ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκοπιανό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο ονοματολογικό

Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν αρχικά με τον κ. Νίμιτς, ενώ στη συνέχεια συνεδρίασαν παράλληλα οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων

Του Βασίλη Νέδου

Κρίσιμες, ολοήμερες συζητήσεις για το ονοματολογικό είχαν χθες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν αρχικά τριμερώς με τον κ. Νίμιτς, ενώ στη συνέχεια συνεδρίασαν παράλληλα οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών. Οι επαφές των δύο αντιπροσωπειών θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη και σήμερα. Είναι απολύτως σαφές ότι, πέρα από τις συνδεδεμένες, παράλληλες διαπραγματεύσεις για ζητήματα χαμηλής πολιτικής, το βασικό θέμα στο τραπέζι ήταν η εξεύρεση νέας ονομασίας καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, το «Ilindenska Makedonija» έχει αποσυρθεί από το τραπέζι με πρωτοβουλία της Αθήνας.

Οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει (και) για το Μακεδονικό με Ευρωπαίους ομολόγους του την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο συζήτησε όχι μόνο για το Μακεδονικό, αλλά και για το Κυπριακό. Μάλιστα, σχολιάζοντας δηλώσεις που παρουσιάζουν την πλευρά της ΠΓΔΜ έτοιμη να προχωρήσει στα απαραίτητα, για λύση, βήματα, απάντησε ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας «δεν έχει παρά να το δείξει».

Στο εσωτερικό της χώρας του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτές τις πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς. Μάλιστα, σε τηλεμαχία με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε πιθανή λύση.

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο», είπε ο κ. Ζάεφ και συμπλήρωσε ότι, «αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης». Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε, πάντως, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO επέκρινε τον κ. Ζάεφ για υπονόμευση των εθνικών θέσεων της γειτονικής χώρας, κατηγορώντας τον ότι έχει δεχθεί τον όρο του erga omnes, τον οποίο, ως γνωστόν, θέτει ως προϋπόθεση για επίλυση του ονοματολογικού η Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X