα εργασίας, κατατάσσουν την Κύπρο στην 60ή θέση του πίνακα, με την Ελλάδα πάλι τελευταία στην 64η. Στους επιμέρους δείκτες της εν λόγω κατηγορίας, παρόλο που η Κύπρος λαμβάνει την 59η θέση στις «προοπτικές καριέρας» και «ασφάλεια εργασίας», βρίσκεται στη 16η θέση όσο αφορά στην υποκατηγορία «ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελευθέρου χρόνου».

Σημαντική πτυχή της έρευνας αφορούσε επίσης την ευκολία με την οποία θεωρεί ο υπό έρευνα πληθυσμός ότι μπόρεσε να εγκατασταθεί στον νέο προορισμό. Η Κύπρος καταλαμβάνει την 25η θέση, καθώς πρώτο είναι το Μεξικό και τελευταίο το Κουβέιτ. Στον επιμέρους δείκτη «πόσο ευπρόσδεκτοι νιώθουν», η Κύπρος είναι στη 15η θέση, για την «ευκολία σύναψης φιλικών σχέσεων» στη 18η θέση, στην ίδια θέση βρίσκεται και στην υποκατηγορία «ευκολία μάθησης γλώσσας». Όμως, όσον αφορά στο πόσο «φιλικοί» είναι οι Κύπριοι, κατατάσσονται στην 40ή θέση.

Τέλος, με τις απαντήσεις τους, οι ερωτηθέντες αποτιμούν την «ποιότητα ζωής» στην Κύπρο ως την 41η μεταξύ των 64 χωρών. Αναλυτικότερα, σε «αναψυχή» η Κύπρος είναι στην 30ή θέση, «υγεία, ασφάλεια και ευημερία» 24η και για «ευτυχία» μεταναστών 45η (η οποία υποκατηγορία φαίνεται να έχει θετική συσχέτιση με την οικονομική δυναμική των ατόμων, καθώς πρώτη χώρα είναι το Εκουαδόρ σε θέματα «ευτυχίας» και τελευταία η Ελλάδα, όπως δηλαδή και στην «οικονομική δυναμική»). Στην υποκατηγορία «συγκοινωνίες» η Κύπρος κατατάσσεται 57η.

 

Πρώτη η Κύπρος στην ικανοποίηση για τη διαθεσιμότητα στέγασης

Στην έρευνα η Κύπρος παίρνει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσο αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των μεταναστών για τη διαθεσιμότητα στέγασης, καθώς το 60% των ερωτηθέντων (που έχουν σχέση με την Κύπρο), βαθμολόγησαν το νησί ως «πολύ καλό», με δεύτερη χώρα στην εν λόγω κατηγορία την Ταϊλάνδη με 56%. Επίσης, παγκόσμια πρωτιά κατέχει η Κύπρος όσο αφορά στο θέμα «καιρικές συνθήκες». Συγκεκριμένα, όταν οι εκπατρισθέντες δίνουν μεγάλη σημασία στο κλίμα και στον καιρό πριν από τη μετακίνησή τους, απορρέει από την έρευνα ότι ψάχνουν για ηλιόλουστο καιρό, καθώς οι προορισμοί με άφθονο ήλιο έχουν τα υψηλότερα ποσοστά σε αυτόν τον παράγοντα. Η Κύπρος έρχεται πρώτη εδώ με 79%, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (75%) και την Κόστα Ρίκα (67%). Δηλαδή, το 79% των ερωτηθέντων που έχουν σχέση με την Κύπρο, δήλωσαν ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν κύριος παράγοντας που συντέλεσε στην απόφασή τους για το πού θα επιλέξουν να μεταναστεύσουν.

 

Οικογενειάρχες μετανάστες

 

Με βάση στατιστικές μεθόδους, ο πληθυσμός της έρευνας διαχωρίστηκε σε διάφορες υπο-ομάδες. Με την ομαδοποίηση δεδομένων σύμφωνα με την ομοιότητα από τις απαντήσεις τους, ορισμένες τάσεις μεταξύ αυτών των υπο-ομάδων άρχισαν να αναδύονται. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, έχουν προσδιορισθεί δέκα διαφορετικοί τύποι μεταναστών. Το προφίλ ή ο τύπος του ανθρώπου που επέλεξε την Κύπρο ως προορισμό, χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές ως «ο οικογενειάρχης μετανάστης». Πρόκειται, δηλαδή, για άτομα που επέλεξαν να μεταναστεύσουν για οικογενειακούς λόγους. Συνολικά, η συγκεκριμένη υπο-ομάδα αποτελεί το 6% του πληθυσμού της έρευνας, και τυπικά επιλέγει χώρες προορισμούς όπως οι Κύπρος, Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς και Σουηδία. Η αναλογία «άνδρες-γυναίκες» είναι στο 47% και 53%, αντίστοιχα. Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την εν λόγω υπο-ομάδα: 32% είναι σε χειρότερη θέση οικονομικά μετά και την μετεγκατάστασή τους στο εξωτερικό, το 48% ανησυχεί για το μέλλον των οικονομικών τους, το 33% δεν είναι γενικά ευτυχισμένοι από τη ζωή τους στη νέα τους χώρα, το 41% ομιλεί τη γλώσσα της χώρας σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, το 37% ζει στο εξωτερικό για πάνω από δέκα χρόνια και το 22% έχει λάβει υπηκοότητα.

X