ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραμένουν για ακόμα μία ημέρα στο Κάιρο οι διαπραγματευτές της Χαμάς

«Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο Κάιρο για περισσότερες συνομιλίες», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς

Kathimerini.gr

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς θα παραμείνουν στο Κάιρο για ακόμα μία ημέρα έπειτα από αίτημα των μεσολαβητών, παρατείνοντας τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια των οποίων δεν επιτεύχθηκε πρόοδος, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης σήμερα Τρίτη.

Οι συνομιλίες του Καΐρου έχουν χαρακτηριστεί ως το «τελευταίο εμπόδιο» για την επίτευξη της πρώτης εκτεταμένης εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Στη διάρκεια αυτής της εκεχειρίας, διάρκειας 40 ημερών, οι Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερώνονταν, ενώ θα διοχετευόταν βοήθεια στη Γάζα – πριν από το Ραμαζάνι, που ξεκινά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο Κάιρο για περισσότερες συνομιλίες», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.

Το τηλεοπτικό κανάλι Qahera της Αιγύπτου ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες παρατάθηκαν για τρίτη ημέρα, ωστόσο αναγνώρισε «δυσκολίες».

«Περιμένουμε απάντηση της Χαμάς»

Νωρίτερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ είχε αναφέρει στο Reuters ότι η οργάνωση είχε παρουσιάσει την πρότασή της για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στους μεσολαβητές και τώρα περίμενε απάντηση από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι δεν είχαν προσέλθει στις συνομιλίες.

«Ο (πρωθυπουργός) Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξουμε σε συμφωνία και η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών» για να τον πιέσει για συμφωνία, τόνισε ο Ναΐμ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, ερωτηθείς για τα σχόλια του Ναΐμ ότι το Ισραήλ εμπόδισε τη συμφωνία, ανέφερε: «Ο ισχυρισμός είναι εσφαλμένος. Το Ισραήλ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταλήξει σε συμφωνία. Περιμένουμε απάντηση από τη Χαμάς».

Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τις συνομιλίες στο Κάιρο.

Γιατί δεν προσήλθε στις συνομιλίες το Ισραήλ

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, το Ισραήλ δεν προσήλθε στις συνομιλίες, επειδή η Χαμάς είχε απορρίψει το αίτημά του να παράσχει λίστα με όλους τους ομήρους που είναι ακόμη ζωντανοί.

Ο Ναΐμ τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο αν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, επειδή οι όμηροι είναι διασκορπισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη και κρατούνται από διαφορετικές οργανώσεις ενόπλων.

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας ανέφεραν χθες Δευτέρα ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε επικοινωνία με τους Ισραηλινούς, επιδιώκοντας συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ακόμα και χωρίς την παρουσία αντιπροσωπείας τους στο Κάιρο.

Η Ουάσιγκτον, η οποία είναι και ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και χορηγός των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, έχει πει ότι συμφωνία εγκεκριμένη από το Ισραήλ βρίσκεται ήδη στο τραπέζι και εναπόκειται στη Χαμάς να την αποδεχθεί.

Η Χαμάς αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό και κάνει λόγο για προσπάθεια εκτροπής της ευθύνης από το Ισραήλ εάν οι συνομιλίες καταρρεύσουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν επίσης το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επίθεση του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς με 1.200 θύματα τον Οκτώβριο.

Λιμός στη Γάζα

Ο λιμός επεκτείνεται στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι αποστολές βοήθειας, οι οποίες περιορίστηκαν δραματικά μετά την έναρξη του πολέμου, μειώθηκαν περαιτέρω τον προηγούμενο μήνα.

Ολόκληρα τμήματα του παλαιστινιακού θυλάκου έχουν αποκοπεί πλήρως από τις αποστολές τροφίμων. Τα λιγοστά νοσοκομεία της Γάζας που λειτουργούν, ήδη κατακλυσμένα από τραυματίες, γεμίζουν τώρα με παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου δεν φτάνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν ότι 15 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από υποσιτισμό και αφυδάτωση σε νοσοκομείο.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμο να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα μέσω των δύο σημείων ελέγχου στο νότιο άκρο του θυλάκου και κατηγορεί τον ΟΗΕ και άλλες υπηρεσίες βοήθειας για αποτυχία να τη διανείμουν ευρύτερα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι αυτό έχει καταστεί αδύνατο με την κατάρρευση του νόμου και της τάξης, και εναπόκειται στο Ισραήλ, τα στρατεύματα του οποίου έχουν εισβάλει στις πόλεις της Γάζας και τις περιπολούν, να παράσχει πρόσβαση και ασφάλεια για τη διανομή τροφίμων.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση