ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλύτερη πρόσβαση στα γήπεδα ζητούν οι παραπληγικοί

Η οργάνωσή τους θέτει θέμα για την αρχή αδειοδότησης σταδίων

Θέμα για την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν τα μέλη της στα γήπεδα ποδοσφαίρου θέτει η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνά Νικολάου και στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Συγκεκριμένα μέσα από την επιστολή της η ΟΠΑΚ καταγγέλλει τα μέλη της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι αδειοδοτούν στάδια ή επιτρέπουν τη λειτουργία τους, για διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς αυτά να είναι προσβάσιμα ή κατάλληλα προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες τα οποία διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα. Η έκδοση αδειών λειτουργίας σταδίων είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, όπως προνοείται από τον «περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμο» του 2008. Όπως αναφέρεται στην επιστολή της, η οργάνωση έχει αποταθεί στην Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων χωρίς επί της ουσίας να πάρει οποιαδήποτε απάντηση. Η Οργάνωση καταγγέλλει ότι τα περισσότερα στάδια στη χώρα μας στα οποία διεξάγονται αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, δεν έχουν χώρο για να φιλοξενούν άτομα με αναπηρίες σε τροχοκάθισμα και στις δύο κερκίδες οπαδών με αποτέλεσμα να αναγκάζουν οπαδούς αντίπαλης ομάδας να φιλοξενούνται στην ίδια κερκίδα κάτι που εμπεριέχει κινδύνους και είναι εξευτελιστικό.

Θέτουν προβληματισμούς

Μιλώντας στην «Κ» για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης τόνισε ότι η οργάνωση προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς είδε ότι το ποδόσφαιρο ήταν το πρώτο άθλημα που παρακίνησε και ενθάρρυνε άτομα με βαριές αναπηρίες να βγουν από το σπίτι και να πάνε σε μια δραστηριότητα για να ψυχαγωγηθούν. Όπως τόνισε, η ιστορία του ποδοσφαίρου για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες ήταν πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε στο 2017, πρόσθεσε, και βλέπουμε τα περισσότερα γήπεδά μας να μην έχουν σωστή πρόσβαση για τα άτομα σε τροχοκάθισμα αλλά και για τα άτομα με αναπηρίες γενικά, αναγκάζοντάς τα είτε να φιλοξενούνται σε μία από τις δύο κερκίδες του σταδίου είτε σε σημεία που δεν υπάρχει καλή οπτική εικόνα του γηπέδου και να είναι περιθωριοποιημένα από τους υπόλοιπους οπαδούς.

Ο κύριος Λαμπριανίδης επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσει η οργάνωση ότι ο οπαδός που χρησιμοποιεί τροχοκάθισμα μπορεί να πάει στο γήπεδο με τους φίλους του και να περάσει ευχάριστα όπως ο κάθε οπαδός την ώρα του αγώνα. Παράλληλα, ανέφερε «με το να προσπαθούν οι διαχειριστές των γηπέδων να δείχνουν ότι έχουν κάνει στάδια προσβάσιμα ενώ στην πραγματικότητα τα άτομα με αναπηρίες να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να μη λαμβάνουν ισότιμη εξυπηρέτηση είναι στην εποχή μας απαράδεκτο». Είναι λυπηρό συνέχισε ότι από τη στιγμή που έχουμε μια αρμόδια αρχή η οποία δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των οπαδών, να βλέπουμε να καταπατούν οι ίδιοι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και να συντηρούν οι ίδιοι διακρίσεις εναντίων των ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Διακρίσεις οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια των ατόμων αυτών όταν πηγαίνουν στα γήπεδα.

Επηρεασμός αρμοδίων

Ελπίζουμε ανέφερε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο γενικός εισαγγελέας θα ασχοληθούν με το θέμα άμεσα, και να επηρεαστούν από την επιστολή που τους αποστείλαμε, γιατί το όλο θέμα αφορά ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια Κυπρίων πολιτών. Πρέπει να μπορούν, συνέχισε, τα άτομα αυτά να έχουν καθαρή οπτική εικόνα με το γήπεδο ακόμα και αν οι φίλαθλοι μπροστά τους σηκωθούν.

Αυτό μπορεί να συμβεί με το να ακυρωθεί μια σειρά από καθίσματα με αποτέλεσμα ακόμα και εάν είναι όρθιο άτομο από τις πιο κάτω σειρές να μπορεί το άτομο με αναπηρίες να βλέπει τον αγώνα χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Αυτά όπως ανέφερε στην «Κ» ο κύριος Λαμπριανίδης βρίσκονται σε εγχειρίδιο της ΟΥΕΦΑ για να προσφέρουν προσβασιμότητα και καλή εμπειρία στους οπαδούς με αναπηρίες. Υπάρχουν προδιαγραφές , αλλά το θέμα είναι αν πραγματικά θέλουμε στην χώρα μας να εξυπηρετήσουμε σωστά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες σε νομικό και ηθικό επίπεδο. Γιατί εάν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη δεν πρέπει να πράττουμε μόνο επειδή έχουμε νομική υποχρέωση αλλά περισσότερο για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και η κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση