ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 07:29
13°
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Ανάλυση: Ένας σκληροπυρηνικός στο τιμόνι της αμερικανικής διπλωματίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ποια νέα δεδομένα φέρνει στο προσκήνιο η αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ;

«Ο Πομπέο δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να μιλάει για το πώς πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι θα αναθεωρήσει τη σκληροπυρηνική του ρητορική εάν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον επιλέξει ως νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ».

Η συγκεκριμένη εκτίμηση προήλθε από τον διεθνολόγο καθηγητή του Harvard, Stephen M. Walt, λίγο πριν από την ανάδειξη του Μάικ Πομπέο στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο καθηγητής, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, μιλώντας στον αμερικανικό Τύπο εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις ακραίες και σκληροπυρηνικές τοποθετήσεις του κ. Πομπέο σε μια σειρά ζητημάτων.

Την παραπάνω άποψη συμμερίζονται έμπειροι πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι οποίοι μας επισημαίνουν ότι ο πρώην ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλλερσον, ήταν αυτός που ήλεγχε και περιόριζε την επιθετική στάση του Αμερικανού Προέδρου σε μια σειρά ζητημάτων. «Ο ίδιος, μαζί με τον κ. Mattis και τον John F. Kelly χωρίζουν τη χώρα μας από το χάος», υπογράμμισε πριν από λίγο καιρό ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Tennessee, Bob Corker.

Σήμερα, η συγκεκριμένη επισήμανση αποτελεί ανάμνηση από το παρελθόν, με τον κ. Τραμπ να αντικαθιστά τον κ. Τίλερσον με τον κ. Πομπέο, ο οποίος σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αναλυτές φέρνει αλλαγές στην γραμμή που θα ακολουθεί η Ουάσιγκτον σε διάφορα ζητήματα.

Η απομάκρυνση του Τίλερσον: Πώς επεξηγείται;

Όπως είχε προϊδεάσει πρόσφατα τους αναγνώστες της η «Κ», οι κ. Τραμπ και κ. Τίλερσον εδώ και καιρό διαφωνούσαν σε μια σειρά ζητημάτων. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τραμπ εξωτερίκευε την απογοήτευσή του για το έργο του κ. Τίλερσον στον Λευκό Οίκο.

Στο ζήτημα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, ο κ. Τίλερσον επέλεγε να ακολουθήσει τον δρόμο που άνοιξε η ηγεσία του Μπάρακ Ομπάμα, μια εξέλιξη που προκαλούσε δυσανασχέτηση στον κ. Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, οι δύο άνδρες διαφωνούσαν σε ό,τι αφορά την απομόνωση του Κατάρ και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία. Σημαντικές διαφορές παρατηρούνταν και στον τρόπο με τον οποίο οι δύο πλευρές αντιμετώπιζαν χώρες όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Στην Ουάσιγκτον, αναλυτές και μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η παύση του κ. Τίλερσον από τα καθήκοντά του έρχεται λίγο πριν από τη σχεδιαζόμενη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας γεγονός που κατά την άποψή τους δεν αποτελεί τυχαία εξέλιξη.

Πομπέο: Ένας ιταλικής καταγωγής σκληροπυρηνικός

Η οικογένεια του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έρχεται να αντικαταστήσει τον κ. Τίλλερσον, έχει ιταλικές ρίζες. Ο Μάϊκ Πομπέο κατάγεται από την Καλιφόρνια. Το 1986 αποφοίτησε από την Στρατιωτική Ακαδημία του West Point και το 1994 έλαβε το διδακτορικό του από την Νομική Σχολή του Harvard. Την ίδια δεκαετία ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στο πεδίο της ιδιωτικής ασφάλειας.

Το 2010 εισήλθε στην πολιτική μέσα από τους κόλπους του περίφημου tea party, ως γερουσιαστής του Κάνσας. Το 2017 επιλέχθηκε ως ο νέος αρχηγός της CIA από τον κ. Τραμπ.

Οι τρεις θανάσιμοι εχθροί των ΗΠΑ σύμφωνα με τον Πομπέο

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έχει τρεις «θανάσιμους εχθρούς»: Τα ισλαμιστικά κινήματα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα και απέναντι σε αυτούς θα πρέπει να χαραχθεί μια ανάλογη διπλωματική στρατηγική.

Σε ό,τι αφορά τα ισλαμιστικά κινήματα, η τοποθέτηση του κ. Πομπέο το 2013 ότι «οι μουσουλμάνοι αρχηγοί κινημάτων που δεν αντιτίθενται στην ένοπλη και τρομοκρατική δράση των διάφορων ισλαμιστικών κινημάτων έχουν μερίδιο στην τρομοκρατία», έχει προκαλέσει αναστάτωση στη μουσουλμανική κοινότητα των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση του Ιράν, ο κ. Πομπέο έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή για την αναθεώρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. Σύμφωνα με τον ίδιον, το ιρανικό καθεστώς είναι ένα «τρομοκρατικό καθεστώς», το οποίο στο παρελθόν συνεργάστηκε ακόμη και με την ίδια την Αλ Κάιντα.

Τέλος, αυστηρή είναι η στάση του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ και για τη Βόρεια Κορέα, στην περίπτωση της οποίας θεωρεί ότι η αλλαγή του καθεστώτος αποτελεί την πιο ιδανική λύση για τις ΗΠΑ.

Και η Τουρκία στο στόχαστρο του νέου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο κ. Πομπέο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην αρχηγία της CIA πραγματοποίησε δύο κρίσιμης σημασίας επισκέψεις στο εξωτερικό. Στην πρώτη του επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ο κ. Πομπέο καλλιέργησε το κατάλληλο έδαφος για την ανάδειξη μιας νέας διακυβέρνησης η οποία θα προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις και θα υιοθετούσε το μοντέλο του μετριοπαθούς Ισλάμ.

Στη δεύτερή του επίσκεψη ο τότε αρχηγός της CIA μετέβη στην Τουρκία όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εν λόγω συνάντηση η οποία έλαβε χώρα στις αρχές του 2017 φαίνεται ότι δεν έλυσε τις διαφορές των δύο χωρών σε πολλά πεδία. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές από την Ουάσιγκτον, ο κ. Πομπέο, σε προσωπικές του συζητήσεις εξακολούθησε να ασκεί αυστηρή κριτική στο τουρκικό καθεστώς και μετά την πραγματοποίηση της προαναφερόμενης συνάντησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πομπέο, μόλις λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αντιδρώντας σε μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε η Τεχεράνη στην Άγκυρα, χαρακτήρισε την τουρκική κυβέρνηση ως «ισλαμιστική δημοκρατία».

Σε αντίθεση με την Τουρκία, στην περίπτωση της Ρωσίας, ο κ. Πομπέο επιλέγει μια πιο μετριοπαθή στάση, εστιάζοντας στην σημασία που έχει η διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων και προκλήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ