ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταργείται το μεταλλικό κιλό προς όφελος εξίσωσης

Ο μεταλλικός κύλινδρος που βρίσκεται αποθηκευμένος σε θησαυροφυλάκιο της Γαλλίας θα πάψει να αποτελεί το πρότυπο του ενός κιλού

Kathimerini.gr

Τον νέο τρόπο υπολογισμού της μάζας ενός κιλού ενέκριναν χθες, σε σύσκεψή τους στις Βερσαλλίες, εκπρόσωποι κρατών από όλο τον κόσμο.

Η αλλαγή σημαίνει ότι ο μεταλλικός κύλινδρος, που βρίσκεται αποθηκευμένος σε θησαυροφυλάκιο της Γαλλίας θα πάψει να αποτελεί το πρότυπο του ενός κιλού, για να αντικατασταθεί από μαθηματικό τύπο.

Το «Grand K» (Μεγάλο Κ), ο κύλινδρος από κράμα 90% πλατίνας και 10% ιριδίου, παρότι σπάνια είδε το φως της ημέρας, έπαιξε κρίσιμο ρόλο ως βάση του διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος μέτρησης μάζας. Η πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο απαιτεί τρία διαφορετικά κλειδιά, που φυλάσσονται σε ισάριθμες διαφορετικές τοποθεσίες, ενώ στο εσωτερικό βρίσκονται το πρότυπο του κιλού, καθώς και έξι επίσημα αντίγραφα.

Η υπηρεσία BIPM, που στεγάζει τα μέτρα και σταθμά του σύγχρονου κόσμου, ιδρύθηκε από 17 κράτη το 1875 και φιλοξενεί το πρότυπο του μέτρου, του κιλού, του δευτερολέπτου, του αμπέρ, της θερμοκρασίας κέλβιν και του κηρίου για τη φωτεινότητα.

Από αυτά, μόνο το κιλό συνεχίζει να διαθέτει πρωτότυπο στο μουσείο των Σεβρών, έξω από το Παρίσι. Το μέτρο, για παράδειγμα, αντικαταστάθηκε από τύπο για την απόσταση που διανύει το φως σε κενό αέρος και σε χρόνο 1/299,792,458 του δευτερολέπτου.

«Πρόκειται για στιγμή γιορτής, καθώς το κιλό ήταν το τελευταίο πρότυπο που δεν είχε αντικατασταθεί από το 1875. Κάθε άλλο πρότυπο αντικαταστάθηκε και βελτιώθηκε», λέει ο διευθυντής της BIPM, Μάρτιν Μίλτον.

Παρότι χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, χρησιμοποιούν το «αυτοκρατορικό σύστημα», με λίβρες, γιάρδες και μίλια, ακόμη και οι χώρες αυτές είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν τη μάζα σε κιλά στις εμπορικές τους συμφωνίες και τις αποστάσεις σε μέτρα στις θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες τους. Το 1983, η ομάδα BIPM προσέφερε στην Κίνα ένα από τα πρότυπα κιλά. Το κιλό αυτό ήταν το πρώτο που κατασκευάστηκε χάρη σε μηχανήματα ακριβείας κοπής διαμαντιών.

«Το κιλό είναι ένα μνημείο της ικανότητας του ανθρώπου να συνεργάζεται αρμονικά για κοινό στόχο. Ονομάστηκε μεγάλο έργο ειρήνης, καθώς είναι ίσως το μόνο θέμα, στο οποίο όλα τα κράτη του κόσμου συνεργάστηκαν αγαστά, με τον ίδιο στόχο», λέει ο κ. Μίλτον.

Το μεταλλικό πρότυπο του κιλού θα αντικατασταθεί τώρα από τύπο, βασισμένο στη σταθερά του Πλανκ, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες –και δυσερμήνευτες– εξισώσεις της Φυσικής. Ο Μίλτον εξηγεί ότι η αλλαγή θα έχει πρακτικές εφαρμογές στην πληροφορική, στη βιομηχανία, στην παρασκευή φαρμάκων, στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και σε άλλους επιστημονικούς τομείς, όπου οι ακριβείς μετρήσεις είναι αναγκαίες.

«Το σύστημα θα είναι απόλυτα ορθό, σε ό,τι αφορά τους νόμους της επιστήμης. Δεν θα χρειάζεται πλέον να εξαρτώμεθα από ένα απλό μεταλλικό αντικείμενο», λέει ο Μίλτον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X