ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρμα ιδέσθαι η άνοιξη στο δάσος της Πάφου (βίντεο)

Νιώστε μια Κύπρο διαφορετική, ξεχωριστή και υπέροχη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην οροσειρά του Τροόδους, με κατεύθυνση δυτικά, η άνοιξη στο δάσος της Πάφου έχει στήσει χορό και μας περιμένει να γιορτάσουμε μαζί της. Αγριολούλουδα σε χρώματα που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχουν ξεφυτρώνουν σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, με πεύκα, κέδρους και πλατάνια, χωμάτινα μονοπάτια που σε οδηγούν σε υπέροχα ενετικά γεφύρια, κάνουν τέλεια αντίθεση με το γαλάζιο του ουρανού. Κρατάμε την όρεξη για παραλίες για αργότερα, και παίρνουμε τα βουνά, γιατί η άνοιξη τους πάει γάντι.

Για τους ορμώμενους από το κλεινόν άστυ, το Τρόοδος είναι πολύ κοντά, μια ώρα μακριά από την πόρτα του σπιτιού σας. Με καλό οδικό δίκτυο, σχεδιασμένο αρχικά από Άγγλους μηχανικούς, για να εντοπίζουν ευκολότερα τα κρησφύγετα των ανταρτών της ΕΟΚΑ, εξελίχθηκε και συντηρήθηκε τα μεταγενέστερα χρόνια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η άνοιξη είναι πανέμορφη, και πριν ξεκινήσει η ζέστη προσφέρεται για χαλαρές και ευωδιαστές οικογενειακές βόλτες στην εξοχή, ειδικά στο δάσος της Πάφου. Ανακαλύψτε ξεχασμένες περιοχές, γνωστά-άγνωστα χωριά και απολαύστε το μοναδικό κάθε απόγευμα ηλιοβασίλεμα από ψηλά.

Μία Κύπρο διαφορετική, ξεχωριστή και υπέροχη! (Δείτε το slideshow των φωτογραφιών) 

Νιώστε την αύρα των ενετικών γεφυριών στο πέρασμά σας

Μέσα στη βόλτα σας, μην παραλείψετε να βρεθείτε και σε χαρακτηριστικά γεφύρια της Κύπρου. Το πολυδιαφημισμένο, τα τελευταία χρόνια, γεφύρι του Τζιελεφού είναι το μεγαλύτερο πέτρινο μεσαιωνικό γεφύρι του νησιού, κτισμένο πάνω στον ποταμό Διάριζο, 6 χλμ από το τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος. Σε υψόμετρο 440 μέτρων στο δάσος Πάφου, στα σύνορα μεταξύ επαρχίας Λεμεσού και Πάφου, είναι ένα γεφύρι χάρμα ιδέστε. Η ονομασία πιθανότητα να συνδέεται από κάποιο πρόσωπο ή περιστατικό κατά την διάρκεια κατασκευής του γεφυριού. Χαρακτηριστικό του το μεγάλο ύψος από την κοίτη του ποταμού και το μικρός πλάτος του οδοστρώματος, όπου δεν μπορούσαν τα ορμητικά νερά του Διάριζου να φράσσουν το στόμιο του γεφυριού από ξεριζωμένα και κλαδιά.

Η λίμνη που δημιουργείται από το φράγμα Αρμίνου, το πιο πολυσυζητημένο και ίσως το πιο όμορφο φράγμα του νησιού, προσφέρεται για βόλτα και πεζοπορία. Το φράγμα στο παρελθόν βρέθηκε στο στόχαστρο των οικολόγων-περιβαλλοντιστών, μιας και η νότια περιοχή κάτω από το φράγμα, δεν τροφοδοτούταν με νερό, με αποτέλεσμα να απουσιάζει το πράσινο από τη μεγάλη εικόνα της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια, όμως , με κυβερνητικές οδηγίες, αφήνουν να τρέχει λίγο νερό από το φράγμα ανανεώνοντας τη χλωρίδα της περιοχής.

Το γεφύρι του Ρούθκια, βρίσκεται 3 χλμ από το εγκαταλειμμένο τ/κ χωριό Βρέτσια, σε υψόμετρο 300 μ. Κτίστηκε πάνω στον ποταμό Ξερό που πηγάζει από τα βουνά του Τριπύλου, μέσα σε μια καταπράσινη ερημική περιοχή από πλατάνους, σκλήδρους και πεύκα. Ο χωματόδρομος που οδηγεί στο γεφύρι είναι από μόνος του μια αξέχαστη εμπειρία. Το γεφύρι είχε μεγάλη οξυκόρυφη καμάρα, στο σεισμό του 1953 όμως σχεδόν καταστράφηκε.

Κατεβαίνοντας από Άρσος προς Γεροβάσα θα συναντήσετε τη γέφυρα της Τρόζενας, που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα θαύμα μηχανικής. Μια πολύ καλά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη γέφυρα από Εγγλέζο μηχανικό που υπηρετούσε στον αγγλικό κατοχικό στρατό, το βασικό του υλικό είναι το σίδερο ενώ ξύλινα δοκάρια έχουν μπει για οδόστρωμα. Το μικρό της πλάτος δίνει την δυνατότητα να περνά μόνο ένα όχημα κάθε φορά. Μια σιδερένια γέφυρα που δίνει την εντύπωση πως αιωρείται, καθώς δεν φέρει καμάρες, κτίστηκε για να συνδέσει τα δυο χωριά Τρόζενα (ερειπωμένο σήμερα) και Γεροβάσα, σήμερα αποτελεί ένα από τα «μυστικά» αξιοθέατα του νησιού και μέρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES