ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κέντρο ψάχνει αντίπαλο δέος για Αναστασιάδη

Νικόλας-Λιλλήκας άρχισαν τη συλλογή συμμάχων και συνεργασιών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν την περασμένη Πέμπτη στα βραβεία Man of the Year ο παρουσιαστής της βραδιάς Τάσος Τρύφωνος με ένα λογοπαίγνιο απευθύνθηκε στον Νίκο Κατσουρίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι υποψήφιος ακόμα, το κοινό γέλασε συνωμοτικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γύρισε με ανήσυχο χαμόγελο προς τον φίλο του και χρόνιο πολιτικό του αντίπαλο για να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις. Ένα γλαφυρό γεγονός ενδεικτικό του ότι οι προεδρικές εκλογές έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα και συζητούνται, όχι μόνο στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο. Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι τελικώς που θα διεκδικήσουν την προεδρία θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους τρεις μήνες, ωστόσο, οι πρώτες υποψηφιότητες έχουν ήδη διαγραφεί. Αυτό το διάστημα κρίνεται καίριο ώστε οι ενδιαφερόμενοι για την κούρσα και τον προεδρικό θώκο να μελετήσουν μεθοδικά και σιωπηρά τα τρωτά, τα ατού τους αλλά κυρίως τα αδύναμα και δυνατά στοιχεία των αντιπάλων τους με στόχο να τα αξιοποιήσουν πλήρως και να στήσουν την προεκλογική στρατηγική τους, αυξάνοντας έτσι τις όποιες πιθανότητες εκλογής τους. Με δεδομένο ότι ο μόνος σίγουρος υποψήφιος είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον χώρο του Ενδιάμεσου στήνεται ήδη ένα παρασκήνιο επαφών και διαβουλεύσεων για το ποιος υποψήφιος θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Νίκου Αναστασιάδη σε έναν δεύτερο γύρο. Επαφές και διαβουλεύσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών οι οποίες θα κορυφωθούν το επόμενο δεκαήμερο.

Μάχη των επιγόνων στον Ενδιάμεσο

Ήταν το 2008, όταν ο ενδιάμεσος χώρος και συγκεκριμένα οι πολιτικές δυνάμεις που τάχθηκαν εναντίον του Σχεδίου Ανάν ανασυντάχθηκαν με στόχο να αποτελέσουν τον τρίτο δρόμο στην εξουσία και να κερδίσουν τις εκλογές, χωρίς να οδηγηθούν άλλη μία φορά σε αναγκαστική συμπόρευση, είτε με τον ΔΗΣΥ είτε με το ΑΚΕΛ. Οι πολιτικές συγκυρίες και οι πρωταγωνιστές φαίνεται να ευνοούσαν μία τέτοια προσπάθεια σε αντίθεση με το πρώτο εγχείρημα το 1993, όταν υποψήφιος ήταν ο Πασχάλης Πασχαλίδης. Και αυτό γιατί κοινός υποψήφιος του Κέντρου δεν ήταν άλλος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο που, για μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, αποτελούσε τον πρωταγωνιστή και εκφραστή του «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν. Χρειάστηκε να περάσει η πρώτη Κυριακή και ο ηχηρός αποκλεισμός του τότε Προέδρου όχι μόνο να αιφνιδιάσει αλλά και να διασκορπίσει τις δυνάμεις του Κέντρου, άλλους δεξιά και άλλους αριστερά, μετρώντας απώλειες και μελετώντας διεξοδικά τα επόμενα βήματα της ήττας τους. Προσπάθειες καταβλήθηκαν αμήχανα και το 2013, για ανάδειξη κοινού υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο, με γνωστό το αποτέλεσμα. Εννέα χρόνια μετά από την κρυάδα που έλαβε ο κεντρώος χώρος, ο νυν πρόεδρος του ΔΗΚΟ και γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου επιχειρεί την ανασύνταξη του χώρου κάτω από τη δική του υποψηφιότητα, με στόχο να συνεχίσει τη στρατηγική του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό. Το ζήτημα που πρέπει να λάβει υπόψη είναι ότι με το ίδιο σθένος διεκδικεί την προεδρία ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου Γιώργος Λιλλήκας, ενώ από το κάδρο του Ενδιάμεσου δεν πρέπει να παραλείπονται οι φιλοδοξίες της Ελένης Θεοχάρους, η οποία, βάσει των τελευταίων δηλώσεών της, φαίνεται πρόθυμη να αποσυρθεί, αν αυτό βοηθήσει στην εκθρόνιση του Νίκου Αναστασιάδη.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο το θολό και ιδιόρρυθμο ακροατήριο του λεγόμενου κεντρώου χώρου μπορεί να συνασπιστεί βάσει των επιθυμιών των πολιτικών τους αρχηγών. Αντίθετα με αλλοτινούς χρόνους που οι Βάσος Λυσσαρίδης και Σπύρος Κυπριανού με το αρχηγικό τους προφίλ κατάφερναν να ελέγχουν πλήρως το κόμμα και τους ψηφοφόρους τους, σήμερα παρατηρείται η μάχη των επιγόνων, οι οποίοι προσπαθούν να αναδειχθούν πολιτικά αλλά δεν έχουν ακόμη κερδίσει την πλήρη κυριαρχία εντός του κόμματος. Η πρώτη παρτίδα της μάχης είναι μεταξύ τους και από αυτήν άλλοι φιλοδοξούν να βγουν κομματάρχες και άλλοι εθνάρχες. Το σίγουρο είναι πως το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει ο καθένας από αυτούς να ελιχθεί ή να ενισχύσει τη θέση του στον κομματικό και πολιτικό χάρτη με γνώμονα τις εκλογές του 2018. Οι επαφές των αρχηγών του ενδιάμεσου χώρου έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, άλλοτε τηλεφωνικώς και άλλοτε σε προσωπικό επίπεδο με στόχο τις προεδρικές και αναμένεται να κορυφωθούν την εβδομάδα που έρχεται βάζοντας κάτω στρατηγικό πλάνο πολιτικών θέσεων, αλλά και συζητήσεις επί πολιτικών ανταλλαγμάτων.

Η στρατηγική Νικόλα
«Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μπορούν να εκλέξουν Πρόεδρο» αναφέρουν δηκοϊκά στελέχη σημειώνοντας πως θα γίνουν οι επαφές σε όλα τα κόμματα του χώρου ώστε να κατέλθει ένας υποψήφιος, ο οποίος θα είναι και ο πιο εκλέξιμος, με μία διαφορά όμως: ότι ο πιο εκλέξιμος δεν θα έχει ως αποκούμπι του είτε τον ΔΗΣΥ είτε το ΑΚΕΛ ούτως ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει τη δική του πολιτική στο Κυπριακό. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ήδη αρχίσει τις πρώτες του κινήσεις για να κτίσει τη δική του υποψηφιότητα ως αυτήν το πιο εκλέξιμου. Πέραν των επαφών που πραγματοποιεί με ανώτατους αξιωματούχους σε Ελλάδα, Ισραήλ και Βρυξέλλες, κτίζοντας το ηγετικό του προφίλ, γίνονται ήδη διαβουλεύσεις και στο εσωτερικό. Ήδη έχει στηθεί το επιτελείο των στενών συνεργατών του Νικόλα Παπαδόπουλου που θα καθορίσουν την πολιτική στρατηγική με την οποία θα προχωρήσει στις προεδρικές εκλογές και δεν είναι άλλοι από τους στενούς του συνεργάτες, Χρύση Παντελίδη, Άθω Αντωνιάδη, Γιώργο Γεωργίου, Γιώργο Σολωμού, Αναστασία Παπαδοπούλου, Χρίστο Σενέκκη και Μενέλαο Κωμοδίκη. Την επικοινωνιακή πολιτική την έχει ήδη αναλάβει ο γνωστός επικοινωνιολόγος και φίλος της οικογένειας Παπαδοπούλου Κώστας Παναγόπουλος. Κέντρο συντονισμού θεωρείται εδώ και καιρό το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, ενίοτε και ο πέμπτος όροφος του κόμματος. Το ζήτημα που μένει ανοικτό είναι το πότε θα εξαγγείλει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, καθώς όπως όλα δείχνουν θα τον προλάβει με την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ο Γιώργος Λιλλήκας. Αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο, καθώς ήδη στήνει συμμαχίες και συνεργασίες με υποομάδες απ’ όλα σχεδόν τα κόμματα.

Δούρειοι ίπποι
Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει καταφέρει να αποκτήσει στρατηγικό βάθος αποκηρύσσοντας τη συνεργασία με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και στοχεύοντας στις δυνάμεις του Κέντρου. Το στρατηγικό βάθος φάνηκε εξάλλου από την τακτική που χρησιμοποίησε για να κερδίσει την προεδρία του κόμματος, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Με αυτόν τον τρόπο, έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές σε όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό του τον ιδανικό υποψήφιο που θα μπορεί να περάσει σε έναν δεύτερο γύρο και να αναμετρηθεί, όπως όλα δείχνουν, με τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτά τα στελέχη, που έχουν συχνές επαφές με τον πέμπτο όροφο του ΔΗΚΟ, θεωρούνται από κάποιους ως σταυροφόροι του ενδιάμεσου χώρου και μπορούν να ενεργήσουν άλλοτε ως δούρειοι ίπποι εντός των κομμάτων τους και άλλοτε ως σύμμαχοι της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου, προσδοκώντας βεβαίως τα αναμενόμενα στο ενδεχόμενο εκλογής του.

Κίνηση Ομήρου και ΕΔΕΚίτες

Ήδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να υπολογίζει πολύ στη στήριξη της υποψηφιότητάς του από την ΕΔΕΚ, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιορρυθμίες του χώρου. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είναι βέβαιο πως στηρίζει την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου με γνωστές τις μεταξύ τους παρασκηνιακές συμφωνίες, ωστόσο, από το κάδρο παραλείπεται το ερώτημα αν ο κ. Σιζόπουλος ελέγχει πλήρως το κόμμα. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς να επανακτήσει τον έλεγχο του κόμματός του και θα θέσει συνεπώς σε δεύτερο πλάνο την όποια προεδρολογία. Ήδη έχει να αντιμετωπίσει εσωκομματικές αντιδράσεις για το γεγονός ότι το κόμμα των Σοσιαλιστών ακολουθεί τυφλά το ΔΗΚΟ. Θα προσπαθήσει συνεπώς να ελέγξει το κόμμα μέσα από την Κεντρική Επιτροπή καθώς πολλά στελέχη, τα οποία διαφωνούν με τις τελευταίες του πολιτικές κινήσεις, έχουν ήδη προωθήσει δικά τους πρόσωπα για να αναλάβουν θέσεις κλειδιά. Πέραν όμως τούτου, ο κ. Σιζόπουλος θα πρέπει να χειριστεί και το κομμάτι των μετριοπαθών. Ο Γιαννάκης Ομήρου έχει δείξει εδώ και καιρό τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες του για το μέλλον. Πέραν του πολιτικού γραφείου που εγκαινίασε, ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα όμιλο πολιτικού προβληματισμού για το Κυπριακό, ο οποίος θα απαρτίζεται από στενούς συνεργάτες του όπως ο Τάσος Γιασεμίδης και ο Ξένιος Ξενόπουλος, ενώ όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές της «Κ» έχει ήδη βρει δυνατούς χρηματοδότες των πολιτικών του κινήσεων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Σιζόπουλος θα έχει να αντιμετωπίσει μία κατακερματισμένη ΕΔΕΚ, η οποία και δεν θα τον ακολουθήσει σύσσωμη στην όποια επιλογή του για το ’18.

Ένα πόδι Κέντρο, άλλο Αριστερά ο Λιλλήκας

Είναι θέμα ημερών ώστε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ετοιμάζεται να εξαγγείλει πρώτος την υποψηφιότητά του. Ο κ. Λιλλήκας, όπως και το 2013, βασίζεται στην στενή επαφή του με τον κόσμο, οργώνοντας την Κύπρο και έχοντας επαφή με απλούς πολίτες, οι οποίοι για τον ένα ή άλλο λόγο έχουν απομακρυνθεί από την κάλπη. Όπως κατέγραψε πρώτη η «Κ» στις 12 Μαρτίου τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν κατά πόσο η Συμμαχία Πολιτών κατεβαίνει με την υποψηφιότητα του προέδρου της ή με κάποιον άλλο. Με δεδομένο ότι κανείς άλλος δεν πρόκειται να εξαγγείλει μέχρι τότε, θεωρείται σίγουρο πως το κόμμα θα προχωρήσει με την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα. Δεν αποκλείεται βεβαίως να υπάρξουν απρόοπτα, καθώς εντός της Συμμαχίας Πολιτών υπάρχει ένας μικρός αλλά δυνατός πυρήνας, ο οποίος επιμένει σε μία κοινή υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου και ασκεί βέτο στο ενδεχόμενο σύμπλευσης Συμμαχίας με ΑΚΕΛ. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αντιλαμβάνεται πως όσο και αν διακηρύττει ο εκεί χώρος σύσταση μετώπου, η ιστορία αποδεικνύει πως αδυνατεί. Είναι γι’ αυτό που αντιλαμβανόμενος και το αδιέξοδο του ΑΚΕΛ πραγματοποιεί επαφές και συναντήσεις από το καλοκαίρι με την ηγεσία της Εζεκία Παπαϊωάννου. Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν το ενδεχόμενο στήριξης ΑΚΕΛ θα αποτελέσει τη διέξοδο ή την πολιτική καταδίκη του κ. Λιλλήκα, δεδομένων των αντιακελικών αισθημάτων που εμποτίζουν το ακροατήριο της Συμμαχίας Πολιτών. Άλλωστε και στο ΑΚΕΛ η στήριξη Λιλλήκα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο στη βάση αλλά και σε ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Όλα τα σενάρια επί τάπητος στο Προεδρικό
Χάνει συνεργασίες αλλά ενισχύει το κοινωνικό προφίλ της η κυβέρνηση

Μπορεί πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης να κατάστρωνε προεκλογικά στρατηγικό πλάνο συμπεριλαμβάνοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις πλην του ΑΚΕΛ, ωστόσο σήμερα τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Ο ίδιος έχει εδώ και καιρό αντιληφθεί πως οι προεκλογικές διαβουλεύσεις στήνονται με βασικό γνώμονα τη δική του εκθρόνιση. Με δεδομένο συνεπώς ότι καμία απολύτως πολιτική δύναμη δεν φαίνεται επί του παρόντος διατεθειμένη να στηρίξει την επανεκλογή του αλλά μάλλον δουλεύει ενάντια σε αυτή, ο ίδιος εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια. Για τον ΔΗΣΥ την πορεία της προεκλογικής θα κρίνει το πώς θα κινηθεί το ΑΚΕΛ. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως μία καθαρή ΑΚΕΛική υποψηφιότητα λειτουργεί θετικά για την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, για έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, ενώ ως κακό κρίνεται το σενάριο στήριξης της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα. Ο μεγαλύτερος φόβος Προεδρικού και Πινδάρου δεν είναι άλλος από το να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε έναν δεύτερο γύρο. Ήδη Πινδάρου και Προεδρικό εργάζονται με στόχο να διασπάσουν όπως και όπου μπορούν τον ενδιάμεσο χώρο. Θεωρούν βέβαιη τη στήριξη Νίκου Αναστασιάδη από το περιβάλλον του Μάριου Καρογιάν, ενώ εκτιμούν πως μπορούν να κερδίσουν και τη στήριξη των υπόλοιπων μετριοπαθών στελεχών του άλλοτε ενδιάμεσου χώρου. Ήδη, με το Κυπριακό να βρίσκεται στον πάγο, το Προεδρικό εντείνει τις προσπάθειές του για να δείξει κοινωνικό έργο και να βελτιώσει την εικόνα του σε ομάδες οι οποίες πλήγηκαν καίρια από τις αποφάσεις του 2013.

 ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X