ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπορώ να είμαι δήμαρχος όλων των Παφιτών

Η αλαζονεία του Φαίδωνος, τα σκάνδαλα στον Δήμο και η Πάφος ’17

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά από πολύ προβληματισμό και με αίσθημα ευθύνης αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος, λέει στην «Κ» ο υποψήφιος δήμαρχος της Πάφου Άκης Χρυσόμηλος, απορρίπτοντας τις αιχμές Φαίδωνος ότι έθεσε ως προϋπόθεση για την υποψηφιότητά του τη στήριξη από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Ο ίδιος βάλλει κατά του δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος, κάνοντας λόγο για αυταρχισμό, δημιουργία κλίματος φοβίας στους δημότες. Μιλάει για την πάταξη της διαφθοράς, την ανάγκη μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί στο ενδεχόμενο εκλογής του.


–Η Πάφος έχει συνδεθεί με σωρεία σκανδάλων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πώς οι δημότες θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στον θεσμό;
–Τα σκάνδαλα δεν είναι φαινόμενο που εμφανίστηκε αποκλειστικά στην Πάφο, αλλά αναπτύχθηκε σχεδόν σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, λόγω της έλλειψης σωστού ελέγχου και ατιμωρησίας όλων αυτών των χρόνων. Σήμερα πρέπει να ξανακερδίσουμε τους πολίτες και αυτό γίνεται με συνέπεια λόγων και πράξεων. Πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, διαφάνεια - λογοδοσία στους πολίτες για τα έργα και τα οικονομικά του Δήμου, εφαρμογή της νομοθεσίας, αναβάθμιση της υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και η πλήρης εφαρμογή με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Στη ζωή μου έμαθα να εργάζομαι σκληρά, με ήθος και εντιμότητα και η θέση μου ήταν και θα είναι η μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Ισχύει ότι προϋπόθεση για να κατέλθετε ως υποψήφιος ήταν η στήριξή σας από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ;
– Σε καμία περίπτωση δεν έθεσα ως προϋπόθεση ότι για να κατέλθω ως υποψήφιος θα έπρεπε να τύχω της στήριξης από ένα αριθμό κομμάτων. Η απόφασή μου λήφθηκε με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για την Πάφο, μετά από ενθάρρυνση φορέων της πόλης και απλών πολιτών που ανήκουν σε διάφορους πολιτικούς και κομματικούς χώρους, αλλά και σεβόμενος τις διαδικασίες που ακολούθησε το κόμμα μου.

Ο Φαίδωνος Φαίδωνος σάς κατηγορεί ότι, ζητώντας τη στήριξη των τριών κομμάτων που δεν έχουν κοινές θέσεις, δημιουργήσατε βαρίδια και ασήκωτες υποχρεώσεις οι οποίες θα εξαργυρωθούν στο μέλλον εις βάρος της πόλης. Πώς το σχολιάζετε;
–Κατέρχομαι ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος και δεν νιώθω ως βαρίδι την υποστήριξή μου από οργανωμένους φορείς και κόμματα τα οποία ούτε διεκδίκησαν ούτε και εγώ ανέλαβα οποιαδήποτε δέσμευση απέναντί τους. Για τον κ. Φαίδωνος οι απόψεις και οι εισηγήσεις των οργανωμένων συνόλων είναι βαρίδια, γιατί ο χαρακτήρας και η αλαζονεία του τον μετέτρεψαν σε ένα αυταρχικό δήμαρχο που αρνείται να ακούσει, αρνείται τη συλλογικότητα, αρνείται την αξιοποίηση των ζωντανών δυνάμεων της πόλης μας. Η δική μας υποψηφιότητα αντιμετωπίζει τους επιστημονικούς φορείς, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας ως πολύτιμους συνεργάτες σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Μοναδική δέσμευση που αναλαμβάνω απέναντι στους δημότες της πόλης μας είναι ότι θα αναλώσω όλες τις δυνάμεις για να υπηρετήσω την Πάφο και τους συμπολίτες μου με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.

–Ποιες πρακτικές θέσεις ή πολιτικές σας βρίσκουν αντίθετο με τον νυν δήμαρχο και σας αναγκάζουν να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Πάφου;
–Ο απερχόμενος δήμαρχος στα δύο χρόνια παρουσίας του στη δημαρχία έχει υιοθετήσει νέο ύφος και νέο τρόπο συμπεριφοράς, εντελώς λανθασμένο και απογοητευτικό. Ο ίδιος έχει απομακρυνθεί από τους πολίτες και με τον αυταρχισμό του έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φοβίας και ανασφάλειας. Έχει χωρίσει τους πολίτες σε «δικούς του» και τους «άλλους» και τους αντιμετωπίζει επιλεκτικά και ακολουθεί στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δήμου και της νομοθεσίας, την πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Διακατέχεται από πρωτοφανή μανία αυτοπροβολής, για χάρη της οποίας συκοφαντεί και λασπολογεί, χωρίς να έχει επιβεβαιωμένα στοιχεία. Με δικές του παρεμβάσεις στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των έργων δημιουργούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων, τα οποία προσπαθεί να τα οικειοποιηθεί παρόλο που τα έργα ήταν προγραμματισμένα από τα προηγούμενα χρόνια. Η Πάφος χρειάζεται δήμαρχο που να πιστεύει και να εφαρμόζει στην πράξη τη δημοκρατία, να εργάζεται με συνέπεια και εντιμότητα, συνεργαζόμενος με τους φορείς της πόλης και τους πολίτες, για να εφαρμοστεί το όραμά μας για την Πάφο. Εγώ θέλω και μπορώ να είμαι ο δήμαρχος όλων των Παφιτών.

Βέβαιη η επιτυχία του Πάφος 2017

– Είναι έτοιμη η Πάφος για να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα το 2017 ή θα εκτεθεί;
– Η Πάφος όχι μόνο είναι πανέτοιμη να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά θα είναι μια από τις πιο πετυχημένες. Αυτό αποδεικνύεται από τα πολύ θετικά σχόλια από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παρουσίαση του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πάφος 2017. Η εξαιρετική δουλειά που έχουν επιτελέσει ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με τη στήριξη των φορέων της Πάφου και την ουσιαστική συμβολή των εθελοντών εγγυάται το αποτέλεσμα.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονος λόγος για ψήφιση μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν από τις εκλογές, θέτοντας και ζήτημα συγχώνευσης δήμων. Συμφωνείτε;
–Η μεταρρύθμιση είναι επιτακτική ανάγκη. Για να επιτευχθεί ο στόχος για εκσυγχρονισμό και να μπορέσουν οι τοπικές αρχές να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, θα πρέπει να γίνουν βαθιές τομές ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναδειχθεί σε πραγματικό βάθρο δημοκρατίας, αποκέντρωσης και αυτοδιαχείρισης. Σε αυτές τις τομές χρειάζεται η μείωση του αριθμού των Δήμων, η εισαγωγή του Β´ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών. Επιθυμία μας είναι η θεσμική ολοκλήρωση και αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η διασφάλιση της οικονομικής της αυτοτέλειας.

–Ποιο είναι το όραμά σας για την Πάφο και ποιοι οι κύριοι άξονες στους οποίους θα επικεντρωθείτε στο ενδεχόμενο εκλογής σας;
–Βασικός στόχος μου είναι να μετατρέψουμε την Πάφο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη αντάξια της ιστορίας της. Να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Να εφαρμόσουμε μια νέα κοινωνική πολιτική με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Να στηρίξουμε την τοπική οικονομία με στόχο την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Να βοηθήσουμε στη σωστή ολοκλήρωση των υπό εκτέλεση έργων και την προώθηση νέων έργων που δεν θα είναι έργα βιτρίνας. Να δημιουργήσουμε νέα σχέση συνεργασίας με τους οργανωμένους φορείς της πόλης και με τους ίδιους τους πολίτες. Να φέρουμε την ηρεμία στην πόλη ώστε να νιώσει ο πολίτης ότι Δήμος ανήκει στους δημότες. Να εφαρμόσουμε ένα νέο όραμα για τον πολιτισμό, στηρίζοντας το Πάφος 2017, αξιοποιώντας τα έργα πολιτιστικής υποδομής και τις εμπειρίες που θα αποκτηθούν από την επιτυχία του Θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση