ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος με τις χαμηλότερες φορολογίες στην Ευρώπη

*του Λευτέρη Χριστοφόρου

Σε μια εποχή που επικρατεί ο Λαϊκισμός, τα Συνθήματα, ο Μηδενισμός και που η ισοπεδωτική κριτική αποτελεί την εύκολη και εύηχη οδό, πιστεύω το οφείλουμε στην Αλήθεια, στο Χρέος της Πληροφόρησης και όχι της Παραπλάνησης να ενημερώνουμε το Λαό και τους Πολίτες με αδιάσειστα στοιχεία για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα τους και τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Τα θέματα των Φορολογιών προς τους πολίτες δικαιολογημένα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα για τον κάθε πολίτη και τον απασχολούν άμεσα αφού επηρεάζουν την ευημερία και την ποιότητα ζωής του.
Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1. ΧΑΜΗΛΟ ΦΠΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ
Ο Μέσος Συντελεστής ΦΠΑ στην Ε.Ε. είναι 21.5% και ο πιο ψηλός συντελεστής είναι το 23%. Την ίδια στιγμή στη Κύπρο ο Συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στα χαμηλά επίπεδα του 19%, έχοντας μάλιστα και μειωμένους συντελεστές 5% και 9%, για βασικά αγαθά για να ελαφρύνονται οι Κύπριοι Πολίτες. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την μεγάλη αξία και το σημαντικό όφελος για τους πολίτες της Κύπρου το ότι υπάρχει αυτή η σημαντική διαφοροποίηση για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που εφαρμόζει η Κύπρος.

2. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΨΗΛΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Ίσως το πιο σημαντικό κοινωνικό, δίκαιο, φιλολαϊκό μέτρο που μπορεί να εφαρμόσει ένα Κράτος είναι μέσω του Αφορολόγητου Ποσού. Ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα σε όλα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του λαού να μην καταβάλλουν Φόρο Εισοδήματος.
Το Αφορολόγητο Εισόδημα στη Κύπρο ανέρχεται στις 19.500 Ευρώ. Δηλαδή όσοι συμπατριώτες μας λαμβάνουν Μηνιαίο Εισόδημα περίπου 1500 Ευρώ το μήνα, δεν καταβάλλουν Φόρο Εισοδήματος. Με αυτό το Αφορολόγητο που εφαρμόζουμε δεν ωφελούνται μόνο οι Μικρομεσαίοι Μισθωτοί αλλά όλοι οι φορολογούμενοι, αφού αυτό το μεγάλο ευεργέτημα το απολαμβάνουν και όσοι έχουν και πιο ψηλά εισοδήματα από τις 19500 Ευρώ, αφού απολαμβάνουν όλοι το αφορολόγητο ποσό και αρχίζει η φορολόγηση τους από 19500 Ευρώ και άνω.
Η μικρή Κύπρος με τα περιορισμένα έσοδα και τα πολλά οικονομικά προβλήματα, κατόρθωσε να έχει το ψηλότερο αφορολόγητο ποσό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία αυτού του κοινωνικού μέτρου απλά αναφέρω ότι πάμπλουτες χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία έχουν αφορολόγητο κάτω των 5.000 Ευρώ.

3. ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
Η πατρίδα μας για να ενθαρρύνει το Επιχειρείν, να προσελκύσει ξένες εταιρείες και να στηρίξει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έχει μαζί με δύο ή τρεις άλλες χώρες της Ευρώπης το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή ύψους 12.5%. Για να αντιληφθούμε τη διάσταση και τη διαφορά που υφίσταται μεταξύ των άλλων χωρών της Ε.Ε. και της Κύπρου, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι πλείστες χώρες έχουν φορολογικούς συντελεστές πέραν του 20% και χαρακτηριστικά η Ελλάδα προτίθεται να τον αυξήσει από 23% στο 29%.
Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής στη Κύπρο καταδεικνύει την ευρωστία της Κυπριακής Οικονομίας που έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τους μικρομεσαίους, να αποτελεί κίνητρο για δημιουργία νέων επιχειρήσεων και να αποτελεί κινητήριο μοχλό για Ανάπτυξη.

4. ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα, όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, που οι πολίτες δεν καταβάλλουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αυτή η Κυβέρνηση, τρία χρόνια μετά την χρεωκοπία, μηδένισε ένα επαχθή καθολικό φόρο που ήταν υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να καταβάλλουν όλοι οι Κύπριοι Πολίτες. Σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, πιο ευημερούσες και πλούσιες από τη Κύπρο, θεωρείται μεγάλη πολιτική εξαγγελία και μείζον κοινωνικό μέτρο εάν οι Κυβερνήσεις τους μειώσουν κατ΄ ελάχιστο το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Πολιτικοί και κόμματα σε άλλες χώρες κέρδισαν τις εκλογές με μοναδική υπόσχεση να μειώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Αυτή είναι η Φορολογική πραγματικότητα στη Κύπρο και πρέπει να επιδοκιμάζουμε αυτό το τεράστιο επίτευγμα υπέρ των πολιτών. Εάν σκεφθούμε ότι πριν τρία χρόνια η Κύπρος ήταν χώρα υπό οικονομική κατάρρευση, το να κατορθώσει αυτή η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη να καταστήσει την Κύπρο τη χώρα με τις χαμηλότερες φορολογίες στην Ευρώπη, αποτελεί πράγματι ένα σημαντικό ιστορικό οικονομικό επίτευγμα και ένα πραγματικά κοινωνικό άθλο για τους πολίτες.


*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση