ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Και περάσανε μέρες πολλές

«Απαιτούμε λιγότερη διαφθορά ή περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουμε σ’ αυτήν». Το ευφυές αυτό απόφθεγμα του βρετανού σκιτσογράφου Ashleigh Brilliant, είναι σημαντικό από δύο απόψεις. Η πρώτη δι΄ ημάς τους Κυπρίους είναι ότι αυτά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Σε κοινωνίες που η δημοκρατία και το πολίτευμα δοκιμάστηκε για αιώνες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έφτασε σήμερα να παραιτούνται βουλευτές και υπουργοί γιατί αποκαλύφθηκε ότι χρέωσαν στο Κοινοβούλιο έξοδα ενός επιπλέον γεύματος ή την αγορά μια γραβάτας. Η διαφορά μας είναι ότι κάτι τέτοια εδώ στην μακαρία αυτή νήσο είναι ψιλά γράμματα, την ώρα που μισθωτοί των κομματικών μηχανισμών «βαφτίζονται» επιστημονικοί συνεργάτες της Βουλής και οι μισθοί τους φορτώνονται στο φορολογούμενο. Αυτά όμως είπαμε ότι σε σύγκριση με την ουσία των πραγμάτων είναι ψιλά γράμματα όταν γίνονται καταγγελίες του βάρους αυτής του νομικού Νίκου Κληρίδη για διαπλοκή στη δικαιοσύνη και πως τα δικαστήρια μας ελέγχονται από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζονται παιδιά δικαστών του Ανωτάτου, που σύμφωνα με τον ισχυρισμό προωθούν συμφέροντα των τραπεζών. Ποια είναι η ουσία της καταγγελίας; Κατά την εκτίμησή μας η αμφισβήτηση της αμεροληψίας δικαστικών αποφάσεων. Δηλαδή, η πεμπτουσία της δικαιοσύνης, που είναι άμεσο πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην πατρίδα του Ashleigh Brilliant, τη Βρετανία, εικάζω ότι όπως λέει στο Άξιον Εστί ο Οδυσσέας Ελύτης θα υποχωρούσε το σανίδωμα: «Και των αρχαίων Κυβερνητών τα έργα πληρώνοντας η Χτίσις, θα φρίξει», και το πολιτειακό οικοδόμημα θα καταρρεύσει με πάταγο (στη Βρετανία). Προφανώς το ίδιο θα συνέβαινε και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, για να μην μιλήσω για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι θα μπαίναμε σε πιο δύσκολα κεφάλαια.

Τι έγινε όμως εδώ; Το Ανώτατο Δικαστήριο που δέχθηκε απευθείας στο πρόσωπο την προσβολή, μας είπε διά του προέδρου του Μύρωνα Νικολάτου, ότι δεν ξέρουν αν έκαμε ανάρτηση στο facebook ο κ. Νίκος Κληρίδης και πως υποθέτουν ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) θα πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα αν είναι όπως έχουν γραφεί στον Τύπο, θα πρέπει να ζητήσουν και τις θέσεις και του κ. Νίκου Κληρίδη. Μέχρι τότε υποθέτω ότι θα καταπιούν την προσβολή και με υπομονή θα περιμένουν είτε απολογία του Νίκου Κληρίδη, ο οποίος μας είπε ότι θα πάει μέχρι και το δικαστήριο αν κληθεί για να τεκμηριώσει αυτά που δήλωσε ή θα περιμένουν να το ξεχάσουμε. Ο ΠΔΣ μας είπε ότι μετά τις γιορτές θα συνέλθει το Πειθαρχικό Σώμα του Συλλόγου διότι προφανώς τώρα οι μισοί δικηγόροι έχουν πάει για σκι κάπου στην Ευρώπη και οι άλλοι μισοί στο Λονδίνο και το Παρίσι για ψώνια. Παράλληλα οι άλλοι, οι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμπλεκόμενοι ή εμπλεγμένοι, όπως ο γενικός εισαγγελέας και ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, δεν ήθελαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο. Τώρα, αν σωστά αντιλαμβάνομαι τα διαδραματιζόμενα, οι άνθρωποι που συνιστούν την κορυφή της πυραμίδας της δικαιοσύνης θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος να επιληφθούν, με τον ταχύτερο τρόπο, ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος που τους προσβάλλει όλους συλλήβδην και εκτός αυτού προσβάλλει κυρίως την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία -υποκριτικώς να υποθέσω;- ομόνουν πίστη και σεβασμό. Από την άλλη πλείστα των ΜΜΕ τηρούν σιγήν ιχθύος. Αν δεν κάνω λάθος πλην ημών και του «Πολίτη», τα άλλα ΜΜΕ είτε το πέρασαν και το άφησαν είτε το άφησαν γενικώς. Το μόνο που έμεινε πια είναι προφανώς η κραυγή του μεγάλου μας νομπελίστα, του Οδυσσέα Ελύτη: Εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις ;

Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα. Και θερίσανε πλήθος τα θηρία, και άλλους εμάζωξαν. Και την άλλη μέρα εστήσανε στον τοίχο τριάντα…

Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χωρά μου!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ