ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάζα: Η ισραηλινή τηλεόραση δείχνει άλλον πόλεμο

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία εικόνα νεκρών αμάχων Παλαιστινίων

Kathimerini.gr

Στο εσωτερικό του Ισραήλ ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένας πολύ διαφορετικός πόλεμος, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, σχολιάζοντας τις λιγοστές εικόνες νεκρών αμάχων που μεταδίδουν τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, οι οποίες αποκλίνουν σημαντικά από αυτές τις οποίες παρακολουθεί η υπόλοιπη υφήλιος.

«Το Ισραήλ βλέπει έναν πόλεμο να ξεδιπλώνεται στη Γάζα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί έναν πολύ διαφορετικό: εικόνες καταστροφής από τις ισραηλινές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και συχνά Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί κατά τις εχθροπραξίες. Αυτή η διχασμένη οθόνη με τις δύο διαφορετικές όψεις εξηγεί τη διευρυνόμενη απόκλιση μεταξύ του Ισραήλ, που νιώθει απομονωμένο και “παρεξηγημένο”, και των άλλων, οι οποίοι έχουν στρέψει την προσοχή τους από την αγριότητα της 7ης Οκτωβρίου στην καταστροφή που έχει προκαλέσει η ισραηλινή επιχείρηση κατά της Χαμάς.

Αυτό το χάσμα θα μπορούσε να μεγαλώσει τις επόμενες εβδομάδες αν ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις προσπάθειές του για να πλήξει τις εναπομείνασες βάσεις της Χαμάς στη Ράφα, την πυκνοκατοικημένη πόλη της νότιας Γάζας. Στην ισραηλινή τηλεόραση δεν υπάρχει σχεδόν καμία εικόνα νεκρών Παλαιστινίων και μόνο κάποιες εικόνες καταστροφής, σύμφωνα με στελέχη ΜΜΕ, δημοσιογράφους, αναλυτές και απλούς Ισραηλινούς. Πολλοί Ισραηλινοί Εβραίοι, που ενημερώνονται αποκλειστικά στα εβραϊκά, επίσης λένε ότι σπάνια βλέπουν σκηνές βαρβαρότητας από τη Γάζα στα κινητά τους, αν και γνωρίζουν ότι η καταστροφή είναι εκτεταμένη και ο απολογισμός των νεκρών υψηλός».

Η αντίθεση στην προοπτική είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των ειδήσεων που μεταδίδονται στο Ισραήλ και εκείνων που παρακολουθούν οι πολίτες στις γειτονικές αραβικές χώρες. Το Αλ Τζαζίρα με έδρα το Κατάρ έχει απευθείας μετάδοση της επιχείρησης στη Γάζα 24 ώρες το 24ωρο και συχνά προβάλλει εικόνες νεκρών αμάχων και απόλυτης καταστροφής. Εχει ωστόσο προβάλει ελάχιστες εικόνες από τις αρχικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ενώ φιλοξενεί συχνά αναλυτές που αμφισβητούν την ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Μαρτίου, το 80% των Παλαιστινίων δεν πιστεύει ότι η Χαμάς διέπραξε βιαιότητες την 7η Οκτωβρίου, παρότι οι αποδείξεις είναι αδιάσειστες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, φωτεινή εξαίρεση είναι η δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου από την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτς». Η εφημερίδα πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατά της αποπομπής του Αλ Τζαζίρα από το Ισραήλ, με το επιχείρημα ότι η απόφαση είναι αυτοκαταστροφική για τη χώρα. «Η κίνηση αυτή πρέπει να θορυβήσει τα ισραηλινά ΜΜΕ που απαγορεύεται να μεταδίδουν ανεξάρτητα από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας», έγραφε σε πρόσφατη ανάλυσή της η έγκυρη εφημερίδα. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε το ηρωικό έργο των Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους. Εχει όμως σημασία να στρέψουμε το βλέμμα μας σε έναν από τους λίγους εβραϊκούς θεσμούς που προσπαθεί με συνέπεια να αγωνιστεί, έστω και ατελώς, με την πραγματικότητα όσων συμβαίνουν στο Ισραήλ, στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη: την εφημερίδα “Χααρέτς”, που ιδρύθηκε το 1918», γράφει στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού New Yorker ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Ρέμνικ.

«Η εφημερίδα έχει τη συνολική ικανότητα να παρουσιάζει πολλαπλές αλήθειες στους αναγνώστες, τις οποίες προτιμούν να αποφύγουν». Ενα από τα παραδείγματα που φέρνει είναι τα ρεπορτάζ της εφημερίδας για την άνοδο του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο, αλλά σε αντίθεση με άλλα ισραηλινά ΜΜΕ αποφεύγει συγκρίσεις με την κατάσταση του 1998, ούτε αποκηρύσσει τους φοιτητές διαδηλωτές ως συμμάχους της Χαμάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση