ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ΠΟΥ ρωτάει την Κίνα για τις πνευμονίες

Εξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων με κρούσματα κυρίως σε παιδιά

ΠΗΓΗ: AP

ΠΕΚΙΝΟ. Στοιχεία ζήτησε επισήμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την Κίνα για την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων αναπνευστικών νοσημάτων, κάνοντας λόγο για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί κύματος πνευμονιών σε παιδιά. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μεγάλες ουρές στα επείγοντα παιδιατρικών νοσοκομείων, ενώ Κινέζοι ιατροί εκτιμούν ότι το φετινό κύμα μοιάζει πιο σοβαρό από αυτά προηγούμενων ετών. Κινέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν τα κρούσματα σε γνωστούς παθογόνους παράγοντες, όπως η εποχική γρίπη, ο κορωνοϊός και το μυκόπλασμα της πνευμονίας, κοινό βακτήριο που προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα σε παιδιά.

«Είναι ασαφές αν το κύμα λοιμώξεων σχετίζεται με την ήδη αναφερθείσα από τις κινεζικές αρχές αύξηση αναπνευστικών μολύνσεων ή εάν πρόκειται για ξεχωριστό γεγονός», ανέφερε χθες ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του SARS το 2003 και του κορωνοϊού το 2020, το σύστημα καταγραφής και εντοπισμού λοιμωδών νόσων της Κίνας δέχθηκε σημαντικές επικρίσεις. Και τις δύο φορές, Κινέζοι αξιωματούχοι συγκάλυψαν περιστατικά και απέφυγαν συστηματικά να προσφέρουν στοιχεία στις διεθνείς υπηρεσίες.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν, όμως, ότι η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων τέτοιων μολύνσεων δεν είναι ανησυχητική, υπογραμμίζοντας ότι η διενέργεια περισσότερων τεστ στον πληθυσμό θα αποκαλύψει τα ποσοστά των αδιάγνωστων περιστατικών. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας των κινεζικών υγειονομικών αρχών. Δεδομένης της εμπειρίας της COVID-19, πιστεύω ότι ο ΠΟΥ θέλησε να κινηθεί προληπτικά ζητώντας στοιχεία από τώρα», λέει η Ρέινα Μάκινταϊρ, καθηγήτρια Βιοασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, μιλώντας στους Times της Νέας Υόρκης.

Δεν ανησυχούν

Οι κινεζικές υπηρεσίες δεν έχουν εκφράσει δημόσια ανησυχίες για άγνωστους παθογόνους παράγοντες, ενώ δεν έχουν απαντήσει στην ανακοίνωση του ΠΟΥ. Στα κινεζικά ΜΜΕ, τοπικοί αξιωματούχοι συστήνουν ψυχραιμία, λέγοντας ότι η αύξηση κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού οφείλεται στην άρση των αυστηρών μέτρων κατά της COVID-19 ύστερα από τρία χρόνια στην Κίνα.

Τα δρακόντεια αυτά μέτρα είχαν διατηρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα όλες τις μεταδοτικές ασθένειες που έπλητταν τον πληθυσμό κάθε χειμώνα. «Η παρούσα αύξηση κρουσμάτων κινείται στο φυσιολογικό πλαίσιο των ετών πριν από την πανδημία του κορωνοϊού», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Νοεμβρίου ο Τονγκ Ζαοχουί, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Νοσημάτων του Πεκίνου. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δεν έχει δημοσιεύσει, όμως, συγκεντρωτικές στατιστικές για την αύξηση κρουσμάτων. Σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της επαρχίας Ανχούι, ιατροί πραγματοποίησαν 67 βρογχοσκοπήσεις σε μία ημέρα, από 10 την ημέρα υπό κανονικές συνθήκες.

 

Κρατικά μέσα ενημέρωσης στην πόλη Χανγκζού της ανατολικής Κίνας ανέφεραν ότι οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία παιδιατρικών νοσοκομείων έχουν τριπλασιασθεί σε σχέση με πέρυσι, όταν τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19 βρίσκονταν ακόμη σε ισχύ. Στα ιατρεία της Χανγκζού, 30% με 40% των παιδιών είχαν διαγνωσθεί με μυκόπλασμα πνευμονίας. Η καταγραφή αδιάγνωστων κρουσμάτων πνευμονίας δεν είναι ανησυχητική από μόνη της και δεν αποτελεί ένδειξη κυκλοφορίας νέου παθογόνου στην κοινότητα, λέει η καθηγητής Μακιντάιρ. Τα συμπτώματα της πνευμονίας δεν είναι πάντα εμφανή, ενώ ο εντοπισμός της λοίμωξης εξαρτάται συχνά από τα συστήματα επιτήρησης και εντοπισμού των κρατικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Σε άλλες χώρες, τα λοιμώδη νοσήματα, εκτός της COVID-19, αυξήθηκαν σημαντικά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ Κινέζοι ιατροί εκτιμούν ότι η παλαιότερη μόλυνση με κορωνοϊό μοιάζει να ευνοεί τη μόλυνση από άλλους ιούς.

Ψυχικές βλάβες από τα lockdowns

Σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται σήμερα όσοι τήρησαν κατά γράμμα τους κανόνες των lockdowns, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Οσοι ακολούθησαν αυστηρά τις οδηγίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν σήμερα από άγχος και κατάθλιψη, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάνγκορ της Ουαλλίας. Η έρευνα έδειξε ότι όσων η προσωπικότητα μοιάζει με του Μπόρις Τζόνσον (γεμάτοι αυτοπεποίθηση και με τάσεις χειραγώγησης της ζωής των γύρω τους) αγνόησαν τους κανόνες, ενώ σήμερα έχουν μικρές πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοια ψυχολογικά συμπτώματα.

Πιο επιρρεπείς φαίνεται πως είναι οι ευαίσθητοι και όσοι νοιάζονται για τους γύρω τους, οι οποίοι τήρησαν τα μέτρα και εμφανίζουν σήμερα συμπτώματα κατάθλιψης. Ο φόβος της COVID-19 αποδείχθηκε ότι, αν και προσφέρει κίνητρο τήρησης των κανόνων, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και τον ψυχισμό. Ορισμένοι ερωτηθέντες στη μελέτη δυσκολεύτηκαν στη μετάβαση από τις ενημερώσεις και τα μέτρα κατά την πανδημία, στη σημερινή σιγή των υγειονομικών υπηρεσιών. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον ψυχισμό των Βρετανών αποτυπώνονται στην έκρηξη της ζήτησης υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση