ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: Κλιματιστικά: 7+1 tips για σωστή χρήση, κάνοντας παράλληλα οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος

Συμβουλές για να μην πάρει «φωτιά η τσέπη μας» με τη χρήση των κλιματιστικών, ώστε παράλληλα να έχουν την καλύτερη απόδοση

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Η λειτουργία τους αναγκαία τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κύπρο, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη υγρασία. Ο λόγος για τα κλιματιστικά, που δεν είναι απλώς συσκευές που ψύχουν τον αέρα, αλλά ρυθμίζουν ταυτόχρονα τη θερμοκρασία, την υγρασία, την καθαρότητα του αέρα και την ανακυκλοφορία – ανανέωσή του μέσα στον χώρο, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες ευεξίας και άνεσης που μάς είναι τόσο απαραίτητες.

7+1 συμβουλές και λύσεις που δίνουν οι ειδικοί, ώστε να έχουμε ένα δροσερό περιβάλλον, χωρίς να «κάψουμε» την τσέπη μας με την υπερκατανάλωση ρεύματος, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση του κλιματιστικού μας.

1. Σωστή θερμοκρασία

Μην κάνετε σε καμία περίπτωση το λάθος να επιλέξετε ακραίες θερμοκρασίες για να λειτουργήσει το κλιματιστικό σας, γατί θα δουλεύει μόνιμα προσπαθώντας να πετύχει την ακραία θερμοκρασία που ζητήσαμε, με συνέπεια να οδηγείται στην υπερκατανάλωση ρεύματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία για να ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας το καλοκαίρι είναι στους 25-28 °C και τον χειμώνα στους 20-23 °C.

Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15°C.

Μην ξεχνάτε πως η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια όρια, έτσι ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Όταν ορίζουμε θερμοκρασίες εκτός αυτών των ορίων, δημιουργούμε συνθήκες οι οποίες δεν είναι φιλικές για τον οργανισμό μας.

2. Τοποθέτησε ανεμιστήρα οροφής

Ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου όταν λειτουργεί μαζί με το κλιματιστικό, εξοικονομώντας ενέργεια μέχρι και 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ανεμιστήρας οροφής είναι αρκετά οικονομικός στην αγορά του και έχει ισχύ κάτω από 100W, που σημαίνει ότι καίει όσο περίπου μία συμβατική λάμπα!

3. Ρύθμισε σωστά τις περσίδες του κλιματιστικού

Ρυθμίζοντας τις περσίδες το καλοκαίρι με φορά προς τα πάνω, πετυχαίνετε καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο. Αντίστοιχα, αν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό για θέρμανση τον χειμώνα, ρυθμίστε τις περσίδες προς τα κάτω.

4. Αέρισε το σπίτι το βράδυ

Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, όλες τις ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα τις μεσημβρινές που είναι και οι πιο ζεστές.
Μόλις πέσει ο ήλιος, ανοίξτε παντζούρια, κουρτίνες και παράθυρα για να αερίσετε το σπίτι. Ο νυχτερινός αερισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση αλλά και την κατανάλωση του κλιματιστικού το βράδυ.

5. Αντικατάστησε το παλιό κλιματιστικό σου

Αν το κλιματιστικό σας δεν είναι τεχνολογίας inverter και ενεργειακής κλάσης Α, τότε έχει έρθει η ώρα να το αντικαταστήσετε.
Κερδίζετε 20% περίπου για κάθε ενεργειακή κλάση που «ανεβαίνει». Επιπλέον, επιλέγοντας κλιματιστικό με τεχνολογία inverter εξοικονομείτε 30% λιγότερο ρεύμα.

6. Τακτική συντήρηση κλιματιστικού

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα και να κάνετε συντήρηση μονάδας από εξουσιοδοτημένο συνεργείο, 1 φορά τον χρόνο.

Αν δεν φροντίζετε να αφαιρείτε συχνά τη σκόνη ή τα χνούδια που έχουν συσσωρευθεί στα φίλτρα, ένα μέρος τους θα καταλήξει στον συμπυκνωτή, με συνέπεια το μηχάνημα να «καίει» από 5% έως 15% περισσότερο ρεύμα.

7. Βάλε την εξωτερική μονάδα σε σκιερό μέρος

Το κλιματιστικό σας είναι 10% πιο αποδοτικό, εάν η εξωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη σε σκιερό μέρος. Αν όχι, τοποθετήστε ένα σκέπαστρο από πάνω της, για να εμποδίσετε την άμεση έκθεση της μονάδας στον ήλιο.

8. Αξιοποίησε τη λειτουργία Sleep

Με τη λειτουργία ύπνου (Sleep mode), που διαθέτει το κλιματιστικό σας, μειώνετε την κατανάλωση ρεύματος, ενώ απολαμβάνετε μεγαλύτερη άνεση την ώρα που κοιμάστε. Τι κάνει η συγκεκριμένη λειτουργία; Το κλιματιστικό αυξάνει σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να κοιμάστε δροσερά και να εξοικονομείτε παράλληλα ενέργεια.

Αυτές είναι μικρές συμβουλές που δεν χρειάζεται κόπο για να τις εφαρμόσετε, ωστόσο με αυτές θα δείτε τεράστια διαφορά στα χρήματα που θα εξοικονομήσετε στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και στην ποιότητα ζωής σας τους θερμούς μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES