ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κίνημα αντιεμβολιασμών δημιουργεί ανησυχίες και στην Κύπρο

Παρουσίαζεται και στην χώρα μας το φαινόμενο γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους από πεποίθηση

Μεγάλο θέμα δημιουργείται το τελευταίο διάστημα με τους εμβολιασμός παιδιών, αφού η άρνηση, αλλά και η αμέλεια γονιών σε κάποιες περιπτώσεις να εμβολιάσουν τα παιδιά τους δημιουργεί προβλήματα στο τομέα της υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το θέμα αυτό στο τέλος της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τη δημόσια υγεία, επαναφέροντας παράλληλα αρρώστιες οι οποίες ήταν σε ύφεση. Βάση του είναι το λεγόμενο ρεύμα αντι-εμβολιασμού το οποίο παίρνει σάρκα και οστά και στην Κύπρο. Στη χώρα μας τα 12 προβλεπόμενα εμβόλια γίνονται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας μέσα από τα 63 κέντρα εμβολιασμού, ενώ υπάρχουν και οι εμβολιασμοί στα σχολεία.

Έξαρση ιλαράς

Μιλώντας στην «Κ» για το θέμα που προκύπτει από τον μη εμβολιασμό των παιδιών στην Κύπρο και την ανησυχία που υπάρχει σε ιατρικούς κύκλους, η γ.γ. του ΠΙΣ παιδίατρος Αναστασία Συμεού τόνισε ότι η έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς σε γειτονικές μας χώρες μπορεί να μας επηρεάσει και εμάς άμεσα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι αν και στην Ελλάδα τα περιστατικά πριν από μερικά χρονιά ήταν σχεδόν μηδενικά, σήμερα φαίνεται να υπάρχει έξαρση με 190 νέα περιστατικά, σε μεγάλο βαθμό, σε ομάδες ανεμβολίαστων παιδιών. «Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ότι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους από πεποίθηση και όχι λόγω του ότι δεν βρίσκουν το εμβόλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» η δρ Συμεού.

Θα πρέπει, επισήμανε η ίδια, οι υγειονομικές υπηρεσίες να βρουν τη μέθοδο εκείνη που να τις βοηθάει να εκτιμήσουν αριθμητικά το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί. Αν αυτό ξεπερνά το 5%, τότε υπάρχει κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος καταγραφής των εμβολιασμών, αλλά υπάρχουν τα βιβλιαράκια υγείας μέσα στα οποία καταγράφεται ο κάθε εμβολιασμός του ατόμου. Η μη καταγραφή των εμβολιασμών σε μια βάση δεδομένων όπως γίνεται σε άλλες χώρες, φαίνεται να δημιουργεί αρκετά προβλήματα και στους γιατρούς οι οποίοι εξετάζουν τους μαθητές στα σχολεία, καθώς ένα ποσοστό 15-20 % δεν παρουσιάζουν τα βιβλιαράκια τους και δεν μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να γνωρίζουν άμεσα το ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα μας. Μια πρόταση που προέρχεται από τον ΠΙΣ λέει, για όσα παιδιά δεν παρουσιάζουν βιβλιάρια στα σχολεία, να υπογράφουν οι γονείς δήλωση ανάληψης ευθύνης. Για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών παράλληλα, γίνεται έρευνα από το Υπουργείο Υγείας κάθε τρία χρόνια με το ποσοστό κάλυψης για την ιλαρά να βρίσκεται στο 92%.

Έγινε ενημέρωση

Η κυρία Συμεού τόνισε ότι ο ΠΙΣ βλέποντας το πρόβλημα που δημιουργείται προχώρησε σε εκστρατεία ενημέρωσης από την προηγούμενη άνοιξη για να ενημερώσει ως προς τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν όταν δεν προβαίνουμε σε εμβολιασμούς. Όπως τόνισε, μέσα από τα 63 κέντρα εμβολιασμού που υπάρχουν στη χώρα, μπορεί ο καθένας να εμβολιαστεί δωρεάν. Κληθείσα να σχολιάσει στην «Κ» τους λόγους που οι γονείς δεν προβαίνουν σε εμβολιασμούς των παιδιών τους, η δρ Συμεού ανέφερε ότι πρόκειται για νεαρούς σε ηλικία γονείς οι οποίοι δεν έζησαν ούτε οι ίδιοι επιδημίες και δεν ξέρουν τι είναι οι αρρώστιες αυτές.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X