ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνική Κυβέρνηση - Το ωστικό κύμα των παρακολουθήσεων

Το παρασκήνιο των παραιτήσεων του γ.γ. του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παν. Κοντολέοντος

Kathimerini.gr

Της Δώρας Αντωνίου

Χαρακτηριστικά επιταχυντή των πολιτικών εξελίξεων προσλαμβάνουν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών, που έφεραν χθες την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος. Το κουβάρι των εξελίξεων άρχισε να ξετυλίγεται από το απόγευμα της Πέμπτης, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Τότε ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΕΥΠ ότι η υπηρεσία πληροφοριών είχε στο παρελθόν καταγράψει, μέσω της διαδικασίας νόμιμης επισύνδεσης, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, κατόπιν αιτήματος ξένης υπηρεσίας.

Η ενημέρωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού. Για δύο λόγους, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του. Κατ’ αρχάς γιατί από την ΕΥΠ ελήφθη η απόφαση να ενεργοποιηθεί η διαδικασία παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, κάτι που θα έπρεπε να θεωρηθεί αυτονόητο, μια και το αίτημα της τρίτης πλευράς αφορούσε πολιτικό πρόσωπο. Κατά δεύτερον, διότι μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του, το ζήτημα των παρακολουθήσεων βρίσκεται μέρες τώρα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και κανείς από τους εμπλεκομένους και έχοντες γνώση, ιδιαίτερα η ηγεσία της ΕΥΠ, δεν σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να ενημερώσει. Παρά μόνο περίμεναν την ενημέρωση που ζήτησε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), από την οποία προέκυψε ότι είχε γίνει άρση απορρήτου για τον κ. Ανδρουλάκη, και τότε αποφάσισαν να ενημερώσουν το Μέγαρο Μαξίμου.

«Οταν έχουν προηγηθεί όσα έχουν προηγηθεί, δεν μπορείς να μην ενημερώνεις για μια τέτοια διαδικασία», αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφού προηγουμένως τονίζουν ότι εξαρχής, από τη στιγμή που υπήρξε το αίτημα, θα έπρεπε να γίνει η ενημέρωση και προεξοφλούν ότι δεν θα δινόταν σε καμία περίπτωση η συγκατάθεση να προχωρήσει η άρση απορρήτου.

Η ευθύνη του επικεφαλής της ΕΥΠ προέκυψε ως αυτονόητη αντίδραση και από εκεί και μετά η υποβολή παραίτησης ήταν μονόδρομος. Στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη εκλήθη ο κ. Δημητριάδης, από τον οποίο ζητήθηκε να διευκολύνει τον πρωθυπουργό με την παραίτησή του, κάτι που έγινε χθες. Στην άτυπη ενημέρωση από την πλευρά του Μαξίμου, η παραίτηση Δημητριάδη αποδόθηκε στη βούληση και του ιδίου να μην υπηρετήσει ένα κύμα τοξικών επιθέσεων παραμένοντας στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Και αυτό διότι ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής όλο το τελευταίο διάστημα σε σχέση με δημοσιεύματα και αποκαλύψεις για τις υποθέσεις παρακολουθήσεων.

Ωστόσο, από το περιβάλλον του Μαξίμου αφήνεται να εννοηθεί ότι στον επιμερισμό ευθύνης για τους ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση ΕΥΠ – Ανδρουλάκη προέκυψε δυσαρέσκεια για τον κ. Δημητριάδη. Οχι γιατί γνώριζε κάτι, σε αυτό το Μαξίμου είναι κατηγορηματικό, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Εκ της θέσεώς του θα έπρεπε να έχει ενημέρωση. Και, σε κάθε περίπτωση, με βάση αυτή ακριβώς την αρχή, οι επιθέσεις εναντίον του θα συνεχίζονταν και θα γίνονταν ακόμη πιο σφοδρές.

Το Μαξίμου έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεση του κ. Ανδρουλάκη για οποιαδήποτε πληροφορία και ενημέρωση ζητήσει, με την ελπίδα ότι αυτό σε πρώτη φάση είναι αρκετό. Και για να μη σέρνεται ονοματολογία και φημολογία για τη διαδοχή Δημητριάδη, άμεσα ανακοινώθηκε χθες ότι νέος γραμματέας του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα προβεί τη Δευτέρα σε δήλωση σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η κυβέρνηση απαντά θετικά τόσο στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση