ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ρωσική πίεση στο Χάρκοβο και τα σχέδια Πούτιν για «νεκρή ζώνη»

Για μια «δύσκολα προβλέψιμη τεταμένη κατάσταση» κάνει λόγο ο Αντρίι ο οποίος διοικεί μια ομάδα στρατιωτών

Kathimerini.gr

«Ταξιδεύουμε με ταχύτητα προς το χωριό Λίπτσι που τώρα πολιορκείται. Μας συνοδεύουν μέλη της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, τα οποία αποτελούν ενισχύσεις στην προσπάθεια να σταματήσει η ρωσική προέλαση», αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο νέο μέτωπο του Χαρκόβου, Τζόναθαν Μπιλ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση και στην περιφέρεια του Χαρκόβου καταλαμβάνοντας πολλά χωριά στα βόρεια.

«Οι κρότοι του πυροβολικού δυναμώνουν καθώς φτάνουμε μόλις ένα μίλι από τη γραμμή του μετώπου. Τρέχουμε δίπλα από μια πυρκαγιά που σιγοκαίει προς ένα καταφύγιο, όπου μας λένε να καλυφθούμε», λέει ο Μπιλ.

Για μια «δύσκολα προβλέψιμη τεταμένη κατάσταση» κάνει λόγο ο Αντρίι ο οποίος διοικεί μια ομάδα στρατιωτών. «Θέλουν να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας από τις γραμμές άμυνας στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ», λέει.

Η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει συγκεντρώσει μια δύναμη άνω των 30.000 στρατιωτών προκειμένου να πραγματοποιήσει την εν λόγω στρατιωτική επιχείρηση. Από την άλλη, οι Ουκρανοί δεν είναι απλώς λιγότεροι στο μέτωπο αλλά έχουν και λιγότερα όπλα. «Οι Ρώσοι έχουν τα πάντα, ό,τι θέλουν και εμείς δεν έχουμε τίποτα για να πολεμήσουμε. Αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Βίκτορ, ο οποίος έχασε μερικά δάχτυλα από έκρηξη όλμου. Σκεπασμένος με μια κουβέρτα, έχει δίπλα του μια νοσοκόμα που τον περιθάλπει.

Οι καθυστερήσεις στη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ έχουν κάνει τη δουλειά των Ουκρανών πολύ πιο δύσκολη: κατά μέσο όρο η Ρωσία ήταν σε θέση τους τελευταίους μήνες να ρίχνει 10 φορές περισσότερα βλήματα πυροβολικού συγκριτικά με την Ουκρανία. Η ελπίδα είναι τώρα ότι η διαφορά αυτή θα μειωθεί με την άφιξη περισσότερων αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC τονίζει ότι στο Χάρκοβο «είναι δύσκολο να απωθηθούν όλες οι ρωσικές δυνάμεις καθώς έχουν πλέον αποκτήσει σημαντικά ερείσματα στην περιοχή». Παράλληλα, υπάρχει η αίσθηση ότι όλη αυτή η προέλαση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι άμυνες είχαν προετοιμαστεί καλύτερα.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει κορμούς και σκυρόδεμα για να χτίσουμε άμυνες. Τώρα θα [πρέπει] να χρησιμοποιήσουμε οβίδες και ανθρώπους για να πάρουμε πίσω αυτή τη γη», λέει διοικητής του ουκρανικού πυροβολικού.

Πούτιν: Δεν σχεδιάζουμε κατάληψη της πόλης του Χαρκόβου

Με την προέλαση να συνεχίζεται, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να δημιουργήσουν στην περιοχή μια «νεκρή ζώνη» για την προστασία των ρωσικών παραμεθόριων περιοχών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρόσφατη προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο ήρθε ως «απάντηση στους βομβαρδισμούς ρωσικών συνοριακών περιοχών όπως το Μπέλγκοροντ» από την Ουκρανία.

«Βομβάρδισαν και συνεχίζουν, δυστυχώς, να βομβαρδίζουν κατοικημένες γειτονιές στις συνοριακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Μπέλγκοροντ», τόνισε ο Πούτιν.

«Πεθαίνουν άμαχοι εκεί. Είναι προφανές. Πυροβολούν απευθείας το κέντρο της πόλης, τις κατοικημένες περιοχές. Και είπα δημοσίως ότι αν αυτό συνεχιστεί, θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας, νεκρή ζώνη. Αυτό ακριβώς κάνουμε», πρόσθεσε.

Οταν ρωτήθηκε αν οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Χάρκοβο, ο Πούτιν απάντησε ότι «δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση