ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για καταβολή διπλής εισφοράς ενόψει ΓεΣΥ

Προειδοποιούν με λήψη δυναμικών μέτρων Συντεχνίες και Οργανώσεις.

Τις έντονες αντιδράσεις των συντεχνιών και των οργανωμένων συνόλων φέρνει η διπλή εισφορά που θα κληθούν να καταβάλουν από την 1η Μαρτίου οι δημόσιοι υπάλληλοι ενόψει ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλλουν υποχρεωτική συνεισφορά ύψους 1,5% επί των ακαθάριστων απολαβών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ από την 1η Μαρτίου θα τους αποκόπτετε επιπλέον 1,7%, όπως σε κάθε εργαζόμενο, στα πλαίσια συλλογής εισφορών που θα γίνετε για το ΓεΣΥ. Η εν λόγω επιπλέον αποκοπή θα διαρκέσει για ένα χρόνο, αφού από την 1η Μαρτίου του 2020 από τις ακαθάριστες απολαβές των δημοσιών υπαλλήλων θα τους αποκόπτεται 2, 65%, όπως και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτού του ζητήματος ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΣΑΚ, πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας συνάντηση για να δουν πως θα κινηθούν ενώ τονίζουν πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη διπλή συνεισφορά. Σημειώνεται δε πως για το λόγο αυτό οι Οργανώσεις έχουν ήδη ζητήσει άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάση, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα, ενώ παράλληλα προειδοποιούν πως αν δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από την Κυβέρνηση θα αντιδράσουν ανάλογα.

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω αντιδράσεις προέκυψαν μετά από δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο κρατικό κανάλι προ ημερών, ο οποίος ανέφερε ότι για μια χρονιά θα πληρώνουν ελαφρός αυξημένη εισφορά για να έρθουν το 2020 να πληρώνουν 2,65%, σημειώνοντας παράλληλα, πως το 2018, 2017 και 2016 ήταν σαφώς χαμηλότερη η συνεισφορά του δημοσίου υπαλλήλου.

Κατάργηση του κανονισμού ζητά η ΠΑΣΥΔΥ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΥΔΥ το περασμένο Σάββατο τόνισε πως είναι με έκπληξη και οργή που πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών όσον αφορά τη συνεισφορά των εν ενεργεία και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών και μελών της αστυνομικής δύναμης και του Κυπριακού Στρατού, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπογράμμισε δε πως, «δεν πρόκειται η ΠΑΣΥΔΥ να δεχθεί την επιβολή οποιασδήποτε πρόσθετης συνεισφοράς και καλεί τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα σε κατάργηση του Κανονισμού 3Α που εκδόθηκε δυνάμει του περί Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Ρυθμίσεις και Τέλη) Νόμου του 1978 και 2000, με τον οποίο επιβλήθηκε η υποχρεωτική συνεισφορά ποσοστού 1,5%. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν τα Συλλογικά Σώματα της Οργάνωσης για λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων αντίδρασης».

Δεν αποδέχεται την αποκοπή εισφορών η ΠΑΣΥΚΙ

Δεν αποδέχεται την αποκοπή εισφορών αναφέρει μέσω ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, σημειώνοντας παράλληλα πως θεωρούν ότι «οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζονται σημαντικότατοι παράμετροι σε σχέση με τον σχεδιασμό και εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπως οι αποκοπές, καθώς και του τρόπου που λαμβάνουμε ή/και ενημερωνόμαστε για τέτοιου είδους θέματα για τα οποία έχουμε υποβάλει σχετικά ερωτήματα».

Προσθέτει δε, πως θα πρέπει ο Υπουργός Οικονομικών να εξηγήσει την αντίληψη που έχει καταθέσει ότι τα τελευταία χρόνια οι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατέβαλαν μειωμένες εισφορές καθώς και την πρόταση του μία ομάδα πληθυσμού να καταβάλλει αυξημένες εισφορές, έστω και για την περίοδο ενός χρόνου.

«Να υπενθυμίσουμε ότι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δικαιούνταν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από καταβολής την Δημοκρατίας και η αποκοπή του 1.5% έχει γίνει αποδεκτή από τις συντεχνίες στα πλαίσια αλληλεγγύης κατά την περίοδο του μνημονίου», υπογραμμίζει, ενώ καταλήγει πως η ΠΑΣΥΚΙ δεν μπορεί να συναινέσει επί της συγκεκριμένης τοποθέτησης και προς τούτου έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ίση μεταχείριση ζητά η ΠΑΣΥΝΟ

Ίση μεταχείριση ζήτα με τη σειρά της η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, η οποία μέσω ανακοίνωσης τονίζει πως δεν θα αποδεχθεί τη διπλή αποκοπή για σκοπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και θεωρεί ότι «οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται για το θέμα αποσκοπούν να στείλουν λανθασμένα μηνύματα και τορπιλίζουν την προσπάθεια για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις ανησυχίες μας ότι όλα λειτουργούν με προχειρότητα».

«Η συντεχνία», καταλήγει, «αναμένει επίσημες δηλώσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης τις προσεχείς μέρες, ώστε να τοποθετηθεί και επίσημα προς τους αρμόδιους φορείς».

«Λήψη δυναμικών μέτρων»

Στο ίδιο μήκος κινείται η και ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας η οποία κάνει λόγο για εμπαιγμό, σχολιάζοντας το θέμα, ενώ προειδοποιεί με λήψη «δυναμικών μέτρων».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η συντεχνία υπενθυμίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με τον Κανονισμό 3Α των περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών Γενικών Κανονισμών του 1978 έως 2013, που τροποποιήθηκε το 2017, καταβάλλουν υποχρεωτική συνεισφορά ύψους 1,5% επί των ακαθάριστων απολαβών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προσθέτει μεταξύ άλλων, πως θα καταβάλλουν διπλές εισφορές για τον ίδιο σκοπό, οι οποίες, μάλιστα, «θα είναι πολύ υψηλότερες από τις εισφορές κάθε άλλου εργαζόμενου, ενώ, βάσει των όρων εργοδότησής τους, έχουν δικαίωμα σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα δεν θα ανεχθεί αυτό τον εμπαιγμό, καθώς και οποιανδήποτε περαιτέρω θυματοποίηση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και θα προβεί στη λήψη δυναμικών μέτρων, ενδεχομένως σε συνεργασία με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση