ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλβανοί στην «Κ» για ομιλία Ράμα: «Θα μπορούσε να είχε έρθει όταν ανέβαινε η Χ.Α.»

Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα μιλούν στην «Κ» για την ομιλία του Εντι Ράμα στην Αθήνα

Kathimerini.gr

Ηλιάνα Μάγρα

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου, η οποία έλαβε χώρα ακριβώς ένα χρόνο από τον εγκλεισμό του Φρέντη Μπελέρη στη φυλακή, ο 35χρονος αλβανικής καταγωγής Γιώργος Αχμέτι ήθελε να στείλει στον Αλβανό πρωθυπουργό μήνυμα στο Instagram. «Ηθελα να του πω ότι άργησε να είναι κοντά στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα», λέει στην «Κ». Δεν πήγε στο Γαλάτσι. «Δεν ήθελα – από τον περίγυρό μου δεν πήγε κανείς, γιατί και που ήρθε δεν άλλαξε κάτι», δηλώνει. «Θα μπορούσε», συνεχίζει, «να είχε έρθει όταν ανέβαινε στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή, να μας πει να μην ανησυχούμε, και ότι θα έκανε ό,τι μπορεί για να συζητήσει με τους πολιτικούς της Ελλάδας για να μην αντιμετωπίσουμε ρατσισμό». Για πολλά χρόνια, ο 29χρονος Σοφοκλής Τότσε ένιωθε ότι η Αλβανία δεν είχε τη δυνατότητα στήριξης των πολιτών της. «Αυτό αλλάζει», αναφέρει στην «Κ». Ενδειξη αυτής της αλλαγής θεώρησε την ομιλία του κ. Ράμα. «Ηταν μια ευκαιρία να δώσει ένα μήνυμα και στις άλλες χώρες ότι αυτό που ήμασταν κάποτε ξεχάστε το, αρχίζουν να αλλάζουν τα πράγματα, μπορεί κάποιος να στηριχθεί σε αυτό το κράτος», δηλώνει.

Αυτά που είπε στην ομιλία του ο κ. Ράμα δεν ήταν ψέματα, δηλώνει στην «Κ» ο 30χρονος φωτογράφος Αγγελος Μπαράι. «Αλλά πάτησε πάνω στον πόνο και στο τραύμα των ανθρώπων, για να νιώσουν ότι ταυτίζεται μαζί τους», σημειώνει. Ο Αγγελος Μπαράι πήγε από περιέργεια στο Γαλάτσι, έβγαλε κάποιες φωτογραφίες, αλλά γρήγορα έφυγε. «Ηταν ένα πανηγύρι και καταλάβαινα τι πήγαινε να γίνει – λαϊκισμός και προπαγάνδα».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έθιξε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την αλβανική κοινότητα της Ελλάδας – «όπως το θέμα των συντάξεων μελών της αλβανικής κοινότητας, ένα ζήτημα που η γενιά των γονιών μου ζητά να λυθεί, μια γενιά που έχει ακόμα πρόβλημα με τα έγγραφά της», λέει ο κ. Μπαράι. Εκείνος πήρε την ελληνική ιθαγένεια έπειτα από 20 χρόνια στην Ελλάδα – οι γονείς του ακόμα δεν την έχουν. «Μίλησε και για αυτό ο Ράμα, οτιδήποτε έλεγε ισχύει, αλλά δεν ξέρω τι θέλει να κερδίσει από όλο αυτό, ίσως ο λόγος που ήρθε είναι ότι θέλει να επενδύσουν στην Αλβανία, Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα – μίλησε για μια χώρα που μπορεί να τους στηρίξει, ενώ δεν μπορεί καν να στηρίξει τους Αλβανούς που ζουν εκεί», συμπληρώνει.

Παρότι δεν υποστηρίζουν τον Εντι Ράμα, Αλβανοί πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας λένε στην «Κ» ότι χάρηκαν που μίλησε στην Ελλάδα. «Είμαστε ξένοι στην Αλβανία, ξένοι και στην Ελλάδα – έχουμε αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα με τα χαρτιά μας, τα παιδιά μου έχουν ελληνική ιθαγένεια, ενώ εγώ όχι, και θέλουμε να αναγνωριστούν τα χρόνια εργασίας μας, αυτό ζητάμε», λέει ο 53χρονος Τόμυ Σπάκιο, ο οποίος ζει εδώ τα τελευταία 33 χρόνια. «Μίλησε καλά, με πολύ καλά λόγια για την Ελλάδα, και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απλά ερμηνεύτηκε με λάθος τρόπο η επίσκεψή του», σημειώνει ο Ηλίας Ισάκου.

Η 27χρονη Ιλιρίντα Μουσαράι λέει στην «Κ» ότι τις τελευταίες ημέρες ξυπνούν άσχημες μνήμες σε μέλη της κοινότητας, εξαιτίας της, όπως λέει, «ρατσιστικής αλβανοφοβικής ρητορικής κάποιων μίντια» γύρω από την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού. Προχθές δεν πήγε στην ομιλία. «Δεν το θεωρώ αυτονόητο ότι θα έπρεπε να πάω επειδή είμαι Αλβανή καθώς δεν είμαι υποστηρίκτρια αυτού του κόμματος», σημειώνει και προσθέτει: «Εχω ανάγκη από τα κόμματα εντός της Ελλάδας και δη τα προοδευτικά κόμματα, να πάρουν θέση για τα ζητήματα που ρυθμίζονται από το ελληνικό νομοθετικό σώμα – την ιθαγένεια, τις συντάξεις, και τις άδειες παραμονής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση