ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Mουντιάλ 2018: Τα… γούρια της διοργάνωσης (βίντεο)

Ορισμένες από τις μασκότ των Παγκοσμίων Κυπέλλων μάς έχουν μείνει στη μνήμη μας και άλλες τις... έχουμε ξεχάσει τελείως. Πάμε να τις θυμηθούμε.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο να ξεκίνησε το 1930, ωστόσο απέκτησε μία διαφορετική αίγλη το 1966 στην Αγγλία όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο «παιχνίδι» και οι μασκότ.

Έκτοτε, κάθε χώρα που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο παρουσιάζει και το δικό της… γούρι!

1. Willie (ΑΓΓΛΙΑ 1966): Η πρώτη μασκότ του Παγκοσμίου είναι γεγονός. Ο Willie, μάλιστα, έφερε γούρι στη χώρα του, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο.

2. Juanito (ΜΕΞΙΚΟ 1970): Λέγεται πως ήταν το καλύτερο Μουντιάλ που έχει γίνει ποτέ και στο οποίο έκανε την εμφάνισή του ο Χουανίτο, ένας μικρός ποδοσφαιριστής με το κλασικό σομπρέρο.

3. Tip & Tap (Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1974): Για πρώτη φορά εμφανίζονται δύο και όχι μία φιγούρα. Οι αχώριστοι Tip και Tap.

4. Gauchito (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1978): Η πιο αντιπροσωπευτική μασκότ για την Αργεντινή. Ο χαμογελαστός νεαρός Gauchito.

5. Naranjito (ΙΣΠΑΝΙΑ 1982): Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε Μουντιάλ μια μασκότ που απεικονίζει ένα φρούτο. Ο Naranjito γίνεται το πιο διάσημο πορτοκάλι.

6. Pique (ΜΕΞΙΚΟ 1986): Ο Pique θα μπορούσε να είναι ο δίδυμος αδελφός του Juanito, όμως οι Μεξικανοί προτίμησαν να επιλέξουν αυτή τη φορά πράσινη πιπεριά με μουστάκι και σομπρέρο.

7. Ciao (ΙΤΑΛΙΑ 1990): O ιταλικός χαιρετισμός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους «ατζούρι» που παρουσίασαν ένα μινιμαλιστικό κλασικό σχέδιο που θυμίζει... λέγκο.

8. Striker (ΗΠΑ 1994): Επιστροφή στα ζωάκια για πρώτη φορά μετά το 1966. Ο Striker γίνεται ο σκύλος που θα ήθελε κάθε οικογένεια στο σπίτι της.

9. Footix (ΓΑΛΛΙΑ 1998): Μουντιάλ στη Γαλλία χωρίς κόκορα δεν θα είχε επιτυχία. Ο Footix γίνεται πασίγνωστος και απολαμβάνει και αυτός τις δάφνες από την επιτυχία της χώρας του.

10. Ato, Nik and Kaz (ΙΑΠΩΝΙΑ/Ν. ΚΟΡΕΑ 2002): Ίσως οι χειρότερες μασκότ στη ιστορία του Μουντιάλ που μάς θυμίζουν περισσότερο εξωγήινα όντα…

11. Goleo (ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2006): Στη δεύτερη διοργάνωση που αναλαμβάνουν οι Γερμανοί εμφανίζουν ένα λιονταράκι, τον Goleo, ο οποίος δεν έφερε γούρι στα «πάντσερ».

12. Zakumi (Ν. ΑΦΡΙΚΗ 2010): Η λεοπάρδαλη της Νότιας Αφρικής πήρε το όνομά της από το «ZA» που είναι τα αρχικά της χώρας και το «KUMI» που σημαίνει «10» σε διάφορες αφρικανικές γλώσσες.

13. Fuleco (ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014): Στη Βραζιλία μάς συστήθηκε ο Φουλέκο. Πρόκειται για ένα αρμαντίλο στα χρώματα της χώρας, το οποίο βρίσκεται στα είδη υπό εξαφάνιση. Προέρχεται από τις πορτογαλικές λέξεις για το ποδόσφαιρο και την οικολογία.

14. Zabivaka (ΡΩΣΙΑ 2018): Ένας λύκος με σπορ εμφάνιση και γυαλιά ηλίου είναι η μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας το 2018. Το όνομα «Ζαμπιβάκα» στα Ρωσικά σημαίνει «αυτός που σκοράρει». Για να δούμε πόσα γκολ θα απολαύσουμε…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X