ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

10 ημικρατικά συμπεράσματα

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Ήρθε η ώρα των διορισμών στα νέα Δ.Σ. των ημικρατικών. Για να έρθουμε και πάλι αντιμέτωποι με τα ίδια συμπεράσματα, τα οποία για κάποιο ανεξήγητο λόγο εξακολουθούν να μας ξαφνιάζουν. Το γιατί μας ξαφνιάζουν οφείλεται προφανώς σε μια ανεξήγητη αυταπάτη ότι κάποια στιγμή θα παρουσιαστεί ένας πολιτικός ο οποίος θα έχει τη μαγκιά να ανατρέψει τα δεδομένα κομματικά αλισβερίσια ως πρώτο κριτήριο των διορισμών και θα επικεντρωθεί –στην τόσο κακοποιημένη πια– έννοια της αξιοκρατίας. Αλλά τι λέμε; Είναι λες και ζει σε κάποιο άλλο πλανήτη όποιος διατηρεί αυτή τη φρούδα ελπίδα. Γι’ αυτό αν σε κάτι μας χρησιμεύει η παράθεση των συμπερασμάτων που προκύπτουν κάθε φορά από αυτούς τους διορισμούς είναι για να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς τρόπο σκέψης. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα δέκα συμπεράσματα:

1. Η κομματοκρατία καλά κρατεί και αυτή είναι που καθορίζει το ποιος θα διοριστεί πού και γιατί και όχι κάποιο υπέρτατο πολιτικό όραμα, το οποίο να αποσκοπεί στην αναβάθμιση αυτού του τόπου σε ένα πολιτισμένο κράτος.

2. Η εκάστοτε αντιπολίτευση αντιδρά παριστάνοντας πως δεν συμμετέχει σ’ αυτή τη λίστα των διορισμών και πως δεν έχει λερώσει το χέρι της σε ό,τι αφορά τα μικροκομματικά αλισβερίσια. Κι αυτό έχει καταντήσει ανέκδοτο. Γιατί αυτοί που τώρα είναι αντιπολίτευση τα ίδια έκαναν όταν ήταν κυβέρνηση και είναι τουλάχιστον προσβολή της νοημοσύνης μας να παριστάνουν τους άμεμπτους.

3. Ο διορισμός γυναικών προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία τους στα νέα Δ.Σ. δεν μοιάζει να εκπορεύεται από την πραγματική έγνοια των κυβερνώντων να αναδείξουν τις άξιες γυναίκες αλλά από την ανάγκη τους να προβάλουν αυτή την εικόνα ότι τάχα μου κόπτονται να τις «αναδείξουν». Και να κρατήσουν την ισορροπία ώστε να μην αποκαλυφθεί η βαθύτερή τους ανδροκρατική νοοτροπία.

4. Ο πολιτισμός εξακολουθεί στα μυαλά των κυβερνώντων μας να αποτελεί κάτι το δυσνόητο, εξού και τον αντιμετωπίζουν με την ίδια ελαφρότητα που αντιμετωπίζουν οτιδήποτε τους είναι ακατανόητο. Το νέο Δ.Σ. του κρατικού μας θεάτρου στο οποίο δεν υπάρχει ένας άνθρωπος του θεάτρου και εννοώ που να έχει μια ουσιαστική πορεία στον χώρο αποδεικνύει πως το όραμα για τον πολιτισμό θα παραμείνει προς αναζήτηση.

5. Το έργο είναι ακριβώς το ίδιο. Με τη διαφορά ότι όσο περνάνε τα χρόνια αντί να κρατάνε τα προσχήματα οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν μπαίνουν καν στον κόπο.

6. Το αν θα αποδειχθούν άξιοι ή όχι αυτοί που διορίστηκαν δεν έχει να κάνει με την πρακτική που υιοθετείται σε ό,τι αφορά στους διορισμούς τους. Διότι εκείνο που προέχει σ’ αυτή την πρακτική είναι η εξυπηρέτηση των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και όχι η πρόθεση να υπάρξει όντως μια αξιοκρατία. Άρα το πιο πιθανόν είναι πως ακόμα κι αν αποδειχθούν άξιοι θα είναι απλά τυχαίο.

7. Όσο το πολιτικό αυτό σύστημα θα σέρνεται από την κομματοκρατία οι διορισμοί αυτοί θα είναι αποτέλεσμα λιστών, συσκέψεων και παρασυσκέψεων που στόχο έχουν όχι την κατοχύρωση της αξιοκρατίας, αλλά τη διατήρηση των ισορροπιών που θα ικανοποιεί τη μοιρασιά του κομματικού κατεστημένου.

8. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών σ’ αυτό το αλισβερίσι διότι όσο κι αν ξαφνιαζόμαστε, η πικρή αλήθεια είναι πως και εμείς μ’ αυτή τη νοοτροπία πορευόμαστε. Πώς θα βολευτούμε καλύτερα, συντηρώντας το μέγα ιδανικό αυτού του τόπου δηλαδή το ρουσφέτι.

9. Δεν ιδρώνει κανενός κυβερνώντα τ’ αφτί αν τους απαξιώνουν οι πολίτες ή αν έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους. Ακόμα κι αν μόνο ένα δέκα τοις εκατό πήγαινε να ψηφίσει αυτοί αμέριμνοι θα συνέχιζαν την «καριέρα» τους και τα κομματικά τους αλισβερίσια χωρίς να δίνουν δεκάρα τσακιστή για την απαξίωση.

10. Δυστυχώς, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος πολιτικός που να έχει ως όραμα να ξεφύγει από την πεπατημένη σάπια αυτή νοοτροπία. Και έτσι εδώ θα είμαστε και στην επόμενη θητεία των Δ.Σ. να γράφουμε τα ίδια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X