ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιόρτασαν οι υπεραγορές τα Χριστούγεννα

Η κίνηση των καταναλωτών κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Με θετικό πρόσημο θα κλείσει ο κύκλος εργασιών των υπεραγορών παγκυπρίως, καθώς η κινητικότητα των καταναλωτών τις τελευταίες ημέρες του 2016 θα συνεπικουρήσειστις ήδη μέχρι στιγμής καλές πωλήσεις που έχουν σημειώσει. Από την αρχή του έτους έως και σήμερα η εμπορική κίνηση στις υπεραγορέςόχι μόνο είναι απόλυτα ικανοποιητική, αλλά ισχυρή , με κορύφωση – όπως είθισται άλλωστε - τις ημέρες των εορτών. Παράλληλα οι υπεραγορές, βάζουν φρένο στη συντήρηση δυνάμεων, εφόσον τα τελευταία χρόνια κατά την περίοδο της κρίσης, πιέστηκε η κερδοφορία τους, όπως καταδεικνύουν οι δηλώσεις του εκτελεστικού γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑ.Σ.ΥΠΕ.), μιλώντας στην «Κ» για την κινητικότητα των υπεραγορών και το πώς κρίνει την μέχρι τώρα πορεία τους.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι υπεραγορές ναι μεν πιέστηκαν από τη μείωση του καλαθιού της νοικοκυράς – διότι οι καταναλωτές επικεντρώθηκαν στα απολύτως απαραίτητα κατά τα χρόνια της κρίσης - αλλά θεωρητικά ήταν οι λιγότερο χαμένες από όλα τα είδη καταστημάτων. Και αυτό, διότι όπως συνέβη στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες στις οποίες χτύπησε την πόρτα η κρίση, οι συνήθειες των καταναλωτών απλώς διαφοροποιήθηκαν.Πρόσθετα, παράγοντες από κύκλους της αγοράς ανέφεραν στην «Κ» ότι η επισκεψιμότητα των καταναλωτών στις υπεραγορές έχει ανέβει πολύ, αντισταθμίζοντας την εξίσωση που προκύπτει από το μικρότερο καλάθι της νοικοκυράς. Όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και ο κ. Χατζηαδάμου, οι καταναλωτές πλέον δίνουν αξία στα χρήματα που διαθέτουν, ψάχνοντας συνεχώς για το ποιοτικότερο προϊόν, στην καλύτερη δυνατή τιμή που μπορεί να προσφερθεί. Αναφορικά μετο πώς κινείται η αγορά στις υπεραγορές κατά τη γιορτινή περίοδο, ο κ. Χατζηαδάμου είπε ότι «ήδη οι αγορές είναι αυξημένες, οι υπεραγορές θα εντατικοποιήσουν τις προσφορές τους ακόμα περισσότερο, προσφορές που όμως υπάρχουν ολόχρονα με πολύ καλές τιμές».

Σχετικά με τις ενέργειες του Συνδέσμου, ανέφερε ότι «είμαστε πανέτοιμοι για να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε σχέση και με τις τιμές που προσφέρονται, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καταναλωτή. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τα θέλω των καταναλωτών για να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, όσον αφορά την εξυπηρέτηση, την ποιότητα και τις επιλογές». Όσον αφορά με το ύψος των τιμών των προϊόντων, ο κ. Χατζηαδάμου διευκρίνισε ότι «οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες από πέρυσι, ειδικά στα κρέατα, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα».Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πως θα κινηθούν οι υπεραγορές στο 2017, σημείωσε πως «υπάρχει θετική εικόνα για τις προσφορές που κάνουν οι υπεραγορές της Κύπρου, την ίδια ώρα που και ο κόσμος τις έχει εμπιστευτεί. Θεωρώ ότι το 2017 θα είναι πολύ καλύτερο από πλευράς κατανάλωσης στις υπεραγορές σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια», ενώ τόνισε παράλληλα πως «το λιανικό εμπόριο είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη στην οικονομία της Κύπρου».

Επιβεβαιώνουν οι Υπεραγορές

Μιλώντας στην «Κ» ο Διευθυντής Μάρκετινγκ των υπεραγορών ΆλφαμεγαΓιώργος Θεοδότου, επιβεβαίωσε ότι η κινητικότητα των καταναλωτών στις υπεραγορές είναι αυξημένη, προσθέτοντας πως «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα». Ερωτηθείς σχετικά με χριστουγεννιάτικες προσφορές ο κ. Θεοδότου τόνισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλές προσφορές, με καλές τιμές, ενώ η κινητικότητα στις υπεραγορές έχει κορυφωθεί το τελευταίο διήμερο». Όπως τόνισε, «οι καταναλωτές προετοιμάζονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και δεν αφορά μόνο προϊόντα ή τα λεγόμενα είδη πρώτης ανάγκης». Πρόσθετα, προχωρώντας σε μία εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί η αγορά των υπεραγορών στο 2017, ανέφερε πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ρυθμός κατανάλωσης θα συνεχίσει σε ένα καλό επίπεδο».

Χαμηλότερες τιμές

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου το οποίο ετοιμάζεται σε εξαμηνιαία βάση και παρουσιάζει τις προβλέψεις της για βασικά οικονομικά μεγέθη της κυπριακής οικονομίας, τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 η Κύπρος συνέχισε να καταγράφει τον υψηλότερο αρνητικό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Όπως αναλύεται αυτό συνέβη λόγω κυρίως των συνεχιζόμενων χαμηλών τιμών της ενέργειας αλλά και των προς τα κάτω προσαρμογών των τιμών των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών στις πιο σημαντικές κατηγορίες του ΕνΔΤΚ (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή). Σημειώνεται ότι η εσωτερική υποτίμηση κατά τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων μέσω της μείωσης των μισθών, ήταν βοηθητική για την ταχεία ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας. Σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την ΚτΚ, οι κύριοι παράγοντες που συντέλεσαν στη συνεχιζόμενη αρνητική πορεία του εγχώριου πληθωρισμού είναι οι συνεχείς χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες συγκρατούν σημαντικά το κόστος των εισαγωγών, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και οι διορθωτικές αλλαγές στην εγχώρια οικονομία, όπως οι προς τα κάτω προσαρμογές των εγχώριων μισθών, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ταυτόχρονα, οι μέχρι στιγμής χαμηλότερες τιμές των αεροπορικών μεταφορών επιβατών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 λόγω κυρίως της εισόδου στην αγορά νέων αεροπορικών εταιρειών και της συνεπακόλουθης αύξησης του ανταγωνισμού, ενίσχυσαν την καθοδική πορεία του πληθωρισμού. «Οι πιο πάνω παράγοντες οδήγησαν στην αύξηση της προσφοράς με αποτέλεσμα τη μείωση του γενικού επιπέδου των τιμών. Αναλυτικότερα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 ο εγχώριος πληθωρισμός με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε αρνητικός στο -1,6%, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, κατά την οποία έφθασε στο -2,2%», καταλήγει.

Τσιμπημένες οι τιμές στα φρούτα και λαχανικά

Τσουχτερός ο καιρός για τους πολίτες, αλλά ακόμα περισσότερογια τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών. Μειώθηκε η παραγωγή στα ευπαθή προϊόντα, με άμεσο αποτέλεσμα να παρίστανται ακριβότερα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τις τιμές στα οπωροκηπευτικά να παρουσιάζονται εμφανώς ανεβασμένες σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες το 2015 ήταν στο 1.5 ευρώ/ κιλό, ενώ φέτος κοστίζουν 2 ευρώ/κιλό. Τοαγγούρι θερμοκηπίου – που είναι και φθηνότερο από αυτό του χωραφιού – κοστίζει φέτος 2.5 ευρώ/κιλό, ενώ πέρυσι στοίχιζε 1.5 ευρώ. Τα φασολάκια έχουν αύξηση τιμής της τάξεως του 1 ευρώ, οι πατάτες και τα μήλα 20 σεντ του ευρώ, το μπιζέλικατά 2 ευρώ και η πιπεριά κατά 0.5 ευρώ. Το μπρόκολο είναι ανεβασμένο κατά 0.5 ευρώ το κιλό, ενώ τα τσακρίδια φέτος τα βρίσκουμε 2 ευρώ ακριβότερα, στα 5 ευρώ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα