ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νεκροί και αγνοούμενοι σε ναυάγιο με πρόσφυγες κοντά στο Μπαγκλαντές

Έντεκα άνθρωποι διασώθηκαν, ανάμεσα τους τρεις γυναίκες και δύο παιδιά

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -μια ηλικιωμένη γυναίκα κι ένα αγοράκι- και πολλοί άλλοι αγνοούνται, από το ναυάγιο το βράδυ της Κυριακής κοντά στις ακτές του Μπανγκλαντές, ενός πλεούμενου γεμάτου προσφύγων Ροχίνγκια, που διέφευγαν από τη βία την οποία υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα στη Μιανμάρ.

Σύμφωνα με τις αρχές του Μπανγκλαντές, στο πλεούμενο επέβαιναν περίπου εκατό άνθρωποι όταν αυτό ανατράπηκε στις εκβολές του ποταμού Ναφ, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές.

«Ανασύραμε δύο πτώματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης Αλαουντίν Ναγιάν της ακτοφυλακής του Μπανγκλαντές, προσθέτοντας ότι αρχικά μπόρεσαν να διασωθούν δύο άλλοι επιβαίνοντες και ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Συνολικά ακόμη 11 άνθρωποι κατέστη δυνατό να διασωθούν, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, δήλωσε αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντουλ Τζαλίλ, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, ο οποίος διευκρίνισε πως το ναυάγιο έγινε περί τις 22:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).

«Μιλήσαμε με πολλούς επιζήσαντες. Ένας από αυτούς είπε ότι το πλεούμενο μετέφερε 80 ως 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους 30 ως 35 άνδρες», ανέφερε.

Το πλεούμενο ανατράπηκε κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ. Ο Άμπντουλ Τζαλίλ εξήγησε ότι ορισμένοι από τους επιβαίνοντες κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν έναν επιζήσαντα, το ναυάγιο προκάλεσαν τα μεγάλα κύματα εν μέσω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή όπου σημειώθηκε.

Πάνω από μισό εκατομμύριο μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές τις τελευταίες εβδομάδες, για να σωθούν από τις επιχειρήσεις και την καταστολή που εξαπέλυσε ο βιρμανικός στρατός, έπειτα από επιθέσεις που έκαναν σε συνοριακά φυλάκια μειονοτικοί αντάρτες.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαψεύδει τις κατηγορίες περί της διάπραξης εθνικής εκκαθάρισης και χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους αντάρτες που επιτέθηκαν στις δυνάμεις του στρατού.

Έξι εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της βίας, Ροχίνγκια συνεχίζουν να φθάνουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές από γη και θάλασσα. Εν τω μεταξύ υπάρχουν πληροφορίες ότι ο στρατός της Μιανμάρ και συμμορίες βουδιστών σκοτώνουν συστηματικά μειονοτικούς με συνοπτικές διαδικασίες και καίνε χωριά.

Την 28η Σεπτεμβρίου ένα πλεούμενο με 80 πρόσφυγες ανατράπηκε. Δεκαεπτά επέζησαν, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλων 23, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούνται αγνοούμενοι. Την 6η Σεπτεμβρίου, ανασύρθηκαν 46 πτώματα όταν άλλο πλεούμενο βυθίστηκε. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 19 παιδιά, 18 γυναίκες και 9 άνδρες.

Η Μιανμάρ, δεν αναγνωρίζει τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια ως πολίτες της παρότι πολλοί ζουν στην επαρχία Ραχίν επί γενιές. Έπειτα από κύματα βίας τα τελευταία πέντε χρόνια, περίπου 1 εκατομμύριο μειονοτικοί έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στο Μπανγκλαντές.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X