ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετύχαμε φτηνή τηλεφωνία στην Ε.Ε.

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Πιστεύω ότι οφείλουμε να αναδεικνύουμε σημαντικές, χρήσιμες και ωφέλιμες για τους πολίτες της Ε.Ε., πρωτοβουλίες και ενέργειες που μετουσιώνονται σε πράξη.

Μία τέτοια πρωτοβουλία που χωρίς υπερβολή μπορεί να χαρακτηρισθεί σημαντικό επίτευγμα προς όφελος των Ευρωπαίων Πολιτών είναι και η κατάργηση των Τελών Περιαγωγής για τη κινητή τηλεφωνία. Εν΄ ολίγοις οι Ευρωπαίοι Πολίτες θα απολαμβάνουν του σημαντικού δικαιώματος να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. και θα χρεώνονται σχεδόν με τα ίδια τέλη τηλεφωνίας που χρεώνονται στη χώρα τους.

Μετά από έντονη και διαχρονική προσπάθεια υπήρξε τελική συμφωνία μεταξύ μας, του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το Πακέτο των Τηλεπικοινωνιών που αφορά τα Τέλη Περιαγωγής. Αφορά ουσιαστικά το θέμα των τηλεφωνικών χρεώσεων που επιβαρύνουν τον Ευρωπαίο Πολίτη σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Κατορθώσαμε, με σκληρή εντατική εργασία και επιμονή, να απαλλάξουμε τους Κύπριους και τον κάθε Ευρωπαίο Πολίτη από τις δυσβάστακτες χρεώσεις τηλεφώνου, όταν βρισκόταν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Από τα μέσα Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι Πολίτες απαλλάσσονται από τις επιπρόσθετες χρεώσεις στο κινητό τους τηλέφωνο όταν βρίσκονται εντός χώρας της Ε.Ε. και χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο.

Ουσιαστικά οι Κύπριοι Πολίτες και γενικά οι Ευρωπαίοι Πολίτες από τις 15 Ιουνίου θα μπορούν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο τους στο εξωτερικό, στις χώρες της Ε.Ε., και θα πληρώνουν σχεδόν τα ίδια τηλεφωνικά τέλη που πληρώνουν όταν χρησιμοποιούν το τηλέφωνο στη Κύπρο. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα προς όφελος όλων των Ευρωπαίων Πολιτών και αποδεικνύεται ότι με σωστές πολιτικές και διεκδικήσεις η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και να λαμβάνει αποφάσεις υπέρ των Ευρωπαίων Πολιτών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απόφαση μας, για κατάργηση των τελών περιαγωγής, είναι ένα αξιόλογο επίτευγμα που καταργεί τα τηλεπικοινωνιακά σύνορα εντός Ε.Ε., μία απόφαση υπέρ των Καταναλωτών, υπέρ της Δίκαιης Αγοράς. Με αυτό το τρόπο αναδεικνύουμε το Κοινωνικό πρόσωπο της Ε.Ε. και αποδεικνύουμε ότι η Ε.Ε. έχει σημαντικά περιθώρια σε αυτούς τους τομείς να λάβει θετικές αποφάσεις για να στηρίξει τους Ευρωπαίους Πολίτες.

Με την κατάργηση των τελών περιαγωγής στην Ε.Ε. πετύχαμε το πρώτο σημαντικό βήμα προς όφελος όλων των Ευρωπαίων Πολιτών. Το επόμενο βήμα μας και ο επόμενος στόχος μας πρέπει να είναι η μείωση του κόστους Διαδικτύου και η εφαρμογή Δωρεάν και Ελεύθερης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε νησιώτικες και απομακρυσμένες περιοχές όπως η Κύπρος, η Μάλτα κ.α.

Ο Ιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε ότι θα παράσχει Δωρεάν Πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περιοχές που αδυνατούν να έχουν δυνατότητα πρόσβασης. Εάν αυτό μπορεί να το κάνει ο ιδρυτής του Facebook, τότε γιατί δεν μπορεί να το κάνει η Ε.Ε. Στις συζητήσεις που είχαμε για αυτό το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισα εμφαντικά, στους συναδέλφους μου Ευρωβουλευτές, ότι εάν ο ιδιοκτήτης του Facebook μπορεί να προσφέρει διαδίκτυο τότε η ισχυρή και τεράστια Ε.Ε. μπορεί να το κάνει εκατό φορές, φτάνει να το θελήσει. Πιστεύω ότι είναι η ώρα, η Ε.Ε., να εφαρμόσει στη πράξη τις καινοτόμες πολιτικές της. Μπορεί να επενδύσει στη ψηφιακή οικονομία, εφαρμόζοντας πιλοτικά πρόγραμμα για Δωρεάν και Ελεύθερη Πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τις νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε. όπως είναι η Κύπρος, η Μάλτα, καθώς και άλλες.

Εάν όντως θέλουμε να πείσουμε ότι μπορούμε για μια Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, πρώτα πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μικρά αλλά σημαντικά βήματα και στο Διαδίκτυο όπως να υιοθετηθεί η άποψη μου για Ελεύθερη και Δωρεάν Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X