ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ριζότο με σπαράγγια

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα σπέσιαλ ριζότο που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Το μυστικό ενός καλού ριζότο είναι το σωστό ρύζι, που πρέπει να είναι ειδικό για ριζότο και τα φρέσκα, ποιοτικά υλικά. Πρώτα ετοιμάζουμε τα σπαράγγια μας. Τα βράζουμε για λίγα λεπτά σε νερό και αμέσως μετα τα βουτάμε σε παγωμένο νερό για να σταματήσουν να μαγειρεύονται. Κόβουμε τις άκρες και τις κρατάμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε. Τα υπόλοιπο μέρος τους το βάζουμε στο μπλέντερ για να φτιάξουμε έναν πολτό. Το ρύζι μας το τηγανίζουμε ελαφρά σε λίγο βούτυρο και ελαιόλαδο. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό ανακατεύοντας. Τελειώνουμε το ριζότο μας με τον πολτό φτιαγμένο με σπαράγγια, την παρμεζάνα και το μασκαρπόνε.

Χρόνος ετοιμασίας: 30’
Μερίδες: 6
Θερμίδες ανά μερίδα: 300 Kcl

Υλικά

450 γρ. σπαράγγια
30 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
20 γρ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. ρύζι Gallo, Risotto Carnaroli
80 γρ. λευκό κρασί
1 λίτρο ζεματιστό νερό στο οποίο διαλύουμε 1 κύβο ζωμό λαχανικών
70 γρ. τυρί παρμεζάνα (συν περισσότερη για γαρνίρισμα)
Χυμό από 1/2 λεμόνι
30 γρ. τυρί Μασκαρπόνε
1 κ.ουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. Γλυκού μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Αρχικά, βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να κοχλάσει. Ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια για 2-3 λεπτά. Βγάζουμε και στη συνέχεια σοκάρουμε ρίχνοντάς τα σε παγωμένο νερό. Μόλις τελειώσουμε αυτό το βήμα κόβουμε τις άκρες και κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε τα κοτσάνια σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε λίγο από το νερό που τα βράσαμε και χτυπάμε τα για να φτιάξουμε ένα πουρέ.

2. Εν τω μεταξύ, βάζουμε το νερό με τον ζωμό σε μια μεγάλη γυάλινη κανάτα και ανακατεύουμε.

3. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για ένα λεπτό. Όταν τελειώσουμε, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι από τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τον υπόλοιπο ζωμό μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 20-25 λεπτά.

5. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, ανακατεύουμε μέσα το τυρί παρμεζάνα και αφαιρούμε την κατσαρόλα το από τη φωτιά. Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε μέσα τον πουρέ σπαραγγιών και τις άκρες τους. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το μασκαρπόνε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με έξτρα παρμεζάνα.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Γαστρονομία: Τελευταία Ενημέρωση