ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

1962 - Όταν η Κύπρος διοργάνωσε τους πρώτους διεθνείς αγώνες σκι (εικόνες)

Λιβανέζοι, Τούρκοι, Έλληνες, Βρετανοί και Κύπριοι αγωνίστηκαν στο Τρόοδος

Του Παύλου Νεοφύτου

Εικόνες από μία περίοδο κανονικότητας, έναν χρόνο πριν από τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του 17χρονου τότε Γιάννη Μιχαηλίδη από τη Λευκωσία, όταν ο Όμιλος Χιονοδρόμων Κύπρου διοργάνωσε το σαββατοκυρίακο 10 και 11 Μαρτίου 1962 για πρώτη φορά διεθνείς αγώνες σκι στη βόρεια πλαγιά του κυπριακού Ολύμπου, με τη συμμετοχή Τούρκων, Ελλήνων, Λιβανέζων, Βρετανών και Κυπρίων. 62 χρόνια μετά, οι εικόνες από τους αγώνες εκείνους βλέπουν για πρώτη φορά τη δημοσιότητα μέσω της «Κ», ενώ από την πλευρά τους, συμμετέχοντες αθλητές, ο Λουκής Χριστοφίδης (Κύπρος) και η Μελίτα Τσουτρέλη - Μπενά (Ελλάδα), όπως και ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης, δίνουν τις μαρτυρίες τους.

Την Κυριακή, τη δεύτερη ημέρα των αγώνων, όπου μετά από το γιγαντιαίο σλάλομ του Σαββάτου, διεξαγόταν το άθλημα του σλάλομ ανδρών και γυναικών, ο κ. Μιχαηλίδης περιφερόταν με μία μηχανή Voigtlander και φωτογράφιζε θέματα. Σε μία ηλιόλουστη μέρα, βλέπει κανείς στην κορυφή της Χιoνίστρας να κυματίζουν οι σημαίες των πέντε αποστολών που συμμετείχαν. Από αριστερά ο Λίβανος, η Τουρκία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Βρετανία, η οποία εκπροσωπείτο από χιονοδρόμους των Βρετανικών Βάσεων. «Από μία ομάδα συγκεντρωμένων 30-40 ατόμων, διακρίνονται στα δεξιά ορισμένοι αθλητές με τα σκι στο σημείο της εκκίνησης και κοντά τους ο τότε πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Μιχαηλίδης, φορώντας, όπως συνήθιζε, ένα λευκό μπουφάν και το μαύρο πλατύγυρο καπέλο. Στον λαιμό του έχει περασμένα κυάλια, με τα οποία παρακολουθούσε τις καταβάσεις των τριών αθλητών κάθε ομάδας στο τερέν, από την κορυφή των 1.952 μέτρων μέχρι τον δρόμο Τροόδους – Προδρόμου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και ανάμεσα σε πεύκα, που αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της πίστας, διαδεδομένης μέχρι και σήμερα ως “North Face”», ανάφερε στην «Κ» ο κ. Μιχαηλίδης για την πρώτη φωτογραφία. Όπως εξήγησε, μπροστά από τις σημαίες διακρίνεται η κατάληξη του κινητού λιφτ, το οποίο ανήκε στον στρατό των Βρετανικών Βάσεων και χρησιμοποιείτο εκείνη την εποχή, ώστε να ανεβαίνουν οι χιονοδρόμοι στην κορυφή. Στο πλάι είναι ακουμπισμένα ζεύγη των σκι σε έναν πέτρινο περιτοίχισμα ύψους περίπου δύο μέτρων, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Είναι εμφανές ότι ο ήλιος του Μαρτίου έχει αρχίσει να λιώνει τα χιόνια στη μύτη της Χιονίστρας.

Σημαντική μορφή του διεθνών αγώνων του 1962 ήταν ο αρχηγός της λιβανικής ομάδας, Nasih Geagea, ο οποίος είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Squaw Valley.

Κοντά στο λιφτ

Στη δεύτερη φωτογραφία, μπροστά και με τον αριθμό 14, είναι το μέλος της κυπριακής ομάδας αθλητών, ο Παύλος Μιχαηλίδης, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 83 ετών. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην ανάπτυξη του κυπριακού σκι, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου (1961 - 1983), πρόεδρος του Ομίλου (1984 - 2004) και της Ομοσπονδίας (1992 - 2004), και όχι μόνο, αφού μέσα από την ενεργό δράση του στη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομιών (FIS) συμμετείχε σε σημαντικές εξελίξεις για το διεθνές σκι. Αποκορύφωμα των προσπαθειών του Παύλου Μιχαηλίδη ήταν η καθοριστική του συμβολή το 1991 στην ίδρυση του «SES Nations», του «Οργανισμού Μικρών Κρατών Σκι Ευρώπης», ο οποίος σήμερα και μετεξελιγμένος σε «Small Evolving Ski Nations», «Μικρές Aναδυόμενες Xώρες του Σκι», είναι ο μοναδικός διεθνής αθλητικός οργανισμός εγγεγραμμένος στην Κύπρο, λειτουργώντας βάσει του κυπριακού Νόμου. Πίσω του η ομάδα θεατών είναι κοπέλες με την ένδυση εκείνης της εποχής, ενώ πιο ψηλά διακρίνονται ορισμένοι ξένοι αθλητές μπροστά από το το κινητό λιφτ, από το οποίο, με τη βοήθεια χαλύβδινου σύρματος θα μπορούσαν ακολούθως να ανεβούν ξανά στην κορυφή.

Με τον αριθμό 14 ο Παύλος Μιχαηλίδης, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 83 ετών, αφού αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο κυπριακό σκι. [ΦΩΤΟ: Γιάννης Μιχαηλίδης]

Λαμπρή παρουσία

Σημαντική μορφή του διεθνών αγώνων του 1962 ήταν ο αρχηγός της λιβανικής ομάδας, Nasih Geagea, για τον οποίο, αν ανατρέξει κανείς σήμερα στο μητρώο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χιονοδρομιών (FIS), στην επίσημη ιστοσελίδα της, θα διαπιστώσει ότι μέχρι τότε είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Squaw Valley. Το γεγονός αυτό φροντίζει να τονίσει στα δημοσιεύματα για τους αγώνες του ’62 ο Τύπος της εποχής, κάνοντας μνεία και σε άλλες διεθνείς συμμετοχές του, σε Ευρώπη και Ασία, αποδίδοντας επίσης βαρύτητα στις δηλώσεις του σε σχέση με το αποτέλεσμα της πρώτης προσπάθειας των Κυπρίων να οργανώσουν έναν διεθνή αγώνα σκι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Cyprus Mail (14 Μαρτίου 1962), ο Geagea δήλωσε ότι βρήκε την πίστα χιονοδρομιών του Τροόδους καλύτερη από πολλές άλλες στις οποίες αγωνίσθηκε. Σήμερα από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Λουκής Χριστοφίδης, ο οποίος μαζί με τον Παύλο Μιχαηλίδη και τον Μάικλ Χάιναλ ήταν το τρίτο μέλος της κυπριακής ομάδας, αποδίδει στα λόγια του Geagea δόση υπερβολής. Συμφωνεί ωστόσο μαζί με το δημοσίευμα, ότι οι αγώνες ήταν επιτυχείς, τόσο από άποψη οργάνωσης όσο και από άποψη συνθηκών. Δόση υπερβολής αποδίδει ο κ. Χριστοφίδης και στην αναφορά ότι οι θεατές, τους οποίους θυμάται σήμερα γύρω στους 100, απόλαυσαν χιονοδρόμους να κατέρχονται στην πλαγιά του Τροόδους με ταχύτητα μέχρι 50 μιλίων την ώρα. Σε σχέση με τον άτομό του, θα έλεγε ότι έτρεξε 25 μίλια την ώρα στην πίστα του «North Face».

Όσον αφορά την τελική κατάταξη των αγώνων, την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα από τον Λίβανο (20,14 βαθμοί), κυρίως λόγω της απόδοσης του Zazih Geagea, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τύπο, ήρθε πρώτος σε όλα τα διεξαχθέντα αγωνίσματα. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η τουρκική ομάδα (23,94), την τρίτη ο βρετανικός στρατός (43,47), την τέταρτη η ομάδα της Ελλάδας (73,65) και την πέμπτη της Κύπρου (149,99). Στην κατηγορία ανδρών η κατάταξη των αθλητών ατομικά ήταν ως ακολούθως: 1) Nasih Geagea (Λίβανος), 2) Zeki Eryildirim (Τουρκία), 3) Jevdet Chakar (Τουρκία) 4) Amin Geagea (Λίβανος), 5) Βασίλης Μακρίδης (Ελλάδα). Ο Μάικλ Χάιναλ της κυπριακής ομάδας κατετάγη ένατος.

Στα σπάργανα

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης, οι λόγοι για τη θέση της Κύπρου στην κατάταξη είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι η οργάνωση και η συστηματοποίηση του αγωνιστικού σκι στην Κύπρο από τον Όμιλο, βρισκόταν τότε στα σπάργανα. Οι διαγωνιζόμενοι της Κύπρου είχαν να ανταγωνιστούν επαγγελματίες αθλητές, τόνισε, εξηγώντας ότι ο ίδιος επιλέγη να συμμετάσχει στην κυπριακή ομάδα για τον απλό λόγο ότι εκείνη την περίοδο στο νησί υπήρχαν ελάχιστα άτομα να κάνουν σκι όπως ο ίδιος. Είχε επιστρέψει στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο, μετά από τις σπουδές του στη Γενεύη. Η διαμονή του στην ελβετική πόλη τού είχε δώσει την ευκαιρία να κάνει σκι σε σχεδόν σε όλα τα χιονοδρομικά θέρετρα της Ελβετίας και της Γαλλίας, εξήγησε. Θυμάται ότι για τρεις μέρες, πριν από τη διεξαγωγή των διεθνών αγώνων, έμενε στο ξενοδοχείο Μακλούφ, που βρισκόταν στον δρόμο Λευκωσίας – Πλατείας Τροόδους, κοντά στην πλατεία. Από εκεί περπατούσε με τα σκι στον ώμο μέχρι τη Χιονίστρα για να κάνει προπόνηση. Το περπάτημα για το σκι ήταν «μέρος του παιχνιδιού» εκείνα τα χρόνια, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

Η Μελίτα Τσουτρέλη - Μπενά στο τέρμα της διαδρομής [ΦΩΤΟ: Μελίτα Τσουτρέλη – Μπενά]

Λόγω τραυματισμού

Στους αγώνες συμμετείχε και η Μελίτα Τσουτρέλη - Μπενά, με την ελληνική αποστολή. Κυπριακής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας της και συμφοιτήτρια με τον κ. Χριστοφίδη στη Γενεύη. Μέχρι το 1965 ήταν η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια χιονοδρομίας και λάμβανε μέρος σε όλους τους αγώνες κατηγορίας ανδρών, εκτός συναγωνισμού, ανάφερε στην «Κ». Η ελληνική ομάδα στους διεθνείς αγώνες στο Τρόοδος δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, σημείωσε, «γιατί στην προπόνηση, μία μέρα πριν τους αγώνες είχαμε την ατυχία να τραυματιστεί στο πόδι ο πλέον γνωστός αθλητής μας στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, αλλά και αργότερα πρωταθλητής, ο Δημήτρης Πάππος. Αλλά υπήρχε και το ομαδικό αγώνισμα κάθε χώρας και έπρεπε οι συμμετέχοντες αθλητές να είναι τρεις. Με τον Δημήτρη Πάππο τραυματισμένο, η μόνη λύση, για να μην αποκλειόταν η ελληνική ομάδα, ήταν να τρέξω στη θέση του εγώ, που βέβαια δεν μπόρεσα να φέρω τον χρόνο που θα είχε επιτύχει εκείνος. Στο αγώνισμα σλάλομ γυναικών ήρθα δεύτερη και μάλιστα υπάρχει πολύ ωραία φωτογραφία σε περιοδικό εκείνης της εποχής, την ώρα που μου δίνει το μετάλλιο ο θείος μου, Γεώργιος Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Ομίλου Χιονοδρόμων Κύπρου».

Κιουτσιούκ και Αραούζος

Σε σχέση με τους επισήμους, παρευρέθηκαν στους αγώνες ο αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ, και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ανδρέας Αραούζος. Τον πρώτο τον θυμάται σήμερα ο κ. Μιχαηλιδη να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των αγώνων στην κορυφή της χιονίστρας, μαζί με αστυνομικούς που τον συνόδευαν. Ο δεύτερος απένειμε την ίδια μέρα τα έπαθλα στους νικητές στο τότε κέντρο «Ντόλφιν», κοντά στην πλατεία Τροόδους, και σύμφωνα με τον Τύπο, επαίνεσε τον Όμιλον Χιονοδρόμων Κύπρου για την οργάνωση των διεθνών αγώνων χιονοδρομιών, οι οποίοι, όπως είπε, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Αναδρομές: Τελευταία Ενημέρωση