ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε ποιον απευθύνονται;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την πρώτη του Οκτώβρη, όταν ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήριζε στο διάγγελμά του την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως οδυνηρό συμβιβασμό. Το σκηνικό των «αερομαχιών» ήταν λογικό, όπως μας υπέδειξε η νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ καθότι αποτελεί «μήνυμα ανάτασης της εθνικής μας υπερηφάνειας». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυρία Τζώρτζια Παναγιώτου δεν μπορούσε να καταλάβει την απορία κάποιων από μας. Γιατί, όπως έλεγε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τους δεσμούς μας με την Ελλάδα. Έστω κι αν λίγους μήνες προηγουμένως η κυβέρνησή της έδινε κατά τα άλλα μάχη για τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβάσεις τρίτων.

Λίγες ώρες μετά το συμβάν, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υπογράμμιζε σε δηλώσεις του πως η τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση τους τελευταίους 15 μήνες έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να θέτουν επί τάπητος λύση δύο κρατών. Αυτή ακριβώς η δήλωση εξόργισε το Προεδρικό και ενώ 15 μήνες προηγουμένως ο Άντρος Κυπριανού δεχόταν από τον Νίκο Αναστασιάδη συγχαρητήρια για τον «εθνικό πατριωτισμό» του, σήμερα «έχει ξεπεράσει τον εαυτό του αλλά και κάθε προηγούμενο καταλογίζοντας στον Πρόεδρο εκείνα τα οποία κάνει η Τουρκία». Αναμενόμενες οι δηλώσεις του ΑΚΕΛ, αναμενόμενες και οι απαντήσεις της κυβέρνησης. Όμως, οι προειδοποιήσεις πλέον ξεπερνούν το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Γιατί όσο το Προεδρικό ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Άντρο Κυπριανού , λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσίαζε κι αυτός την κατάσταση στο Κυπριακό με πολύ πιο μελανά χρώματα. Και τις παρουσίαζε λίγο μετά τις δικές του παράλληλες επισκέψεις στις ΗΠΑ με ξένους αξιωματούχους ενισχύοντας τις ανησυχίες πολλών. Το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει στο Κυπριακό διεμήνυε σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την υφιστάμενη κατάσταση. Λίγες μέρες μετά σημείωνε πως όπως προ δεκαετίας -όταν κυβερνούσε δηλαδή ο Δημήτρης Χριστόφιας- προειδοποιούσε για την κυπριακή οικονομία και κάποιοι τον χαρακτήριζαν κινδυνολόγο, έτσι και σήμερα οφείλει να προειδοποιήσει για το «εθνικό τσουνάμι» που έρχεται στο Κυπριακό. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι και σήμερα στην «Κ». Οι τοποθετήσεις του ταρακουνούν, όμως δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί δημοσίως. Είχαν προηγηθεί και δηλώσεις άλλων στενών συνεργατών του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο Ανδρέας Μαυγρογιάννης, προειδοποιούσε πως φτάνει το τέλος εποχής στο Κυπριακό αν δεν επιτευχθεί επανέναρξη των συνομιλιών. Στο ίδιο πλαίσιο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος υποδείκνυε πως το Κυπριακό εισέρχεται στην πιο κρίσιμή του φάση. Σε όλες αυτές τις δηλώσεις το Προεδρικό διατηρεί σιγήν ιχθύος. Ποιοι ρίχνουν σταδιακά στον κάλαθο των αχρήστων τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; Ποιους προειδοποιεί για το εθνικό τσουνάμι ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και ποιοι ευθύνονται για την άσχημη τροπή των πραγμάτων; Αν οι εκκλήσεις αφορούν την κοινωνία, θα τους θυμίσουμε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, όπου οι «απορριπτικοί ενδιάμεσοι που δεν θέλουν λύση» έμειναν εκτός β’ γύρου. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έλαβε ισχυρή εντολή από την κοινωνία να συνεχίσει να εργάζεται για λύση. Η κοινωνία συνεπώς είναι έτοιμη και ο «σκληρός Ενδιάμεσος» δεν κυβερνά για να δεχτεί τις όποιες νουθεσίες από την παράταξη της Δεξιάς. Τη διαχείριση του Κυπριακού την έχει αποκλειστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και την έχει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Οι όποιες προειδοποιήσεις στέλλονται από την Δεξιά, έχουν ως μοναδικό δέκτη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αυτός οφείλει να απαντήσει και στις προειδοποιήσεις των συνεργατών του. Να εξηγήσει για ποιους λόγους ανησυχούν και τι προτίθεται να κάνει. Γιατί πολύ φοβόμαστε πως οι προειδοποιήσεις του Συναγερμικού Προέδρου δεν έχουν να κάνουν με ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της Δεξιάς όπου διαμοιράζονται ρόλοι, για να καλυφθούν όλα τα ακροατήρια. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι το καράβι του Κυπριακού μάλλον βουλιάζει. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο που φτάσαμε, καλό είναι να έχουμε μία ειλικρινή απάντηση, από αυτόν που βρισκόταν στο τιμόνι του τα τελευταία χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση