ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προκαλώ τον ΔΗΣΥ να αποκαλύψει αν έγινε συναλλαγή για την προεδρία

Η πρόταση του Νικόλα, η συμπόρευση με το ΕΥΡΩΚΟ και η προεδρία της Βουλής

Συνέντευξη στους Μιχάλη Τσικαλά, Μαρίνα Οικονομίδου

«Δεν ξεγέλασα κανέναν, γιατί δεν το συνηθίζω, δεν είναι του χαρακτήρα μου, ποτέ δεν είπα μετά βεβαιότητας ότι θα μείνω» αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Κ» η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη για την απόφασή της να παραδώσει την έδρα της στη Βουλή και να παραμείνει στο ευρωκοινοβούλιο. Η κα. Θεοχάρους μιλά για την εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και επισημαίνει πως εναπόκειται στον ίδιο να δείξει ότι δεν έχει κάνει συνδιαλλαγή. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι για τον χώρο του ενδιάμεσου, επισημαίνοντας ότι η ιστορία με το μέτωπο στον ενδιάμεσο έχει τελειώσει, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει ενιαία γραμμή μεταξύ των εν λόγω κομμάτων στο Κυπριακό.

–Αναφέρετε συχνά πως το Κίνημα Αλληλεγγύη είναι κάτι καινούριο. Το καινούριο είστε εσείς και τα στελέχη του παλαιού ΕΥΡΩΚΟ;

–Το καινούριο είναι οι ιδέες, οι πρακτικές, οι μεθοδεύσεις και η πολιτική ηθική που θέλουμε να περάσουμε μέσα στον λαό και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Είναι η απαλλαγή από όλα όσα ταλάνιζαν τον κυπριακό λαό τόσα χρόνια. Ο παλαιοκομματισμός δεν είναι ημερολογιακό ζήτημα, δηλαδή πόσα χρόνια είσαι στην πολιτική ή σε ποια κόμματα έχεις θητεύσει. Είναι μία νοοτροπία, είναι πρακτικές, είναι η πελατειακή σχέση, ο παραγοντισμός, το δούναι και λαβείν, ο νεποτισμός, το «θα κάψεις το μέσο σου αν φύγεις από το κόμμα». Η απαλλαγή από αυτές τις νοοτροπίες πιστεύω ότι ήταν και παραμένει το πολιτικό μας μανιφέστο. Και αυτά θα τα ακολουθήσουμε πιστά, με παρανοϊκή προσήλωση θα έλεγα, κατά γράμμα.

Δεν τίθεται ηθικό ζήτημα με το ότι αποφασίσατε μετά τις εκλογές να παραμείνετε στο ευρωκοινοβούλιο; Δεν θα έπρεπε εκ των προτέρων να ανοίξετε τα χαρτιά σας στους ψηφοφόρους σας;

–Πέρα από το γεγονός ότι αυτό είναι συνήθης πρακτική σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Κύπρο, άνθρωποι που μόλις εκλέγονται αναλαμβάνουν υπουργεία ή γίνονται επίτροποι στην Ε.Ε., εμείς, είπαμε ευθύς εξαρχής, πριν από τρεις μήνες, ότι αν εκλεγώ θα γυρίσω στις Βρυξέλλες και ότι συμμετέχω στις εκλογές για να στηρίξω το Κίνημα. Το διατύπωσα και από τα ΜΜΕ. Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε πως είναι καλύτερα να αποφασίσουμε τι δέον γενέσθαι μετά τις εκλογές, όταν θα έχουμε μπροστά μας όλα τα δεδομένα. Η Αλληλεγγύη δεν είναι προσωποπαγής, δεν είναι η Θεοχάρους, δεν επεδίωξα ποτέ μου αυτή τη θέση. Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε την απόφαση συλλογικά μετά τις εκλογές και αυτό λέγαμε συνεχώς στον λαό. Το τονίζαμε. Ότι αναλόγως των αποτελεσμάτων θα αποφασιστεί αν θα μείνω ή αν θα φύγω. Άλλωστε, αυτοί που με κατηγορούν ξεχνούν ότι τόσο το 2001 όσο και το 2006, τρεις μήνες μετά την εκλογή μου, κλήθηκα από τον Συναγερμό να λάβω μέρος στις δημαρχιακές εκλογές για τη δημαρχία της Λεμεσού.

–Το Κίνημα παρουσιάστηκε, όμως, κατά την προεκλογική περίοδο ως προσωποκεντρικό κίνημα.

–Όχι όμως από εμάς. Βεβαίως τα παιδιά τα οποία έλαβαν μέρος στις εκλογές, πρώτη φορά έβγαιναν στην πολιτική. Ήταν λογικό να υπάρχει αυτή η σύνδεση της Αλληλεγγύης με το άτομό μου. Το διευκρίνιζα όσο μπορούσα, ωστόσο πρέπει να λάβετε υπόψη τις δυσκολίες που είχαμε ως νέο κίνημα, καθώς δεν είχαμε πρόσβαση στα ΜΜΕ. Η πρόσβαση ήρθε όταν ενσωματώθηκε στην Αλληλεγγύη το ΕΥΡΩΚΟ, γιατί πήραμε τους τηλεοπτικούς του χρόνους. Επανέρχομαι, λοιπόν, στο προηγούμενο ερώτημά σας και σας λέγω ότι είχα ξεκαθαρίσει στην αρχή πως θα συνεχίσω στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, τέθηκαν πολλά ερωτήματα, αρχίσαμε να βλέπουμε τα ποσοστά να ανεβαίνουν, να υπολογίζουμε στον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξουμε και να προσβλέπουμε ποιοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να εκλεγούν. Επίσης, τέθηκε το θέμα της προεδρίας της Βουλής, που δημοσκοπήσεις έδειχναν τον λαό να με προκρίνει ως την πιο κατάλληλη για τη θέση, και αυτό έπρεπε να το προσμετρήσουμε. Ενόψει τούτων, στη συνέχεια τονίσαμε πολλές φορές ότι θα αποφασίσουμε συλλογικά στη βάση των δεδομένων αυτών, μετά τις εκλογές. Άρα οι πολίτες γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα να μείνω, υπήρχε και η πιθανότητα να φύγω. Προσωπικά, είχα μεγάλη έγνοια και για το τι θα γίνει στο ευρωκοινοβούλιο. Άρα, αντιλαμβάνεστε, δεν ήταν μία απλή απόφαση, που θα μπορούσε να ληφθεί εύκολα. Τώρα ο κάθε κακόπιστος ή μη πληροφορημένος λέει ότι μας ξεγέλασε η Θεοχάρους. Ωστόσο, δεν ξεγέλασα κανέναν, γιατί δεν το συνηθίζω, δεν είναι του χαρακτήρα μου, ποτέ δεν είπα μετά βεβαιότητος ότι θα μείνω.

–Δεδομένων και των δημοσκοπήσεων που είχατε προαναφέρει, γιατί δεν διεκδικήσατε εσείς την προεδρία της Βουλής αντί ο κ. Συλλούρης;

–Τα συζητήσαμε όλοι όσοι αποτελούμε την ηγεσία της Αλληλεγγύης σε μία σύσκεψη που κράτησε ώρες. Πρέπει να σας πω ότι η ομάδα που εξελέγη ήταν αρκετά ισχυρή για να μου επιτρέψει να γυρίσω στα καθήκοντά μου στο ευρωκοινοβούλιο. Η στήριξη για την προεδρία της Βουλής φάνηκε ότι δεν θα επιτυγχανόταν στο πρόσωπό μου, γιατί κάναμε μία βολιδοσκόπηση που έδειξε ότι μάλλον τα κόμματα είχαν κάνει ήδη τις δικές τους επιλογές.

Στη βολιδοσκόπηση ήταν και η υποψηφιότητα του κ. Συλλούρη;

–Όχι, αφορούσε μόνο στη δική μου. Στη συνέχεια, αποφασίσαμε ότι το Κίνημα θα διεκδικούσε την προεδρία με τον Δημήτρη Συλλούρη και θα τη διεκδικούσε μέχρι το τέλος. Αν δεν εκλεγόταν, θα στηρίζαμε την υποψηφιότητα Σιζόπουλου. Στην τρίτη ψηφοφορία ψήφισε ο ΔΗΣΥ τον κ. Συλλούρη. Δεν μπορούσαμε να βγούμε εκεί και να πούμε, όχι, δεν θέλουμε τις ψήφους σας.

Τι σκεφτήκατε εκείνη την ώρα;

–Ότι βγάλαμε και πρόεδρο της Βουλής.

–Με τη βοήθεια του ΔΗΣΥ…

–Μα και ο κ. Ομήρου, με τη βοήθεια του ΔΗΣΥ βγήκε.

Ναι, αλλά για σας ήταν πολύ πιο προσωπικό.
–Γιατί, ψήφισαν εμένα; Εγώ δεν έχω προσωπικά με κανένα. Τις καλές προτάσεις και θέσεις του ΔΗΣΥ θα τις στηρίζω.

Είχατε όμως προϊστορία με τον ΔΗΣΥ…

–Προϊστορία πολιτικών διαφορών. Και πίκρας. Μα και ο κ. Ομήρου, όταν το 2003 ήταν υποψήφιος του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Δημοκρατίας και στη συνέχεια ακυρώθηκε η απόφαση και υποστηρίχτηκε ο Γλαύκος Κληρίδης, εκεί δεν είχε προσωπική πίκρα με τον ΔΗΣΥ; Δεν μπορεί να αφήνουμε τα προσωπικά συναισθήματα να καθοδηγούν τις πολιτικές μας αποφάσεις. Απόδειξη, η σχέση μου με το Ισραήλ και η στάση μου απέναντι στην πιθανή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ. Ποιος θα ήταν σε ένα καραβάκι που το βύθισαν μεσοπέλαγα και θα έλεγε, ναι, πάμε να συνεργαστούμε με αυτούς; Κατέβασα τα αυτιά μου και είπα προέχει το συμφέρον της πατρίδας μου και όχι τι νιώθω εγώ.

–Δίνεται, όμως, η εντύπωση πως υπάρχει συναλλαγή πίσω από την προεδρία της Βουλής μεταξύ ΔΗΣΥ- Συλλούρη.
–Στον βαθμό που η πληροφόρηση για συναλλαγή προέρχεται από μέρους του ΔΗΣΥ, οφείλουν να βγουν και να την ονομάσουν. Εγώ τους έχω προκαλέσει αρκετές φορές να αποκαλύψουν τι συναλλαγή έγινε. Όσον αφορά στον Δημήτρη Συλλούρη, οφείλει να μην ακυρώσει την προσωπική του ιστορία, τις πολιτικές θέσεις που στήριξε όταν έφυγε το 2004 από τον ΔΗΣΥ και τις θέσεις για ευρωπαϊκή λύση που στήριξε ως πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, και έτσι θα αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν έγινε καμιά συναλλαγή. Εναπόκειται σε αυτόν να το πράξει, το χρωστά σε όλο τον λαό. Προσωπικά, είμαι σίγουρη για αυτό, αλλά αφού έχουν διασπείρει μέσα στον κόσμο αυτή την υποψία, οφείλουμε όλοι να περιμένουμε και θα αποδειχθεί με τον τρόπο που θα πολιτευθεί ο κ. Συλλούρης. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως δεν έχει κάνει συναλλαγή. Αλλά από κει και πέρα δεν μπορώ να πείσω τον καθένα στη βάση της προσωπικής μου γνώσης.

Πού οφείλεται η απόφαση του Δημήτρη Συλλούρη να αποστασιοποιηθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος;

–Πολύ σωστά έπραξε και νομίζω ότι αυτό οφείλει να πράττει ο κάθε πρόεδρος της Βουλής. Να αφοσιώνεται στο καθήκον του και να το επιτελεί με ακριβοδίκαιο τρόπο. Βάσει αυτού, πήρε την απόφαση ο κ. Συλλούρης και όχι με την έννοια της ανεξαρτητοποίησης. Εξακολουθεί να είναι βουλευτής της Αλληλεγγύης.

–Όταν φύγατε από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ σάς έδωσε λευκή επιταγή συνεργασίας, με πολλούς να αναφέρουν ότι θα σας στήριζε για το 2018. Γιατί αφήσατε αυτή τη συμπόρευση και επιλέξατε να προχωρήσετε με τον Δημήτρη Συλλούρη;

–Η πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν πολύ τιμητική και περιελάμβανε τη συμμετοχή και μελών της Αλληλεγγύης στο ψηφοδέλτιο και να είμαστε μαζί επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού. Δεν τέθηκαν ζητήματα προεδρίας και λευκών επιταγών. Η πάγια θέση μου είναι να υπάρχει πρώτα η Κυπριακή Δημοκρατία το 2018 και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Πίστευα όμως έντονα στην αναγκαιότητα να υπάρξει συνένωση όλων των δυνάμεων που έχουν κοινή αντίληψη για το Κυπριακό. Και είχα συναντήσεις και με τους κ.κ. Λιλλήκα, Σιζόπουλο και Περδίκη. Ο κ. Συλλούρης αποφάσισε με τα συλλογικά όργανα του κόμματός του να προσχωρήσει στο άρμα της Αλληλεγγύης. Μετά την αποτυχία των προσπαθειών, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας και ο κ. Συλλούρης προσχώρησε στην Αλληλεγγύη.
Παρά την πεντακάθαρή μας θέση, ξέρετε τι άκουσα. Και χωρίς να έχω κάνει καμιά συναλλαγή, με εμφανίζουν ως τον Ντον Κορλεόνε της πολιτικής ζωής της Κύπρου. Καταλαβαίνετε ότι η πολιτική ηθική στην οποία εγώ πιστεύω δεν συνάδει με αυτές τις πρακτικές.

Τελείωσε η ιστορία του ενδιάμεσου

«Η Αλληλεγγύη ιδρύθηκε πριν από αυτή την προσπάθεια συνένωσης ή συνεργασίας καλύτερα του, αν και δεν μου αρέσει ο ορισμός, λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου».

–Στον λεγόμενο ενδιάμεσο, μετά και από τις πρωτοβουλίες που πήρατε, να θεωρήσουμε ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος συνεννόησης;
–Έκανα μία προσπάθεια για εκλογική συνεργασία που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για συνένωση.
–Δεν πέτυχε….
–Δεν πέτυχε, δυστυχώς.

Για τους γνωστούς λόγους που δεν πετυχαίνει;

–Ναι, να θυμίσουμε λίγο και τι έγινε το 2013.

–Δεν υπάρχει, δηλαδή, ενδιάμεσος χώρος…
–Ναι, τελείωσε αυτή η ιστορία και θα πρέπει να πω πως για την προεδρία της Βουλής είναι άδικο να κατηγορείται η Αλληλεγγύη ότι εξαιτίας της δεν εξελέγη ο κ. Σιζόπουλος. Παιδεύονταν εννιά μέρες να συμφωνήσουν μεταξύ τους, γνώριζαν ότι στο τέλος θα ψηφίζαμε Σιζόπουλο, αν δεν εκλεγόταν ο Συλλούρης, και επειδή ο ΔΗΣΥ ψήφισε τον υποψήφιο της Αλληλεγγύης, για δικούς του λόγους βεβαίως και όχι επειδή μας αγάπησε ξαφνικά, τώρα κατηγορούν το Κίνημα.

–Τον ψήφισε εξαιτίας της επιμονής του Προέδρου…

–Αν πιστέψουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν υπήρξε καμία ανάμιξη του Προέδρου..

Εσείς τι πιστεύετε;
–Δεν έγινε συνάντηση μεταξύ εμού και του Προέδρου. Ειδικά με αντικείμενο την εκλογή προέδρου της Βουλής.

–Ούτε καν τηλεφωνική επικοινωνία;
–Ούτε.


Τι σημαίνει η απουσία συνεννόησης στον ενδιάμεσο για το Κυπριακό; Δεν υπάρχει ενιαία γραμμή;

–Σαφώς και δεν υπάρχει ενιαία γραμμή, αλλά πιο πολύ αποδίδω το γεγονός της μη επίτευξης εκλογικής συνεργασίας στο ότι υπήρξαν και διαφορές σε άλλα ζητήματα εκτός του Κυπριακού, αλλά και σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων ανθρώπων. Δεν σημαίνει ότι όταν θα έρθει το κρίσιμο ερώτημα, δέχεστε ή δεν δέχεστε αυτή τη λύση, αν η λύση είναι καλή, αυτό το μπλοκ είτε θα διασπαστεί είτε θα πει, πάμε ενάντια σε μία καλή λύση. Πρέπει να πιστώσουμε με πατριωτισμό τον καθένα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Και αν η λύση είναι κακή, θα παν να την ψηφίσουν, επειδή οι άλλοι μισοί δεν συμφώνησαν ποιος είναι ο αρχηγός; Δεν θα επιτρέψει ο κόσμος κάτι τέτοιο, όπως δεν το επέτρεψε και το 2004. Το Μέτωπο θα σχηματιστεί από τον λαό.

Το Κυπριακό είναι πρώτο στην ατζέντα της Ελένης Θεοχάρους;

–Αν δεν ήταν το Κυπριακό, δεν θα είχα εμπλακεί στην πολιτική. Όλα τα άλλα μπορούσα να τα κάνω και έξω από αυτό που περιγράφεται ως δημόσιος πολιτικός βίος. Όλα όσα κάνω ως βουλευτής και ευρωβουλευτής θα μπορούσα να τα κάνω και με την ιδιότητα της γιατρού και της ακτιβίστριας. Θα μπορούσα να να συνεχίσω με την ιατρική που με γοητεύει και είναι η δουλειά μου. Μπήκα στην πολιτική, ακριβώς λόγω του Κυπριακού.

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση