ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βιβλιοθήκη Παν. Κύπρου: Το στολίδι της Κύπρου σε αριθμούς (βίντεο)

Δείτε γιατί το εμβληματικό κτήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», είναι ένα έργο που ξεπερνάει τα σύνορα της Κύπρου.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΌΛΟΥ

Εμβληματικό κτήριο, ίσως το σημαντικότερο από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης που είχε ποτέ ο τόπος μας, φέρει στοιχεία ενός έργου που ξεπερνάει τα σύνορα της Κύπρου. Ο λόγος για τη Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την οποία περήφανος ο Πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΜΑΝ, τη χαρακτήρισε ως «αντίδωρο για τη νέα γενιά, την οποία έχουμε πληγώσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για την κυπριακή κοινωνία».

15.700 τετραγωνικά μέτρα συνολικό εμβαδόν που προνοεί 8 σχολές με 10.000 φοιτητές κάτω από μία ενιαία στέγη.

5 επίπεδα, 5 επάλληλοι ομόκεντροι δακτύλιοι, 40 μέτρα διάμετρος κεντρικού θόλου - που διαχέει ελεγχόμενα το φυσικό φως για την οπτική άνεση των χρηστών στους χώρους ανάγνωσης, 14 μέτρα ύψος από το έδαφος.

900 θέσεις μελέτης, τριανταένας μικροί χώροι για ομαδική μελέτη, 620.000 έντυποι τόμοι, 190.000 συνδρομές σε τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων, 24ωρη λειτουργία...

Οι αριθμοί εντυπωσιακοί, όπως εντυπωσιακό είναι το έργο στη λιτότητά του, το οποίο φέρει την υπογραφή του διεθνούς Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ.

Το έργο κόστισε συνολικά 33 εκατομμύρια ευρώ, ανάμεσα στα οποία και η δωρεά ύψους 8 εκατομμυρίων της Έλλης Ιωάννου στη μνήμη του συζύγου της, Στέλιου Ιωάννου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES