ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

1η Μαρτίου: Ορόσημο με πέτσινα πόδια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η 1η Μαρτίου 2019 θα καταγραφεί στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως η ημερομηνία κατά την οποία η Κύπρος, θα αποκτήσει ένα Σχέδιο Υγείας για τους πολίτες της. Δεκαπέντε μέρες πριν και ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται γιατί αυτός ο τόπος καθυστέρησε 59 χρόνια, να αποκτήσει ένα Σχέδιο Υγείας που να καλύπτει τους έχοντες και μη έχοντες. Πέρα από τις ημερομηνίες που έχουν ορισθεί, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα για την ποιότητα του προσφερόμενου Σχεδίου; Ουδείς. Πως γίνεται παραμονές έναρξης εφαρμογής του ΓεΣΥ και να επικρατεί αυτό το καθημερινό μπάχαλο, ιδιωτών γιατρών και κυβέρνησης; Οι απορίες που ενδεχομένως να έχουν προκληθεί από την άρνηση μιας μεγάλης επαγγελματικής ομάδας να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, είναι εύλογες. Όπως εύλογα είναι και τα ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται. Γιατί θέλει πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, παραμονές της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης, να επικρατεί η εικόνα που βιώνουμε καθημερινός.

Η στοχοποίηση μιας μερίδας ιατρών ότι πολεμούν λυσσαλέα το ΓεΣΥ, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στο στόχο που είναι η εφαρμογή, επιτέλους, ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας. Δεν θα ισχυρισθώ πως δεν υπάρχουν γιατροί που βάζουν πάνω από το γενικό καλό, προσωπικά τους συμφέροντας. Θα ισχυρισθώ, όμως, πως μια μεγάλη μερίδα, όσων διαφωνούν, το κάνουν καλοπροαίρετα επιδιώκοντας να διαμορφωθεί αυτό που είναι θεμιτό και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ένα πλαίσιο που εντός του οποίου να μπορούν να συγκεραστούν τα θέλω, με το δημόσιο αγαθό της υγείας. Με τη σημερινή εικόνα, η 1η Μαρτίου 2019 δεν μπορεί να αποτελέσει ημερομηνία ορόσημο. Στην καμπούρα των πολιτών, ούτε η κυβέρνηση ούτε όσοι διαφωνούν θα λύσουν τις διαφορές τους, γιατί απλούστατα το ΓεΣΥ θα μείνει στα χαρτιά. Αυτά τα οποία κάνουν το γύρο της επικαιρότητας καθημερινός, δεν τιμούν κανένα. Οι προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών δεν γίνονται στη λογική «τα εν οίκω εν δήμω» με κτυπήματα κάτω από τη μέση. Οι «αθώες» διαρροές, προφανώς από το κυβερνητικό στρατόπεδο, για μνημόνια δεν δείχνουν προσήλωση στον αντικειμενικό σκοπό. Ούτε και οι κατηγορίες πως ο Υπουργός Υγείας είναι πλαστογράφος.

Είναι ανεπίτρεπτο δεκαπέντε μέρες, πριν να επικρατεί αυτό το κλίμα. Όπως ανεπίτρεπτο είναι να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η στελέχωση του ΓεΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ μπορούν να πουν με βεβαιότητα στους πολίτες, που από τέλος Μαρτίου θα τους αποκόπτεται το μερίδιο που τους αναλογεί, ότι θα έχουν υπηρεσίες σε περιβάλλον ΓεΣΥ, μετά από πέντε ή έξι μήνες; Το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ πρέπει να πληροφορήσουν τους πολίτες ποιο είναι το σχέδιο, εάν η άρνηση μιας μεγάλης μερίδας του ιατρικού κόσμου δεν καμφθεί. Με εκτιμήσεις πως όλοι οι γιατροί της Ευρώπης θα τρέξουν να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο για Λάρνακα, ΓεΣΥ δεν γίνεται. Το ΓεΣΥ για να καταστεί βιώσιμο θα πρέπει να στηριχθεί από τους γιατρούς της Κύπρου και αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης και του ΟΑΥ. Οι γιατροί από την πλευράς τους, θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη ακραίες συμπεριφορές και να κινηθούν για εξεύρεση συναινετικής λύσης.

Για την εικόνα που παρουσιάζει το ΓεΣΥ, σήμερα, ευθύνη έχουν και οι δυο πλευρές. Όπως είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, δυστυχώς δεν υπάρχουν προοπτικές να γεφυρωθούν οι διαφορές. Δεν είμαι, επίσης, σίγουρος εάν μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή με το ΓεΣΥ να τρέχει. Γιατί τότε ο χρόνος θα πιέζει και ενδεχομένως να γυρίσει μπούμερανγκ για τη μια η άλλη πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X