ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Νετανιάχου απέρριψε πρόταση για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός

Η δήλωση έρχεται αφότου το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινές παύσεις 4 ωρών στις μάχες για να επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν προς τα νότια και να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια

Kathimerini.gr

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση συμφωνίας για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Πηγές που επικαλείται ο βρετανικός Guardian ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τη συμφωνία στις αρχικές διαπραγματεύσεις μετά την έναρξη της επίθεσης του στρατού του Ισραήλ στη Γάζα. Οι διαπραγματεύσεις επανελήφθησαν μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στις 27 Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου συνέχισε να ακολουθεί σκληρή στάση σε προτάσεις που αφορούσαν εκεχειρία διαφορετικής διάρκειας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αριθμού ομήρων.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την χερσαία εισβολή αφορούσαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων, με τη Χαμάς να προτείνει την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων αιχμάλωτων στη Γάζα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε: «Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες. Καλούμε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα για εκκένωση προς τα νότια».

Η δήλωση έρχεται αφότου το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινές παύσεις 4 ωρών στις μάχες για να επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν προς τα νότια και να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Υπολογίζεται ότι 240 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Η δημόσια οργή και οι απαιτήσεις να δώσει το Ισραήλ προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία έχουν αυξηθεί, με τις οικογένειες όσων κρατούνται στη Γάζα να διαδηλώνουν έξω από την κατοικία του Νετανιάχου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τριμερής συνάντηση στο Κατάρ

Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα την Πέμπτη μεταξύ των αρχηγών της CIA και της Μοσάντ και του πρωθυπουργού του Κατάρ. Στο τραπέζι ετέθησαν οι παράμετροι μίας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και την ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, είπε στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.

Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντούλραχμάν αλ-Θάνι πραγματοποίησαν τη συνάντηση αφού μεσολαβητές του Κατάρ συναντήθηκαν με αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς το βράδυ της Τετάρτης και συζήτησαν πιθανές παραμέτρους μιας συμφωνίας.

Το πλεονέκτημα της συνάντησης ήταν να συγκεντρωθούν και τα τρία μέρη σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο για να επιταχυνθεί η διαδικασία, είπε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση για την επιτρεπόμενη εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα. Το Reuters σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν ασαφές.

Το Κατάρ, χώρα όπου εδρεύουν αρκετοί ηγέτες της Χαμάς, ηγείται των προσπαθειών για μεσολάβηση μεταξύ της Χαμάς και των Ισραηλινών αξιωματούχων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού ηγέτη Ισμαήλ Χανίγιε και του πρώην αρχηγού της Χαλίντ Μεσσάλ, έφτασαν στο Κάιρο την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση της παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, και συζήτησε την κατάσταση στη Γάζα.

Μπάιντεν: «Καμία πιθανότητα» εκεχειρίας στη Γάζα
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» συνολικής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες μιας τέτοιας κίνησης. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους ομήρους στη Γάζα, είπε: «Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι».

Πληροφορίες: Guardian, Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση