ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Αίγυπτος απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ για τη Ράφα

Το πέρασμα της Ράφα ήταν η κύρια «πύλη» για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και σημείο εξόδου για τραυματίες και ασθενείς που έπρεπε να μετακινηθούν από τον παλαιστινιακό θύλακο

Kathimerini.gr

Η Αίγυπτος απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ οι δύο χώρες να συντονιστούν για την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα το οποίο συνδέει την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόταση που απορρίφθηκε αφορούσε επίσης τη διαχείριση της μελλοντικής λειτουργίας του περάσματος, όπως ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Αξιωματούχοι της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ παρουσίασαν το σχέδιο στη διάρκεια επίσκεψής τους στο Κάιρο χθες Τετάρτη, εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, λόγω της στρατιωτικής προέλασης του Ισραήλ από την περασμένη εβδομάδα στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου.

Το πέρασμα της Ράφα ήταν η κύρια «πύλη» για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και σημείο εξόδου για τραυματίες και ασθενείς που έπρεπε να μετακινηθούν από τον παλαιστινιακό θύλακο, όπου η ανθρωπιστική κρίση έχει βαθύνει και πολλοί απειλούνται με λιμοκτονία.

Το Ισραήλ κατέλαβε το πέρασμα

Το Ισραήλ ανέλαβε τον επιχειρησιακό έλεγχο του περάσματος και έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αναλάβει μελλοντικό ρόλο εκεί.

Η πρόταση του Ισραήλ προέβλεπε την ανάπτυξη μηχανισμού για τη διαχείριση του περάσματος μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών του δυνάμεων, όπως ανέφεραν οι πηγές ασφαλείας.

Η Αίγυπτος επιμένει ότι μόνο οι παλαιστινιακές Αρχές θα πρέπει να έχουν την ευθύνη διαχείρισης του περάσματος.

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία ταξίδεψε στην Αίγυπτο «κυρίως για να συζητήσει θέματα σχετικά με τη Ράφα, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων», ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυξήθηκαν οι εντάσεις

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν μακροχρόνια συνθήκη ειρήνης και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, αλλά οι εντάσεις στις σχέσεις τους έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ιδίως μετά την ισραηλινή προέλαση γύρω από τη Ράφα.

Οι δύο χώρες αντάλλαξαν κατηγορίες αυτή την εβδομάδα για το κλείσιμο της συνοριακής διάβασης και το μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι το κλείσιμο της Ράφα οφείλεται αποκλειστικά στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Εχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η επίθεση του Ισραήλ έχει στόχο να αδειάσει τη Γάζα, ωθώντας τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Αίγυπτος απέρριψε ισραηλινό αίτημα να ανοίξει η Ράφα στους πολίτες της Γάζας που επιθυμούν να διαφύγουν.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία συζήτησε επίσης κατά την επίσκεψή της στο Κάιρο ζητήματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, οι οποίες έχουν «παγώσει».

Ωστόσο, δεν μετέφερε νέα μηνύματα, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές πηγές. Η Αίγυπτος ήταν μεσολαβητής στις συνομιλίες, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο στόχος «εξάλειψης» της Χαμάς

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 35.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας, με τουλάχιστον 82 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο, στον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων εβδομάδων.

Οι ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν 253 στην επιδρομή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά τανκς προωθήθηκαν στην καρδιά της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα την Πέμπτη, ενώ στον Νότο, οι δυνάμεις του Ισραήλ σφυροκόπησαν τη Ράφα χωρίς να προχωρήσουν, όπως ανέφεραν κάτοικοι στο Reuters.

Η αργή πρόοδος της ισραηλινής επίθεσης, περισσότερο από επτά μήνες αφότου ξεκίνησε, έχει αναδείξει τη δυσκολία επίτευξης του στόχου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να «εξαλείψει» την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση