ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο «τσάρος» της Ρωσίας (βίντεο)

Το παρατσούκλι «γκρι καρδινάλιος» είχε από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Βλαντιμίρ Πούτιν. Ποιος είναι ο άντρας που τον έχουν χαρακτηρίσει από το περιοδικό Forbes ως «παντοτινό ηγέτη της Ρωσίας» και «ισχυρότερο άνδρα του κόσμου». Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην πολιτική είχε το παρατσούκλι ο «γκρι καρδινάλιος» κι αργότερα ο «αόρατος άνθρωπος». Είναι ο ίδιος άντρας ύστερα από 17 χρόνια στην εξουσία, επανεκλέγεται θριαμβευτικά με 76,65% στον προεδρικό θώκο και εξακολουθεί να ζει με πάθος πότε την κινηματογραφική, περιπετειώδη, ιδανική για να εντυπωσιάσει τα δυτικά media και πότε κρυμμένη στις πιο σκοτεινές σκιές, ζωή του.

Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν, το είχε μότο του από μικρός. Για να επιβιώσει στις φτωχογειτονιές όπου διέμενε το κοντό και παχουλό αγόρι έμαθε πολεμικές τέχνες. Από την νεανική του ζωή στους δρόμους του Λένιγκραντ, όπως δήλωσε το 2015, έμαθε ένα πράγμα: «Εάν ο καυγάς είναι αναπόφευκτος, χτύπα πρώτος». Με μαύρη ζώνη στο τζούντο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μένει στην ιστορία και ως αθλητής που κέρδισε το πρωτάθλημα στο Λένινγκραντ, το 1976 αλλά και για τις συμμετοχές του σε πατριωτικές τιανίες ως κασκαντέρ. 

Εφοδιασμένος με πτυχίο Νομικής, μπαίνει στην KGB, όπου γίνεται εξωτερικός πράκτορας. Θα σταλεί σε ένα ταπεινό πόστο στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας από το 1985 μέχρι το 1990 κάνοβντας μια μέτρια καριέρα.

«Εγώ έκανα απλώς το καθήκον μου. Υπηρέτησα την πατρίδα μου, κάνοντας μια έντιμη, αξιοπρεπή δουλειά» δηλώνει ο ίδιος για τα χρόνια του ως κατάσκοπος. 

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο πράκτορας της KGB μεταλλάσσεται σε σύμβουλο για τις εξωτερικές σχέσεις του τότε φιλελεύθερου δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σαμπτσάκ. Από εκεί αρχίζει η θεαματική άνοδός του.

Το 1996 καλείται να εργαστεί στο Κρεμλίνο. Το 1998 ορίζεται αρχηγός της FSB, διαδόχου της KGB, και μόλις έναν χρόνο αργότερα, ορίζεται πρωθυπουργός από τον Μπορίς Γέλτσιν, η απόφαση Γιέλτσιν δεν ήταν πυροτέχνημα... ο πρώην κατάσκποπος της KGB, που είχε μέτρια καριέρα, ήρθε για να μείνει στην πολιτική.

Κυνηγάει, πετάει, καταδύεται, ασκεί πολεμικές τέχνες σε ένα συνδυασμό Τζέιμς Μποντ και Ιντιάνα Τζόουνς και λατρεύεται από τους Ρώσους ως υπερήρωας ενώ συνεχίζει για σχεδόν δύο δεκαετίες να γοητεύει τον δυτικό κόσμο.

Ο ίδιος είχε πει ότι η ζωή είναι βαρετή χωρίς λίγο κουτσομπολιό. Και η προσωπική του ζωή, την οποία φυλά σαν κόρη οφθαλμού έγινε πολλές φορές πρωτοσέλδιο κυρίως στο διεθνή Τύπο.

Το πρώτο κεφάλαιό της αφορά το γάμο του με τη Λουντμίλα Αλεξάντροβνα Πούτινα, με την οποία γνωρίστηκε την εποχή που εντάχθηκε στην KGB. Παντρεύτηκαν το 1983 και έκαναν δύο κόρες την Μαρία και την Εκατερίνα.

Το καλοκαίρι του 2013, ύστερα από 30 χρόνια γάμου και ελάχιστες κοινές εμφανίσεις, επιβεβαίωσε τις φήμες του χωρισμού τους, κρατώντας την από το χέρι.

Μήνες πριν από εκείνη την ανακοίνωση, είχαν αναπτυχθεί φήμες που μιλούσαν για μια ερωτική περιπέτεια του Πούτιν με πολύ νεότερή του, πρώην πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής, την Αλίνα Καμπάεβα. Η εφημερίδα που είχε δημοσιοποιήσει το θέμα στη Ρωσία, έκλεισε. Η Καμπάεβα ωστόσο είχε κληθεί να απαντήσει αν είναι ερωτευμένη κι η απάντηση ήταν ενθουσιωδώς θετική.

Πάντως μέχρι σήμερα η προσωπική ζωή του προέδρου παραμένει θέμα ταμπού για τα ρωσικά μέσα. Τα διεθνή κουτσομπολιά τον θέλουν να έχει κάνει ήδη άλλα δύο παιδιά με την Καμπάεβα αλλά κανείς δεν τολμά να ρωτήσει τον τσάρο της Ρωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES