ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι ο μη εμβολιασμός οδηγεί σε επιδημίες ιλαράς

Τονίζει ότι μόνο το εμβόλιο της ιλαράς έχει σώσει 17,1 εκατομμύρια ζωές από το 2000 έως το 2015

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η αναζωπύρωση της ιλαράς είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και θα πρέπει η Πολιτεία σε συνεργασία με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς να ενημερώσει το κοινό για τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούνται από τον μη εμβολιασμό, επισημαίνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ σημειώνει ότι «η ιλαρά, μία ξεχασμένη ασθένεια, μας χτυπά την πόρτα ως αποτέλεσμα της επιζήμιας και επικίνδυνης δραστηριότητας του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το οποίο δυστυχώς παρατηρείται και στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι «ήδη οι επιδημίες ιλαράς στη Ρουμανία, στην Ιταλία και τελευταίως στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα».

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι έχει δεχτεί αναφορές από μέλη του για «μια αναπτυσσόμενη τάση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο να απορρίπτονται οι εμβολιασμοί, κυρίως από γονείς», και ότι «ταυτόχρονα καταγγέλθηκαν πρακτικές από γιατρούς που ασκούν ενναλακτική /ομοιοπαθητική ιατρική, οι οποίοι αποτρέπουν ασθενείς τους από το να εμβολιαστούν».

«Είμαστε, επίσης, όλοι δέκτες των παραπλανητικών πληροφοριών που διασπείρονται ανεξέλεγκτα στα μέσα μαζικής δικτύωσης», σημειώνει ο ΠΙΣ.

Για αντιμετώπιση του θέματος, ο ΠΙΣ έχει στείλει «αυστηρή σύσταση στα μέλη μας ότι η αμφισβήτηση των εμβολίων θεωρείται από την επίσημη και αναγνωρισμένη παγκόσμια ιατρική κοινότητα μια μη αποδεκτή και επί πλέον επικίνδυνη άποψη».

«Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι εάν γιατρός μέλος μας αποτρέπει ασθενείς του από το να εμβολιαστούν ή ακόμα και αν απλώς αναπαράγει λανθασμένες πληροφορίες που αφορούν την αναγκαιότητα ή την ασφάλεια των εμβολίων, μπορεί να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του», σημειώνει ο ΠΙΣ.

Επίσης, ο ΠΙΣ «έχει ενθαρρύνει τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρείες να εντάξουν στα επιστημονικά τους συνέδρια θέματα για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των εμβολίων» και «έχει ζητήσει από τα μέλη του να συμμετάσχουν σε όσο το δυνατό περισσότερες εκδηλώσεις όπου μπορούν να απευθυνθούν στο κοινό και να ενημερώσουν σωστά για τα εμβόλια».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Σεπτέμβριο του 2015 ο ΠΙΣ απευθύνθηκε στο Υπουργείο Υγείας με πρόταση «να συνταχθεί έντυπο στο οποίο οι γονείς των παιδιών που αρνούνται να τα εμβολιάσουν να υπογράφουν ότι έχουν ενημερωθεί για την ασφάλεια και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και ότι αναλαμβάνουν προσωπικά την ευθύνη για τις συνέπειες της απόφασής τους».

«Αυτό το έντυπο θα δίνεται προς υπογραφή στους γονείς των παιδιών οι οποίοι δεν θα προσκομίσουν κατάσταση εμβολισμού του παιδιού τους με την εγγραφή του στην πρώτη Δημοτικού», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι λαμβάνει μέρος με εκπρόσωπο του στην Ad Hoc επιτροπή που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης, η οποία αποτελείται από εκπρόσωπους του Υπουργείου Υγείας, ακαδημαϊκούς και εκπρόσωπο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου.

«Στο πλαίσιο αυτής της Επιτροπής, έχουν αναπτυχθεί δράσεις στις οποίες έχουν λάβει ενεργό μέρος τα μέλη μας ως προς τη διαφώτιση συγκεκριμένων ομάδων στόχων του πληθυσμού», αναφέρει.

Τέλος, σημειώνει ότι «σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο το εμβόλιο της ιλαράς έχει σώσει 17,1 εκατομμύρια ζωές από το 2000 έως το 2015» και ότι «έχουμε ευθύνη ως ιατρική κοινότητα να διαφυλάξουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και ως εκ τούτου καλούμε τους συμπολίτες μας να συνταχθούν και να συμπορευτούν με τον ΠΙΣ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X