ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ειδικό ταμείο χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων για NPLs

Του Ανδρέα Αποστόλου*

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και επομένως και η κυπριακή οικονομία είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης σε NPLs μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρώτη σ’ αυτή κατηγορία είναι η Ελλάδα.
Πανευρωπαϊκή πρωτιά έχει η Κύπρος, στα προβληματικά δάνεια των νοικοκυριών με το ποσοστό να κυμαίνεταιστο 50%. Ποσοστά τα οποίο κατατάσσουν την Κύπρο μαζί με την Ελλάδα στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη μακράν από τις υπόλοιπες. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο της Ευρωζώνης το ποσοστό των NPLsείναι 6,17%. (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017).

Ένα πρόβλημα το οποίο αν δεν περιοριστεί θα κρατά για χρόνια την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό μας σύστημα στον πάγο.

Η πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα έχει ετοιμαστεί μέσα από ένα πολύμηνο διάλογο με οικονομολόγους και τεχνοκράτες και αποτελεί τη μοναδική εμπεριστατωμένη, αναλυτική και υλοποιήσιμη πρόταση για την διαχείριση των NPLsπου αφορούν πρώτη κατοικία μέχρι 350,000 ευρώ και μικρή επαγγελματική στέγη μέχρι 300,000.

Η εισήγηση είναι να δημιουργηθεί ένα Ειδικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικών Διευκολύνσεων στο οποίο θα μπορεί να προσφύγει ένας πολίτης ή μια μικρή επιχείρηση για εξαγορά του δανείου του από τις τράπεζες με σημαντική έκπτωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως δικαιούχοι θα είναι μόνο αυτοί που θα μπορούν να αποδείξουν ότι μέχρι την κρίση ήταν συνεπείς με τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Δεν έχουμε πρόθεση να προστατεύσουμε αυτούς οι οποίοι έχουν εκμεταλλευτεί το σύστημα και ενώ έχουν την δυνατότητα δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους.


Στόχος του Ταμείου είναι να αγοράζει – επενδύει σε δάνεια από τις εμπορικές τράπεζες με σημαντική έκπτωση. Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν προβλέψεις στους οικονομικούς ισολογισμούς τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το Ταμείο θα διαπραγματεύεται την τιμή εξαγοράς του δανείου στη βάση του υπόλοιπου ποσού για το οποίο οι Τράπεζες δεν έκαναν πρόβλεψη. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι προβλέψεις των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κατά μέσο όρο ένα ποσοστό λίγο πιο κάτω από το 50%.


Το Ταμείο θα αγοράζει δάνεια μετά από αίτηση του οφειλέτη και θα μοιράζει το δάνειο σε δύο μέρη:
1) Το ποσό που πλήρωσε στην Τράπεζα για να εξαγοράσει το δάνειο συν ένα λογικό κέρδος.
2) Το υπόλοιπο ποσό το οποίο θα παγοποιείται και στο οποίο δεν θα επιβάλλεται επιτόκιο ή όποιες άλλες χρεώσεις.
Ο οφειλέτης θα συνεχίζει να χρωστά στο Ταμείο το συνολικό ποσό χρέους αλλά θα μπορεί να επωφεληθεί ενός σημαντικού κουρέματος του χρέους του (αυτό που παγοποιήθηκε) δεδομένου ότι εξοφλήσει το υπόλοιπο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται το κίνητρο στον οφειλέτη να είναι συνεπείς με την νέα συμφωνία την οποία θα συνάψει με το ταμείο.


Το Ταμείο θα διαμορφώνει σε συνεννόηση με τον δανειζόμενο την δόση και το χρονικό πλαίσιο αποπληρωμής έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις πραγματικές σημερινές δυνατότητες του οφειλέτη που θα τον βοηθήσουν να ανταποκριθεί στις νέες του υποχρεώσεις.

Ο δανειζόμενος θα γνωρίζει ότι στο τέλος της αποπληρωμής του πρώτου μέρος του δανείου ταυτόχρονα και αυτόματα θα διαγράφεται και το ποσό του δανείου που παγοποιήθηκε.


Τα κεφάλαια με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο θα προέρχονται από το Κράτος και τον ιδιωτικό τομέα.
Σημαντικά σημεία που πρέπει να τονιστούν είναι πως με αυτή την πρόταση :
1) Το Κράτος θα πάρει πίσω όλα τα κεφάλαια που κατά διαστήματα θα διαθέσει στο Ταμείο.
2) Δεν θα κληθούν φορολογούμενοι να πληρώσουν δάνεια άλλων φορολογουμένων.

Με αυτήν την ρύθμιση, το σημαντικότερο κόστος, αναλαμβάνουν οι ίδιες οι Τράπεζες οι οποίες, όμως, θα στηριχθούν με την εισροή ρευστότητας και με τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου τους μειώνοντας τα NPLsτους και θα βοηθηθούν στο να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

*Επικεφαλής Εκλογικού Επιτελείου Γιώργου Λιλλήκα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X