ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιατρικά πειράματα των ΗΠΑ σε ανθρώπους τη δεκαετία του '40

17 είδη ιατρικών πειραμάτων σε ανθρώπους στη Γουατεμάλα

ΑΜΠΕ

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 17 είδη ιατρικών πειραμάτων σε άτομα με νοητική υστέρηση, πόρνες, κρατούμενους και στρατιώτες στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του '40, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας Ραφαέλ Εσπάδα.

«Επιβεβαιώσαμε 17 είδη σχεδίων για τον πειραματισμό πάνω σε ανθρώπους που έγιναν στη χώρα μας», δήλωσε ο Εσπάδα, τον οποίο επικαλούνται σήμερα οι εφημερίδες της χώρας.

Ο Εσπάδα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε έγγραφα στην Ειδική Επιτροπή Έρευνας, την οποία διευθύνει ο ίδιος, προκειμένου να έρθουν στο φως τα γεγονότα αυτά που συνέβησαν μεταξύ του 1946 και του 1948.

Τα πειράματα που έγιναν σε ανθρώπους στη Γουατεμάλα αποκαλύφθηκαν την 1η Οκτωβρίου μετά την εύρεση των αρχείων του γιατρού που ήταν υπεύθυνος γι’ αυτά, του Τζον Κάτλερ, ο οποίος πέθανε το 2003.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων αυτών περίπου 1.500 άνθρωποι στη Γουατεμάλα μολύνθηκαν εν αγνοία τους με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια, προκειμένου να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της πενικιλίνης.

Οι ερευνητές που τα πραγματοποίησαν είχαν επιλέξει ως πειραματόζωα άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων άνθρωποι με νοητική υστέρηση.

Την 1η Οκτωβρίου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από τη Γουατεμάλα, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε για τον ίδιο λόγο στον ομόλογό του Αλβάρο Κολόμ και του εξέφρασε τη βαθειά του λύπη.

www.kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X