ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαμάχη μεταξύ Υπουργού Υγείας και Παιδιατρικής

Έντονη διαφωνία σχετικά με το ΓΕΣΥ έχει η Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου με το Υπουργείο

Δελτίο Τύπου

Μετά την ανακοίνωση της Παιδιατρικής σχετικά με το ΓΕΣΥ ξέσπασαν διαφωνίες μεταξύ του Υπουργού Υγείας και της Παιδιατρικής Εταιρίας Κύπρου. 
 
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου:
Αλλαγές που αναμένονται στη καθημερινή παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον παιδίατρο σας, μετά την ενδεχόμενη ένταξη του στο ΓΕΣΥ

1) Τα παιδιά σας θα πρέπει να εγγραφούν σε ένα παιδίατρο, που θα είναι ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ. Μόνον αυτόν θα μπορείτε να επισκέπτεστε για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα. ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, όπως καρδιολόγο, δερματολόγο, χειρουργό, οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό, ωτορινολαρυγγολόγο κλπ. Χωρίς δικό του παραπεμπτικό δεν θα σας δέχεται καμία άλλη ειδικότητα.

2) Ο κάθε παιδίατρος δικαιούται να εγγράψει στο κατάλογο του μέχρι 2500 ασθενείς, ούτε έναν παραπάνω. Αν ο παιδίατρος της επιθυμίας σας συμπλήρωσε τους 2500, δεν θα μπορεί να σας εγγράψει και εσάς και επομένως θα πρέπει να ψάξετε για κάποιον άλλο.
3) Αν δυσαρεστηθείτε με τον παιδίατρο σας και κλονιστεί η εμπιστοσύνη σας στο άτομο του και στη δουλειά του, δεν θα μπορείτε να τον αλλάξετε, παρά μόνον όταν περάσουν έξι μήνες από την ημέρα της εγγραφής σας στον εν λόγω γιατρό. Επομένως θα πρέπει μετά το εξάμηνο να βρείτε άλλον παιδίατρο ο οποίος θα αποδεχθεί βέβαια να σας εγγράψει στον κατάλογο του.

4) Ο παιδίατρος σας θα έχει ωράριο 8 ωρών από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (πενθήμερο). Σας έχουν μιλήσει για ΄΄ελεύθερο΄΄ ωράριο αλλά αυτό είναι ανέφικτο και κανένας παιδίατρος δεν θα το εφαρμόσει. Εκτός ωραρίου δεν θα μπορεί να σας εξυπηρετήσει, ούτε προσωπικά, ούτε τηλεφωνικά, ούτε θα ανταποκρίνεται στα μηνύματα πχ sms, viber, messenger, e-mail κλπ. Το ωράριο για το χειμώνα αναμένεται να είναι μέχρι τις 18.00 και για το καλοκαίρι μέχρι τις 19.00 . Αργότερα και μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να απευθύνεστε στον εφημερεύοντα παιδίατρο, που θα είναι ένας για κάθε πόλη (Λεμεσό, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Πάφο) και δύο για τη Λευκωσία. Οι εφημερεύοντες παιδίατροι θα εναλλάσσονται καθημερινά οπότε δεν θα βλέπετε τον ίδιο γιατρό για δύο βράδια συνεχόμενα. Μετά τα μεσάνυχτα θα απευθύνεστε μόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. ΘΑ είναι παρελθόν η άμεση εξυπηρέτηση που είχατε μέχρι τώρα από τον παιδίατρο σας, οποιαδήποτε ώρα παρουσιαζόταν στο παιδί σας επείγον ιατρικό πρόβλημα.
5) Σύμφωνα με το ΓΕΣΥ, ο παιδίατρος δεν θα έχει τον πρώτο λόγο στα εμβόλια και στα φάρμακα που θα χρησιμοποιούνται. Αυτά θα επιλέγονται με βάση καθαρά οικονομικά κριτήρια από το σύστημα, δηλαδή θα είναι αντιγραφικά (γενόσημα) και κατά το δυνατόν φθηνότερα και θα πρέπει πλέον να λαμβάνονται μόνο κατόπιν συνταγής (ακόμα και τα αντιπυρετικά).

6) Ο παιδίατρος σας θα έχει μεγάλο αριθμό περιορισμών στις διαγνωστικές εξετάσεις (αναλύσεις, ακτινογραφίες, υπερήχους, αξονικές, μαγνητικές, ραδιοϊσότοπα κλπ). Θα υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός και ο γιατρός που τον ξεπερνά θα δέχεται χρηματικό πρόστιμο, που θα αποκόπτεται από το μισθό του. Έτσι ο γιατρός δεν θα μπορεί να ζητήσει ελεύθερα τις διαγνωστικές εξετάσεις, που κρίνει ο ίδιος ότι χρειάζονται, για την ορθή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του παιδιού σας.
7) Εντός ΓΕΣΥ δεν θα υπάρχει περιορισμός στις επισκέψεις. Έτσι αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των επισκέψεων, τουλάχιστον κατά 40%. Για το λόγο αυτό και επειδή το ωράριο θα είναι σταθερό και ανεπαρκές, θα αυξηθούν οι λίστες αναμονής των επισκέψεων για προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος για μη έγκαιρη διάγνωση πχ κάποιας χρόνιας πάθησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού σας. Ο μη έγκαιρος εμβολιασμός εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί σας, για άλλα παιδιά και για την κοινωνία ευρύτερα.

8) Η ανεξέλεγκτη υπέρ-επισκεψιμότητα στον παιδίατρο θα μειώσει το διαθέσιμο χρόνο που θα έχετε, ώστε να λύσετε όλες σας τις απορίες για την υγεία του παιδιού σας, τη διατροφή, την γνωστική και σωματική ανάπτυξη, τα εμβόλια, την πρόληψη χρόνιων παθήσεων ή ατυχημάτων. Αυτό θα σας δημιουργήσει την εντύπωση, ότι ο παιδίατρος σας άλλαξε, δεν αφιερώνει το χρόνο που πρέπει για το μωρό σας, είναι πάντα βιαστικός, και δεν είναι τόσο σχολαστικός όσο πριν. Ο παιδίατρος σας δεν θα αλλάξει. Το προτεινόμενο ΓΕΣΥ θα τον αναγκάσει να συμπεριφέρεται έτσι. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προτείνει ως ιδανικό χρόνο για επίσκεψη (είτε ρουτίνας είτε λόγω κάποιας ασθένειας) τα δέκα λεπτά, που είναι σίγουρα ανεπαρκής. Τις συνέπειες της υπερεπισκεψιμότητας αναπόφευκτα θα υποστεί το παιδί σας.
9) Στο ιατρείο θα δημιουργούνται συνθήκες «Πρώτων Βοηθειών», όπου όλοι θα απαιτούν άμεση εξυπηρέτηση. Η μετάδοση ασθενειών ενδεχομένως να αυξηθεί, λόγω του συγχρωτισμού και της συνεύρεσης υγιών και ασθενών παιδιών, και πιθανόν να υπάρξουν σοβαρά περιστατικά που θα διαφύγουν της διάγνωσης.

10) Το κόστος για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι θα απαιτούν αύξηση των εισφορών από εσάς για να επιβιώσει το σύστημα ή θα μειώνουν τις υπηρεσίες και τη ποιότητα τους. Τις συνέπειες θα τις πληρώνουν οι ασθενείς.
11) Το προτεινόμενο ΓΕΣΥ έγινε με βάση το μοντέλο της Εσθονίας και στηρίζεται κατά βάση σε στατιστικές άλλων χωρών, χωρίς να έχει ληφθεί σχεδόν καθόλου υπόψη η κυπριακή πραγματικότητα. Αυτοί που το σχεδίασαν δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί ένα ιδιωτικό ιατρείο ή ένα παιδιατρικό κέντρο ή ένα νοσοκομείο ιδιωτικό ή δημόσιο.
* ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Οι ιθύνοντες του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας, παραβλέποντας τους προηγηθέντες νόμους περί ΓΕΣΥ, διέγραψαν τη σύσταση όλων των εμπειρογνωμόνων για αυτονόμηση των νοσοκομείων, ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας του ΓΕΣΥ.
Αυτονόμηση (διοικητική και οικονομική) των νοσοκομείων σημαίνει αυτάρκεια στην κάλυψη των αναγκών, στελέχωση με καταξιωμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού προσοντούχων νοσηλευτών και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού, μοντέρνα ανακαίνιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων και εμπλουτισμό με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Επίσης προϋποθέτει ανάθεση της διοίκησης σε αδιάφθορους, έμπειρους και ικανούς αξιωματούχους. Χωρίς αυτονόμηση τα δημόσια νοσηλευτήρια οδηγούνται σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα την αδιάκοπη χρηματοδότηση τους από τους φορολογούμενους, με διπλή μάλιστα φορολόγηση (εισφορά για ΓΕΣΥ - φόροι στο κράτος).

12) Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το κόστος για τη ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη θα τριπλασιαστεί διότι :
Α. Οι εισφορές στο ΓΕΣΥ θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Β. Θα πληρώνουμε όλοι φόρο για χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων.
Γ. Θα αναγκαστούμε όλοι να προβούμε σε προσωπική ασφάλεια υγείας, για να «έχουμε την υγεία μας», που θα είναι ακριβότερη των ομαδικών ή των υφιστάμενων ιδιωτικών ασφαλειών και ανέφικτη λόγω κόστους για τους χαμηλόμισθους.

13) Με τη έναρξη του ΓΕΣΥ θα καταργηθούν τα ομαδικά σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλειών. Επίσης θα καταργηθούν και τα διάφορα ταμεία, όπως ΑΗΚ, CYTA, , ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ, ΚΕΟ κλπ.
Μετά από τα πιο πάνω, εμείς οι παιδίατροι των παιδιών και των οικογενειών σας δηλώνουμε ότι :

- Το ΓεΣΥ όπως έχει ψηφιστεί δεν είναι ούτε λειτουργικό ούτε δίκαιο, τόσο προς εμάς όσο και προς εσάς, τις οικογένειες των ασθενών μας.

- Δεν λαμβάνει υπόψη την κυπριακή πραγματικότητα

- Ακυρώνει το σημερινό υψηλό επίπεδο φροντίδας που μαζί δημιουργήσαμε και που συνέβαλε στην κατάταξη της χώρας μας στην ζηλευτή τέταρτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τους πιο σημαντικούς δείκτες υγείας.

- Υποβαθμίζει κατακόρυφα το επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς το παιδί σας.

- Όσο διαπιστώνουμε ότι δεν υιοθετούνται οι απαραίτητες αλλαγές που έχουμε εισηγηθεί επανειλημμένως εδώ και καιρό και οι οποίες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διατήρηση του επιπέδου της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, εμείς οι παιδίατροι σας οδηγούμαστε στο να πούμε ΟΧΙ ΣΤΟ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΓΕΣΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ.

ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, ΕΠΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.
 
Μετέπειτα ο Υπουργός Υγείας προέβη σε απάντηση της Παιδιατρικής Εταιρίας Κύπρου
Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας:

Είναι με κατάπληξη που διάβασα σήμερα στα ΜΜΕ έντυπο που ετοιμάστηκε από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, μέσω του οποίου καλεί τα μέλη της να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ και να αντιταχθούν στις δρομολογούμενες αλλαγές στον τομέα της Υγείας.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό και άτοπο να παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα συγκεκριμένους Παιδιάτρους, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε με συνεχή παρουσία τους στα ΜΜΕ, να επιχειρούν να υποσκάψουν τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις με παραφιλολογίες, ανακρίβειες και ψεύδη, παραπληροφορώντας τους πολίτες και καλλιεργώντας κλίμα πανικού.

Είναι απορίας άξιο γιατί η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου καταφέρεται δημόσια με τόσο μένος εναντίον του ΓεΣΥ, εκμεταλλευόμενη μάλιστα τις ανησυχίες των ασθενών, πόσο μάλλον της ευάλωτης ομάδας των παιδιών, παραλείποντας επιμελώς να αναφέρουν τα πραγματικά διαμειφθέντα και διευκρινήσεις που έχουν δοθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης με τον ΟΑΥ. Μήπως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θίγονται άλλα συμφέροντα που δεν αφορούν στην υγεία των ασθενών;

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου θα έπρεπε, αντί να κόπτεται τόσο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, να επικεντρώνεται στην παροχή φροντίδας στα παιδιά, τιμώντας τον όρκο που τα μέλη της έδωσαν. Εφόσον όμως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτή την πτυχή της μεταρρύθμισης, τους ενημερώνω πως μέχρι τώρα οι διεργασίες προχωρούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και παραμένω στη διάθεσή τους για πλήρη ενημέρωση επί των ενεργειών που δρομολογούνται, είτε αυτές αφορούν στην επιλογή και τον διορισμό των Διευθυντών του ΟΚΥπΥ (Εκτελεστικός, Οικονομικός) ή των διευθυντικών ομάδων των νοσοκομείων, είτε περαιτέρω στην ολοκλήρωση της κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Δημόσιου Τομέα, την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του ΟκΥπΥ και μια σειρά άλλων μέτρων που δρομολογούνται.

Όπως συνέβη με την πλειονότητα των επαγγελματιών υγείας, ανέμενα τουλάχιστον ότι και οι Παιδίατροι, ως οι λειτουργοί στους οποίους εμπιστευόμαστε την υγεία των πολυτιμότερων ανθρώπων μας, των παιδιών μας, να είχαν πρώτοι διαπιστώσει πως το υφιστάμενο σύστημα υγείας δεν είναι λειτουργικό και δίκαιο για τους ασθενείς και εμπράκτως να πρωτοστατούσαν στη διασφάλιση της επιτυχίας του ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει εγκριθεί ομόφωνα από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιούνιο 2017. Αντ’ αυτού, παρακολουθώ μια, ευτυχώς, μεμονωμένη ομάδα Παιδίατρων να κρύβονται πίσω από την ιδιότητά τους ως μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, για να προωθήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες. Μένω έκπληκτος με τη δήλωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου που υποστηρίζει πως η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας «ακυρώνει το σημερινό υψηλό επίπεδο φροντίδας» και «υποβαθμίζει κατακόρυφα το επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς το παιδί».

Θα ανέμενα περαιτέρω από ένα οργανωμένο σύνολο όπως η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν πρωτοστάτησε σε προσπάθειες που έγιναν, να αφήσει κατά μέρος τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα και, τοποθετώντας το συμφέρον των ασθενών στο επίκεντρο, να εγκύψει και να αγκαλιάσει την προσπάθεια.

Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που δημιουργούνται από οποιαδήποτε αλλαγή, πόσω μάλλον μιας τόσο ριζικής και μεγάλης όπως αυτή στον τομέα της Υγείας, είναι θεμιτοί και απόλυτα σεβαστοί. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή, έθεσα εαυτόν στη διάθεση οποιασδήποτε οργανωμένης ομάδας για διάλογο. Η δημοσίευση, όμως, εντύπων και ανακοινώσεων, ως μοχλός πίεσης, σε μια περίοδο που όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία του εγχειρήματος δεν εξυπηρετεί κανένα και δεν βοηθά να πάει ο τόπος μπροστά. Η μεγάλη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας βρίσκεται προ των πυλών και κανένα έντυπο ή ανακοίνωση δεν μπορούν να την ανατρέψουν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X