ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:14
35°
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς - Φατάχ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Mετά από διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Κάιρο

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και Χαμάς ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε μία προκαταρκτική, μερική συμφωνία, μετά από διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Κάιρο, οι οποίες έγιναν μετά από μεσολάβηση των αιγυπτιακών αρχών. Η Φατάχ, η οποία έχει την υποστήριξη της Δύσης, έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας πριν από μία δεκαετία από τη Χαμάς, η οποία θεωρειται τρομοκρατική οργάνωση από της Δύση και το Ισραήλ.

Σε μια θεαματική επίδειξη αυτής της προσέγγισης των δύο πλευρών, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα, δήλωσε ο αλ-Αγά, επικεφαλής του πολιτικού κόμματος της Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας. Εφόσον λάβει χώρα, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν η Χαμάς επέβαλλε τον έλεγχο της στην περιοχή. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκληρωτική συμφιλίωση των δύο πλευρών, μετά τη συμφωνία της Χαμάς να παραχωρήσει τις εξουσίες της στη Γάζα στην κυβέρνηση του Αμπάς, η οποία υποστηρίζεται από τη Φατάχ, τον περασμένο μήνα.

Ενδεικτική του συμφιλιωτικού κλίματος είναι επίσης η ανακοίνωση του Αμπάς, ότι θα άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να υποχρεωθεί η Χαμάς να συμφιλιωθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή».

Λίγο νωρίτερα, η Χαμάς είχε επιβεβαιώσει πως μια «συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό αιγυπτιακή αιγίδα».

Η Αίγυπτος έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχες προσπάθειες και στο παρελθόν, με σκοπό τη συμφιλίωση και τη δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ενδεικτικά, το 2014 οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μίας κοινής κυβέρνησης συμφιλίωσης, όμως η Χαμάς διατήρησε τη σκιώδη εξουσία της στη λωρίδα της Γάζας.

Παρότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε, μία συνέντευξη Τύπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δήλωσε ο Φάγεζ Αμπού Έιτα, εκπρόσωπος της Φάταχ και μέλος της αντιπροσωπείας του κόμματός του στο Κάιρο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και της πιο μετριοπαθούς Φατάχ άρχισαν την Τρίτη στο Κάιρο, με σκοπό να συγκεκριμενοποιηθεί η ανακοίνωση συμφιλίωσης, στην οποία προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συνομιλίες αφορούσαν τις πρακτικές πλευρές της προσέγγισης που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η διευθέτηση ακανθωδών και ευαίσθητων ζητημάτων, όπως ο έλεγχος της ασφάλειας στη λωρίδα της Γάζας και η τύχη των 25.000 ανδρών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς υπάρχει κίνδυνος να μετατεθεί για αργότερα.

Τα δύο μέρη έχουν ήδη γνωστοποιήσει πως η ολοκλήρωση της συμφιλίωσης θα είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, καθώς η κατανομή των εξουσιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των αντιφατικών συμφερόντων των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, η Χαμάς κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας μόνη της, μετά την εκδίωξη από εκεί της Παλαιστινιακής Αρχής, με τίμημα έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο με τη Φατάχ το 2007.

Η Αρχή, η διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα που υποτίθεται πως αποτελεί το προοίμιο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ελέγχεται από τη Φάταχ, η οποία ασκεί πλέον την ούτως ή άλλως περιορισμένη εξουσία της μόνο στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέχει το Ισραήλ και απέχει από τη Γάζα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ