ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολλοί θα ήθελαν να παρακολουθούν το κινητό μου

Ενδείξεις για κοριό σε τουλάχιστον δύο συνομιλίες του λέει ο Γενικός Ελεγκτής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Διαστάσεις αναμένεται να προσλάβουν οι καταγγελίες γενικού ελεγκτή για κοριό στο κινητό τηλέφωνό του μετά τα όσα λέει στη συνέντευξή του στην «Κ». Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ξεκάθαρα λέει ότι δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις για το απόρρητο των ιδιωτικών επικοινωνιών, λαμβάνοντας ο ίδιος μέτρα προστασίας. Κάνει λόγο για δύο περιστατικά που όπως λέει έχουν καταγραφεί. Ο γενικός ελεγκτής αναφέρεται και στο πεδίο δράσης της Υπηρεσίας που είναι επικεφαλής, υποστηρίζοντας ότι όποιοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα είναι υπό τον εποπτικό του ρόλο.

–Γιατί πιστεύετε κ. Μιχαηλίδη ότι κάποιος ή κάποιοι παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνό σας;
–Δύο συνομιλίες μου ηχογραφήθηκαν. Αυτό είναι ισχυρή ένδειξη παρακολούθησης, αφού τεχνικά η ηχογράφηση σημαίνει παρέμβαση, συνήθως κακόβουλη. Αν όντως ήταν παρακολούθηση, που θα πρέπει να διαπιστωθεί, δεν μπορώ να ξέρω γιατί συμβαίνει, μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι αυτή η ενέργεια δεν έχει να κάνει με την ιδιωτική μου ζωή. Τώρα γιατί στο πλαίσιο των καθηκόντων μου θα ήθελε κάποιος, που δεν ξέρω ποιος είναι αυτός, να παρακολουθεί το τηλέφωνό μου, δεν γνωρίζω.

–Πέσατε από τα σύννεφα;
–Όχι ιδιαίτερα, ήταν κάτι το οποίο θεωρούσα ως ενδεχόμενο, νομίζω όπως και πολλοί άλλωστε κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί. Λάμβανα, είναι η αλήθεια, κάποιες προφυλάξεις για αυτό το θέμα. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι φάνηκε, αν υπάρχει παρακολούθηση, πως αυτή δεν έχει μόνο μορφή ακρόασης και καταγραφής κάποιων σημειώσεων, αλλά πλήρους ηχογράφησης. Αυτό, αν συμβαίνει, είναι ενοχλητικό γιατί με το κινητό μιλάς και με την οικογένειά σου, με φίλους, και δεν θέλεις αυτά να κυκλοφορήσουν με οποιοδήποτε τρόπο .
–Έχετε ένα ή δυο κινητά τηλέφωνα;
–Μέχρι τώρα είχα ένα. Τώρα πήρα και δεύτερο.
–Κλασική αντίδραση όταν υπάρχουν υποψίες…
–Κλασική αντίδραση.
Είπατε για ισχυρές ενδείξεις. Άρα δεν είναι απλές υποψίες;
–Δεν υπάρχει πουθενά στην κανονική ροή μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης διαδικασία καταγραφής. Όταν σε σένα πέσει η γραμμή και ο συνομιλητής σου ακούει επανάληψη αυτά που είχατε πει προηγουμένως, αυτό αποδεικνύει ότι έγινε ηχογράφηση. Για το δεύτερο συμβάν άκουσα το ηχητικό ντοκουμέντο. Η συνομιλία διάρκειας 1,5 λεπτού έπαιξε ξανά τρεις φορές. Δεν ήταν, όπως έχουν πει κάποιοι, μπέρδεμα γραμμής ή επιστροφή ήχου. Ήταν πλήρης επανάληψη της συνομιλίας. Άρα κάπου είχε καταγραφεί. Αν αυτό είναι παρακολούθηση ή για άλλο λόγο έγινε ηχογράφηση, αυτό θα φανεί.
–Ποιος νομίζετε ότι θα ήθελε να παρακολουθήσει το τηλέφωνο του γενικού ελεγκτή;
–Πολλοί θα ήθελαν, αλλά δεν ξέρω. Ελεγχόμενοι; Κάποιος άλλος; Αυτό που ξέρω είναι ότι, εάν όντως υπήρχε παρακολούθηση, αυτή συνιστά ποινικό αδίκημα και η εξιχνίαση της αποτελεί καθήκον της πολιτείας η οποία έχει και υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες όσον αφορά το ανθρώπινο δικαίωμα του απόρρητου της ιδιωτικής επικοινωνίας.
Σας πείθουν αυτές οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις, κατά καιρούς, κρατικών αρχών ότι δεν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα;
–Δεν μπορώ να τις θεωρήσω θέσφατο. Όχι, δεν μπορώ να πω ότι τις πιστεύω απόλυτα. Είναι σημαντικό να δίνονται τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις, αλλά δεν μπορώ να πω ότι διαβεβαίωση τέτοιας μορφής μπορεί σε οποιοδήποτε πολίτη, από μόνη της, να είναι απόλυτα πιστευτή ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
–Μπορεί η υποτιθέμενη παρακολούθηση να έγινε από εξωθεσμικές καταστάσεις;
–Φυσικά μπορεί. Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σήμερα υπάρχει φτηνή τεχνολογία στα χέρια ιδιωτών που μπορεί να επιτρέψουν την παρακολούθηση τηλεφώνων. Άρα μπορεί να έχει γίνει. Εγώ δεν έχω πει ότι η ενδεχόμενη παρακολούθηση έγινε από θεσμικό φορέα. Εάν υπάρχουν εξωθεσμικοί φορείς με αυτού του είδους δραστηριότητες, είναι και πάλι υποχρέωση της πολιτείας να τους ανακαλύπτει και να τους διώκει ποινικά.

Στην Κύπρο η μόνη υπηρεσία που έχει δικαίωμα να κάνει χρήση τεχνολογίας παρακολούθησης επικοινωνιών είναι η ΚΥΠ. Πήρατε τηλέφωνο τον επικεφαλής της Υπηρεσίας;
–Όπως έχω ενημερώσει, είχα συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα. Θα διερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα και θα βρεθούμε ξανά για να δούμε πώς θα χειριστούμε το συμβάν.

–Γιατί επιλέξατε τη δημοσιοποίηση του θέματος;

–Το συμβάν έγινε δύο φορές την ίδια μέρα, και τις δύο με δημοσιογράφους. Η δημοσιοποίηση ήταν συνεπώς θέμα χρόνου. Για αυτό από την αρχή είπα στη δημοσιογράφο του ΡΙΚ ότι δεν θα το κρατούσα μυστικό. Η μυστικοπάθεια δεν συνάδει με το ρόλο του γενικού ελεγκτή. Νομίζω η δημοσιοποίηση δεν έβλαψε κανένα. Απλώς μας ανάγκασε όλους να ενεργοποιηθούμε για κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο.

Όποιος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο του γεν. ελεγκτή

–Στην Κύπρο οι πάντες ελέγχονται από τον γενικό ελεγκτή;
–Μέχρι το 2014 εξαιρούνταν του ελέγχου οι κρατικές επιχειρήσεις, όπως ήταν οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι Δασικές Βιομηχανίες και άλλες. Με τον νόμο του 2014, τον λεγόμενο περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμο, οι κρατικές επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στον έλεγχο του γενικού ελεγκτή. Οποιοσδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο του γενικού ελεγκτή.

–Ως προς τι τότε η αντίδραση του ΘΟΚ π.χ.;
–Η αντίδραση του ΘΟΚ ήταν πιστεύω για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, ενδεχομένως λόγω παρερμηνείας από πλευράς του Οργανισμού ως προς το ζητούμενο του ελέγχου. Γι’ αυτό όταν βρεθήκαμε με τον πρόεδρο του ΘΟΚ, στην παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, και εξηγήθηκε το πλαίσιο του ελέγχου, ήρθησαν οι παρεξηγήσεις

–Εντοπίσθηκε κάτι από τους ελέγχους;
–Δεν αναμέναμε να βρούμε κάτι ιδιαίτερο από το οικονομικό κομμάτι. Αναμένονται κάποια επιπρόσθετα στοιχεία για την οικονομική πτυχή. Αυτό που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο, κυρίως το Τμήμα Αρχαιοτήτων διαχειρίζεται τα αρχαία του μνημεία στα Κατεχόμενα. Από σχετική αλληλογραφία που είχαμε με το Τμήμα, προκύπτει ότι ο τρόπος διαχείρισης διέπεται από οδηγίες που θέτει το Υπουργείο Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ που επίσης ήταν παραλήπτης των επιστολών μας αναμένεται να μας στείλει τη δική του θέση, χωρίς να υπεισερχόμαστε σε θέματα πολιτικής υφής.

–Στο κομμάτι των ερευνών στα Συμβούλια Αποχετεύσεων Λευκωσίας και Λάρνακας θα πρέπει κάποιοι να ανησυχούν;
–Από τη στιγμή που ξεκίνησε μια ποινική διερεύνηση σημαίνει ότι ο γενικός εισαγγελέας έχει αξιολογήσει τα ευρήματα που του έχουμε παραδώσει και θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για ποινικά αδικήματα. Άρα, αν κάποιοι έχουν εμπλοκή, θα πρέπει να ανησυχούν. Έχουν ανοιχθεί λογαριασμοί και γίνεται αξιολόγηση των δεδομένων, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία δίνουν τη βάση για να συνεχισθούν οι έρευνες.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ