ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο βαρύς Νοέμβριος του Τσίπρα

Δύσκολος Νοέμβριος στη σκιά του Καμμένου

Kathimerini.gr

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Καθοριστικός για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου η χώρα θα εισέλθει στο προεκλογικό 2019, θα είναι ο Νοέμβριος. Τότε θα αποσαφηνιστούν οριστικά: Πρώτον, η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών, που θα κρίνει την πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία πλέον κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Δεύτερον, η αντιμετώπιση του ελληνικού αιτήματος για μη περικοπή των συντάξεων. Και, τέλος, η έκβαση του  λεγόμενου ιταλικού «ζητήματος», το οποίο έχει άμεση διασύνδεση με την προσπάθεια επιστροφής της Αθήνας στις αγορές.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα φανεί εάν θα εγκριθεί από την ΠΓΔΜ –οπότε η διαδικασία κύρωσης θα περάσει στο ελληνικό «γήπεδο»– μέσω Βουλής την Τρίτη ή μέσω εκλογών στη γειτονική χώρα, που θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στις 25 Νοεμβρίου. Στην περίπτωση κατά την οποία η Συμφωνία παραμείνει ζωντανή και πάρει τον δρόμο προς την ελληνική Βουλή, από τη διαρκή ένταση των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ οι κ. Τσίπρας και Καμμένος πρέπει να περάσουν στην ώρα των αποφάσεων.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ να επισυμβεί λίγο πριν από την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Εξάλλου, γνωρίζει πως διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία όχι μόνο για να την κυρώσει, αλλά και για να «ρυμουλκήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τρεις βουλευτές του κυβερνητικού του εταίρου, διαμορφώνοντας με άλλες «μεταγραφές» μια νέα δεδηλωμένη που θεωρητικά μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι την εξάντληση της τετραετίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, ζητεί επιμόνως από τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αποφεύγουν στην παρούσα φάση κάθε σύγκρουση με τους ΑΝΕΛ. Το ερώτημα, υπό τα παραπάνω δεδομένα, είναι γιατί ο κ. Καμμένος να «περιμένει» τον κ. Τσίπρα και τη διαφαινόμενη διάσπαση του κόμματός του, τον προσεχή Μάρτιο, οπότε και βάσει της συμφωνίας του με τον πρωθυπουργό οι «Πρέσπες» θα έλθουν στη Βουλή (ή τον Ιανουάριο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να επισπεύσει τις κινήσεις του). Επ’ αυτού, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, παρά τις όποιες «παραφωνίες», ο κ. Καμμένος θα παραμείνει στο άρμα της συγκυβέρνησης προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά την καταβολή των αναδρομικών στους ενστόλους, τη διαφαινόμενη μη περικοπή των συντάξεων και τη διανομή του υπερπλεονάσματος. Σπεύδουν να προσθέσουν, όμως, ότι από τον Ιανουάριο και μετά, με δεδομένο και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του κ. Καμμένου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Μάλιστα, από πολλούς ερμηνεύθηκε ως κίνηση πλήρους αυτονόμησης του υπουργού Αμυνας ότι ο κ. Καμμένος επέλεξε να παίξει το «αμερικανικό χαρτί» σε μια περίοδο κατά την οποία ο κ. Τσίπρας επιχειρεί την εξομάλυνση των σχέσεων της Αθήνας με τη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιθυμούσε την αποκατάσταση λειτουργικής συνεργασίας με τη Ρωσία –που επισφραγίζεται με την επίσκεψη στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου– για γεωστρατηγικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους: Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως σταδιακά θα υπάρξει εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ των Τραμπ και Ερντογάν, οπότε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την Αθήνα έστω μερικώς θα υποχωρήσει. Υπ’ αυτή την έννοια, θεωρεί ότι η επιστροφή της ομαλότητας στις σχέσεις με τη Μόσχα είναι κρίσιμη για τη χώρα. Παράλληλα, για πολιτικούς λόγους, ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, επιθυμεί να παρουσιάσει εικόνα ισόρροπης εξωτερικής πολιτικής. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, όμως, ο κ. Καμμένος με τις αναφορές του σε αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα και στον Βόλο μετέδωσε κλίμα πλήρους ταύτισης με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Το δεύτερο κρίσιμο για τον κ. Τσίπρα μέτωπο, τον Νοέμβριο, είναι οι συντάξεις, καθώς ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν. Το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι η μη περικοπή των συντάξεων έχει «κλειδώσει». Θα προτιμούσε, όμως, η έγκριση να ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις από κράτη-μέλη στο Eurogroup. Yπ’ αυτή την έννοια, η κυβέρνηση επιδιώκει η συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα» να πραγματοποιηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, ώστε να έχει προηγηθεί το πράσινο φως της Κομισιόν και όχι σ’ αυτό του Νοεμβρίου.

Τα ελληνικά spreads

Ο τρίτος, τέλος, σκόπελος του επόμενου μήνα είναι η τελική έκβαση του εν εξελίξει μπρα ντε φερ, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιταλίας. Εάν υπάρξει εξομάλυνση, η Αθήνα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα αρχίσουν να υποχωρούν και τα ελληνικά spreads, καθιστώντας ορατή την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως οι εξελίξεις θα κινηθούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς οι ισχυροί «παίκτες» της Ε.Ε. δεν επιθυμούν μια μείζονα αναταραχή στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ενώ, παράλληλα, έχουν ως κύριο μέλημα την ανάσχεση του ακροδεξιού τόξου στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X