ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Γεωργίου: «Άγνοια στη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών»

Ο τομέας της ψηφιοποίησης και διαχείρισης εγγράφων και η επένδυση της S. Kaniklides

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η S. Kaniklides (Cyprus) Limited είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά εμπορίας και διανομής χάρτου, στον τομέα προϊόντων γραφικής ύλης και εξοπλισμού γραφείου, ψηφιοποιεί, αποθηκεύει και διαχειρίζεται έγγραφα, ενώ έχει και συνεργασίες με διεθνείς ομίλους, όπως η αντιπροσωπεία της Eastpak στην Κύπρο. Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Kaniklides Ανδρέας A. Γεωργίου παρουσιάζει όλες τις διαπιστεύσεις ISO που κατέχει η εταιρεία του, αναφέροντας παράλληλα ότι στην Κύπρο επικρατεί άγνοια σχετικά με τον τομέα διαχείρισης ευαίσθητων πληροφοριών. Ερωτηθείς σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας και εάν υπάρχει ενδιαφέρον για χώρες εκτός Κύπρου, υπογραμμίζει πως η κυπριακή αγορά έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

–Ποιο είναι το εταιρικό προφίλ της S. Kaniklides (Cyprus) Limited;

–Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1959 ως βιβλιοπωλείο στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής στην παλιά Λευκωσία, το οποίο και διατηρούμε μέχρι σήμερα, ενώ μετεξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά εμπορίας και διανομής χάρτου και στον τομέα προϊόντων γραφικής ύλης και εξοπλισμού γραφείου. Έχουμε επιλέξει να εστιάσουμε στη συνεργασία με επώνυμους οίκους, αντιπροσωπεύοντας και διανέμοντας μερικές από τις σημαντικότερες μάρκες παγκοσμίως, με κύριο μέλημα την ποιότητα των προϊόντων που προτείνουμε στους πελάτες μας. Είμαστε, επίσης, ο επίσημος αντιπρόσωπος της αμερικάνικης μάρκας Eastpak στην Κύπρο. Η πιο πρόσφατη (2009) και ταχέως αναπτυσσόμενη δραστηριότητα της εταιρίας είναι ο τομέας της ψηφιοποίησης, αποθήκευσης και διαχείρισης εγγράφων. Είναι μια αγορά που πιστεύουμε πολύ για το μέλλον και για τον λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε σημαντικές επενδύσεις σε χώρους, εκπαίδευση και εξειδίκευση προσωπικού αλλά και οργάνωση διαδικασιών, αποκτώντας και εφαρμόζοντας τις σχετικές πιστοποιήσεις ISO. Η συνολική επένδυση σε εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής είναι της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.

–Ποιος ήταν ο βαθμός δυσκολίας για να λάβετε τις πιστοποιήσεις ISO που κατέχει η εταιρεία σας;

–Ήταν μεγάλη πρόκληση παρόλο που η εταιρεία πληρούσε ήδη αρκετές από τις απαιτήσεις των προτύπων. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, τη διαδικασία αυτή το 2014 αρχικά με το ISO 9001 και σταδιακά προσθέσαμε τα ISO 27001 & 22301 και ολοκληρώσαμε το 2016 με την απόκτηση του ISO/TR 13028. Να επισημάνω ότι ήδη εφαρμόζουμε και τα ISO 14001 & OHSAS 18001 για τα οποία και θα πιστοποιηθούμε τον Ιανουάριο του 2017. Στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, σημαντικό ρόλο έπαιξε η προσήλωση, τόσο της διοίκησης όσο και του προσωπικού, στην επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου.

–Ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για εσάς να πληροί η εταιρεία τις προδιαγραφές πυρασφάλειας αποθηκευτικών χώρων και πόσο καθυστέρησε να επιτευχθεί;

–Θεωρώ ότι από τη στιγμή που υπάρχουν αυστηροί και ξεκάθαροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και Εθνικές νομοθεσίες τότε δεν νοείται επαγγελματίας του χώρου που να μην τις διασφαλίζει και να τις ακολουθεί στο ακέραιο. Το υπερσύγχρονο κτήριο της εταιρείας μας σχεδιάστηκε στην Ισπανία και ανταποκρίνεται πλήρως στον κανονισμό της Ε.Ε. (305/2011), στον Κυπριακό Περί Δομικών Προϊόντων νόμο του 2013 (130 ( Ι ) /2013), καθώς και στις ισχύουσες οδηγίες και κανονισμούς περί Πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Πέραν των συστημάτων συναγερμού ανίχνευσης καπνού και θερμότητας, το κτήριό μας διαθέτει και δύο υπερσύγχρονα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης, καθώς και σύστημα παρακολούθησης CCTV 24/7, σύστημα ελέγχου πρόσβασης, αντικλεπτικό σύστημα και σύστημα συναγερμού, τα οποία παρακολουθούνται και ελέγχονται από την G4S Cyprus 24/7.

–Ποια είναι τα κακώς έχοντα στον κλάδο υπηρεσιών σάρωσης, φύλαξης και διαχείρισης αρχείων στην Κύπρο;

–Σε αντίθεση με το εξωτερικό, στην Κύπρο επικρατεί άγνοια σχετικά με τον τομέα διαχείρισης ευαίσθητων πληροφοριών. Ακόμη και σήμερα σημαντικά –συμπεριλαμβανομένων και κρατικά– αρχεία μεγάλων οργανισμών και εταιρειών παραμένουν εκτεθειμένα σε αποθήκες που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που επιβάλλει η νομοθεσία, άρα ανά πάσα στιγμή τα αρχεία κινδυνεύουν να καταστραφούν, με τις συνέπειες της απώλειας να βαραίνουν τις εταιρείες και τους οργανισμούς που εμπιστεύτηκαν τα αρχεία τους για φύλαξη.

–Πόσο δύσκολο είναι να δραστηριοποιηθεί μια επιχείρηση του τομέα σας στην Κύπρο;

–Στη δική μας περίπτωση η δυσκολία προκύπτει από τους διαφοροποιημένους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε. Η στρατηγική μας επιλογή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, είναι η οργάνωση της κάθε δραστηριότητας ως ένα ξεχωριστό, διακριτό business unit με τη δική του πολιτική και τις δικές του διαδικασίες που αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς στην οποία απευθύνεται. Εξειδικεύοντας την ερώτησή σας στην αγορά διαχείρισης εγγράφων ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει αναλόγως και της ποιότητας υπηρεσιών που θέλεις να προσφέρεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτούνται σημαντικές οικονομικές επενδύσεις, χρόνος για την εκπαίδευση προσωπικού και τη δημιουργία κατάλληλων οργανωτικών δομών και απόκτηση εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας.

–Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας πλάνα στην Κύπρο;

–Ο βασικός στόχος είναι να αναπτυσσόμαστε και να εξελισσόμαστε διαρκώς σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς μας, αναζητώντας και προτείνοντας στους πελάτες καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό θα ενδυναμώσουμε και άλλο τις ήδη εξαιρετικές μας σχέσεις με τους συνεργάτες μας από το εξωτερικό, και θα αναζητήσουμε νέες συνεργασίες σε τομείς ενδιαφέροντος. Θεωρούμε, πάντως, ότι ήδη διαθέτουμε τα κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες για να είμαστε εξαιρετικά ανταγωνιστικοί σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς μας. Προτεραιότητα επομένως είναι η διεύρυνση του πελατολογίου μας, ενώ ιδιαίτερα για τον τομέα διαχείρισης εγγράφων προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του καινούριου μας κτηρίου φύλαξης και διαχείρισης αρχείου χωρητικότητας 45 χιλιάδων κιβωτίων που θα είναι έτοιμο τέλος Ιανουαρίου του 2017.

–Έχετε βλέψεις να δραστηριοποιηθείτε και σε άλλες χώρες εκτός Κύπρου;

–Στο παρόν στάδιο έχουμε εστιάσει στην κυπριακή αγορά καθώς θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Παράλληλα μελετούμε μια πολύ σημαντική επένδυση που αφορά την αντιπροσωπία της μάρκας Eastpak στην Ιορδανία. Εξετάζουμε επίσης το ενδεχόμενο επέκτασης των υπηρεσιών μας που αφορούν την ασφαλή διαχείριση αρχείου στο εξωτερικό. Καθώς όμως διαθέτουμε σημαντικές επαφές και σχέσεις με το εξωτερικό είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε σκέψεις και προτάσεις που μπορούν να συμπληρώσουν, διευρύνουν και περαιτέρω αναπτύξουν το πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα