ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ερευνητικά βήματα στην κυπριακή ΑΟΖ (βίντεο)

Χρονολογική διαδρομή για όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Κύπρου προκαλούν νεύρα στην Τουρκία γιατί η διείσδυση ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ αυξάνει τη γεωπολιτική αξία αλλά και τις οικονομικές προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτός από το τεμάχιο 6 και τον στόχο Καλυψώ, όπου εκτιμάται από την ιταλική ΈΝΙ ότι διαθέτει έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή ακόμη και περισσότερα, ερευνητικές δραστηριότητες έγιναν και σε άλλα τεμάχια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

Τεμάχιο 12
2015 - Ανακοινώθηκε ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. η αξιολόγηση καταδεικνύει ποσότητες φυσικού αερίου 4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, είναι οικονομικά βιώσιμη

Τεμάχιο 11
Γλυκόπικρη γεύση άφησε ο στόχος Ονησίφορος το 2017. Βρέθηκε κοίτασμα, μάλιστα με την προβλεπόμενη γεωλογική διαμόρφωση, αλλά το περιεχόμενό του δεν είναι σε αυτόνομα εμπορεύσιμες ποσότητες

Τεμάχιο 9
Το 2014 και το 2015 η ανόρυξη ερευνητικής γεώτρησης Στον Ονασαγόρα και στην Αμαθούσα κατέδειξαν την μη ύπαρξη οικονομικά εκμεταλλεύσιμης συγκέντρωσης υδρογονανθράκων.

Τεμάχιο 2
Μέχρι σήμερα εντός του τεμαχίου δεν έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις παρά μόνο δύο σεισμικές έρευνες.

Τεμάχιο 3
Πρόκειται για το επίμαχο τεμάχιο που έχει μπλοκαριστεί από την Τουρκία και στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί σεισμικές έρευνες.

Η επιλογή κορυφαίων εταιρειών στον χώρο της ενέργειας παγκοσμίως -της αμερικανικής Exxon Mobil και Noble Energy, της καταρινής Qatar Petroleum International ,της γαλλικής Total, η νοτιοκορεάτικη Kogas και της ιταλικής ENI- να αγοράσουν δικαιώματα για τη διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι τυχαία και εδράζεται στη λογική θωράκισης της ΑΟΖ με ενεργειακούς κολοσσούς.

Το τεμάχιο 6 διαχειρίζεται η κοινοπραξία Ενι Τοτάλ όπως και το τεμάχιο 11.

To 8 Eni

Το πολλά υποσχόμενο τεμάχιο 10 έχει δοθεί στην κοινοπραξία Κατάρ Petroleum Exxon Mobil

Το 12 η κοινοπραξία Noble Energy, Shell, Delek

Tα τεμάχια 2 3 και 9 η κοινοπραξία ΕΝι Κογκάς

Τα μόνο τεμάχια τα οποία παραμένουν αδιάθετα για ένα ενδεχόμενο 4ο γύρο αδειοδότησης είναι 1,4,5,7 και 13

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES