ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η χαλλουμωτή της γιαγιάς Αθανασίας (βίντεο)

Στην Παλλουριώτισσα φάγαμε την πιο γευστική παραδοσιακή χαλλουμωτή με μυρωδάτο χαλλούμι και μπόλικο δυόσμο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Πόσα ξέρει η γιαγιά… τόσα και άλλα τόσα, αφού στο ταξίδι της ζωής ο χρόνος τη φόρτωσε με εμπειρίες, συναισθήματα και λογής-λογής «γεύσεις».

Από μικρή μού άρεσε να ακούω ιστορίες της γιαγιάς Αντρονίκης, της γιαγιάς Ελένης, της κάθε γιαγιάς που είχε τόσα να μού πει... και να μού δείξει. Μεγαλώνοντας, αυτό έγινε ανάγκη. Μια συμβουλή, μια καλή κουβέντα, μια ιστορία και αυτό θυμάμαι να συνοδεύεται πάντα από ένα έδεσμα φτιαγμένο από τα έμπειρα χέρια τους. Γεύσεις γνήσιες, κλασικές, όπως αυτές που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια.

Μια τέτοια εμπειρία είχα στην Παλλουριώτισσα, στο σπίτι της γιαγιάς Αθανασίας Αντωνίου, που μάς υποδέχθηκε με ανοικτή την αγκαλιά και με γεμάτα τα χέρια από καλούδια, για να μάς ευχαριστήσει. Μαζί θα φτιάχναμε τις περιβόητες χαλλουμωτές της, με γεύση παράδοσης. Έμαθε να τις φτιάχνει από τον καιρό που πήγαινε δημοτικό, όταν οι γονείς της έφευγαν για τα χωράφια από νωρίς για να επιστρέψουν αργά στο σπίτι κουρασμένοι.

Στο μεροκάματο, έπαιρναν μαζί τους, μάς διηγείται, ό,τι παρασκεύαζαν μόνοι τους. Οι καιροί δεν επέτρεπαν και πολλά-πολλά. Για το λεγόμενο «μπούκωμα» έφτιαχναν κουλούρια, αλλά και χαλλουμωτές. Θυμάται πως αγαπημένη της στιγμή ήταν να χώσει τα χέρια της στο ζυμάρι και μαζί με την μάνα και την γιαγιά της να ζυμώσουν.

Στην αρχή ήταν σαν παιχνίδι. Μετά έγινε ανάγκη. Όλοι βοηθούσαν στο σπίτι, μάς εξηγεί. Στη συνέχεια μικροπαντρεύτηκε, οπότε έπρεπε να μάθει να «κρατά», όπως λέει, μόνη της το σπιτικό της. Δεν ήταν δύσκολο, αφού στης μάνας της έμαθε να μαγειρεύει από πολύ μικρή. Ο σύζυγός της, είχε μια μαστόρισσα στην κουζίνα για την οποία υπερηφανευόταν, όπως υπερηφανεύονται και τα εγγόνια της σήμερα, που τρώνε από τη «γλύκα» των χεριών της.

Για τη γιαγιά Αθανασία, το ζυμάρι, είναι μια διαδικασία που απολαμβάνει στο έπακρο και, όπως μάς λέει, δρα σαν αγχολυτικό. «Ζυμώνοντας, ξεχνώ τα προβλήματα. Έστω στιγμιαία. Όση ώρα πλάθεις το ζυμάρι, ξεχνάς. Δίνεις προσοχή και αγάπη για να ευχαριστήσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σκέφτεσαι αυτούς και την αγάπη που τούς έχεις» μάς λέει και τα χέρια της είναι βουτηγμένα στο ζυμάρι και ανακατώνει με μαεστρία τον δυόσμο και το χαλλούμι της Γιαγιάς, Αλάμπρα.

Η γιαγιά Αθανασία, γελούσε μαζί μας την ώρα που «τσιμπούσαμε» από το χαλλούμι που είχε κόψει. Είναι μυρωδάτο, λέει χαμογελώντας, και κόβει και άλλο για το ζυμάρι της.

Απολαύσαμε κάθε στιγμή μαζί της, αφού με το που έπιασε το ζυμάρι, όντως την είδαμε πιο χαλαρή και άνετη μπροστά στον φακό, να μάς λέει τα μυστικά της αλλά και ιστορίες του παρελθόντος. «Είσαι έτοιμη να αναλάβεις δική σου εκπομπή» τής λέω χαριτολογώντας και η ίδια χαμογελά με ικανοποίηση. «Εμείς οι γιαγιάδες», λέει, «ξέρουμε πως δείχνουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, αυτοί με τη σειρά τους θα δείξουν στα δικά τους παιδιά και η παράδοση έτσι θα διατηρηθεί».

Ακολούθησα τα λόγια της και υποσχέθηκα να φτιάχνω τις περίφημες χαλλουμωτές της, όπως και έκανα. Η ικανοποίησή μου ήταν μεγάλη, όταν είδα τα αγαπημένα μου πρόσωπα να μού λένε «Γεια στα χέρια σου» κι εγώ ήξερα πως το μυστικό κρύβεται στο καλό χαλλούμι… αφού η εκτέλεση είναι πολύ εύκολη.

ΥΛΙΚΑ
1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΛΑΔΙ
1 ΜΑΓΙΑ
1 ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ
ΦΡΕΣΚΟΣ ΔΥΟΣΜΟΣ
3 TEMAXIA AIΓΙΝΟ ΧΑΛΟΥΜΙ ΑΛΑΜΠΡΑ Η ΓΙΑΓΙΑ
ΝΕΡΟ ΟΣΟ ΣΗΚΩΣΕΙ
ΑΒΓΟ (ΓΙΑ ΑΛΕΙΜΜΑ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X