ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανικό: Μπαράζ προειδοποιήσεων υπό το φόβο άμεσης ρωσικής εισβολής

Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε ότι «η Ρωσία αναζητεί ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία»

Kathimerini.gr

«Ανά πάσα στιγμή», ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να γίνει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους. «Δεν λέμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ρωσία αναζητεί ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία».

Η ενημέρωση του Σάλιβαν

Συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο Τζέικ Σάλιβαν. «Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είπε.

ΗΠΑ: 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, αφού συγκέντρωσε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι οι ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και όχι από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Η μία από τις πηγές του Reuters είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων».

Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που είναι ήδη σε επιφυλακή, ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν χρειαστεί και στους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Βρετανία

Η Βρετανία συνέστησε στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, ως μέτρο ασφαλείας, μεσούσης της κρίσης Ρωσίας-Δύσης. «Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, για αυτό ακριβώς εμείς επικαιροποιήσαμε τις συστάσεις μας προς τους ταξιδιώτες», είπε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, για να συμπληρώσει: «Προτρέπουμε τους Βρετανούς υπηκόους στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα, όσο παραμένουν διαθέσιμα».

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης». «Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ομάδα ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του, μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.

«Επισήμανε την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που θα είναι έτοιμο να επιβληθεί, εάν η Ρωσία λάβει την ολέθρια και καταστροφική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία», λέει το γραφείο του.

Ευρωπαϊκή Ένωση

H EE δεν προχωρά σε εκκένωση στην Ουκρανία αναφέρει ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, σημειώνοντας ότι προς το παρόν έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται σύμφωνα με το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στο προσωπικό μας και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τα κράτη μέλη της ΕΕ». «Δεν προχωράμε σε εκκένωση. Προς το παρόν, έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό» συμπληρώνει.

Κομισιόν

Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.

Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει το μεσημέρι του Σαββάτου τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα οι Δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «επανέλαβαν ότι στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Γερμανία

Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν από κοινού «γρήγορες και δραστικές» κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, «σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Αντρζέι Ντούντα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «σημαντική ανταλλαγή απόψεων για την πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία».

Όλες οι διπλωματικές προσπάθειες, συνεχίζει, «έχουν ως στόχο την παρακίνηση της Μόσχας στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης». Το θέμα είναι «να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη».

ΝΑΤΟ

Oι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να διαβουλεύονται για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία αναφέρει Αξιωματούχος της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Πιο συγκεριμένα, σημειώνει: «Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες των συζητήσεων, αλλά οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να διαβουλεύονται στενά για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Όλοι οι Σύμμαχοι ήταν ξεκάθαροι ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει».

Μπαράζ συστάσεων

Περισσότερες χώρες προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες σε εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας επίσης ανακοίνωσε σήμερα πως εξέδωσε οδηγία προς τους Ιάπωνες υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει νωρίτερα πως οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να φύγουν «τώρα» από τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με ανακοίνωσή του καλεί και εκείνο όλους τους πολίτες της χώρας, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως, προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.

Ανακοίνωση για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο. 

Ελεύθερη στη ναυσιπλοΐα η Θάλασσα του Αζόφ

Η Ρωσία απέσυρε τους προηγουμένως ανακοινωθέντες περιορισμούς για διέλευση πλοίων στην Θάλασσα του Αζόφ που συνδέονται με γυμνάσια του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, ανακοίνωσε η ουκρανική λιμενική αρχή. «Η κίνηση των πλοίων με συνιστώμενες διαδρομές προς τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας στην Θάλασσα του Αζόφ είναι ανοιχτή», ανέφερε η αρχή σε ανακοίνωσή της.

Η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς χάλυβα, σιτηρών και ηλιελαίου στον κόσμο, πραγματοποιεί εξαγωγές μέσω λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα Αζόφ – Οδησσό, Πίβντενι, Τσορνομόρσκ, Χερσόν, Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επέκριναν τα ρωσικά ναυτικά γυμνάσια κοντά στις ακτές της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων αποτελούν μέρος ενός «υβριδικού πολέμου» που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα και την Θάλασσα Αζόφ.

Κίεβο: Κυρώσεις σε τηλεοπτικό δίκτυο

Ουκρανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο Nash TV, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο πατέρας του πολιτικού Γκιεβγένι Μουράγεφ, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ντανίλοφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ο Μουράγεφ κατονομάστηκε από τη Βρετανία τον Ιανουάριο ως ένας πιθανός υποψήφιος που επιλέχθηκε από τη Μόσχα για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης σε περίπτωση που η Ρωσία ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και εγκαταστήσει έναν ηγέτη-μαριονέτα.

Ο Μουράγεφ είχε ειρωνεθεί τον ισχυρισμό αυτό, χαρακτηριζόταν τον ως «ανόητο», ενώ η Μόσχα υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν παραπληροφόρηση. Η εκπρόσωπος του Μουράγεφ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο και δεν είναι σαφές ποια θα είναι η φύση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Nash TV.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση