ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας για ΓεΣΥ: Βασισμένη στις πραγματικές δαπάνες του τομέα η μελέτη της Mercer

«Τα θέματα που θέτει τώρα ο ΠΙΣ, είναι ενάντια στην φιλοσοφία του σχεδίου», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Έντονο το κλίμα στον ιατρικό κόσμο σχετικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Από την μια Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ασθενείς, κάνουν μια μαζική προσπάθεια ούτως ώστε το Σχέδιο Υγείας να μείνει εντός χρονοδιαγραμμάτων και να μπει σε εφαρμογή χωρίς δημιουργηθούν τα όποια προβλήματα, ενώ από την άλλη, οι ιατροί μέσω του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου προσπαθούν να περάσουν τις προϋποθέσεις που έθεσαν για να ενταχθούν στο Σύστημα, προκειμένου να επιτύχουν, όπως δηλώνουν, «την εφαρμογή ενός βιώσιμου, ποιοτικά αναβαθμισμένου εθνικού συστήματος υγείας έτσι ώστε ο Κύπριος πολίτης να απολαμβάνει πραγματικές αναβαθμισμένες υπηρεσίες».

Έντονος παρουσιάστηκε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στο «Ράδιο Πρώτο», για την κατάσταση που επικρατεί στον ιατρικό κόσμο στο πλαίσιο της επερχόμενης εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ο κ. Ιωάννου είπε, μεταξύ άλλων, πως πριν ενάμιση χρόνο στη Βουλή ψηφίστηκε ομόφωνα η εφαρμογή του ΓεΣΥ, μετά από συζητήσεις 20 χρόνων, προσθέτοντας, πως «τα θέματα που θέτει τώρα ο ΠΙΣ είναι ενάντια στην φιλοσοφία του σχεδίου και σωστά αντιδρούν οι οργανωμένοι ασθενείς και το Υπουργείο Υγείας».

Σημείωσε δε, ότι «εμείς οφείλουμε να το εφαρμόσουμε όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα. Το να δύνανται οι γιατροί να βλέπουν παράλληλα ιδιωτικά (τους ασθενείς), αυτό είναι ενάντια του σχεδίου και θα δημιουργήσει δύο κατηγορίες ασθενών, ενώ ένας από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου είναι η ισότητα. Πώς θα υπάρξει ισότητα, όταν αυτοί που έχουν λεφτά θα παίρνουν προτεραιότητα;».

Σε ερώτημα που δέχθηκε, αν αντιλαμβάνεται πως σε περίπτωση που δεν τα βρουν με το ΠΙΣ θα είναι δύσκολα τα πράγματα στις προσπάθειες εφαρμογής, ο υπουργός διαφώνησε κάθετα, εξηγώντας πως, ο ΠΙΣ δεν είναι συνδικαλιστικό αλλά θεσμικό όργανο και απλά εκφράζει τις θέσεις της ιατρικής κοινότητας.

Τόνισε δε, εκ νέου ότι «αυτός που κάνει τις διαβουλεύσεις είναι ο ΟΑΥ, εμείς έχουμε τονίσει ότι έχουμε την καλή διάθεση και είμαστε στη διάθεση των δύο πλευρών να μεσολαβήσουμε ούτως ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις». Συμπλήρωσε δε, πως «αν και εφόσον δεν βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις και προχωρήσει ο ΟΑΥ με το σχέδιο όπως είναι χωρίς οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις οι συμφωνίες που θα γίνουν με τους γιατρούς θα είναι σε ατομικό επίπεδο. Δεν είναι με τον ΠΙΣ που θα κάνει την συμφωνία (ΟΑΥ), είναι με τον κάθε γιατρό ατομικά».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είναι βιώσιμο το ΓεΣΥ νοούμενου ότι η έκθεση της Deloitte, βάσει των όσων ισχυρίζεται ο ΠΙΣ, αναφέρει ότι δεν αρκεί το €1, 2 δις. για την εφαρμογή του Σχεδίου, ο κ. Ιωάννου, αναφέρει απάντησε με έντονο ύφος, «Να το ξεκαθαρίσω για μία ακόμη φορά αυτό το παραμύθι με τη Deloitte. Είναι παραμύθι πλέον αυτό το πράγμα και πρέπει η Deloitte σαν παγκοσμίου φήμης οργανισμός να βγει και να ξεκαθαρίσει τι είναι η μελέτη που έκανε, για ποιο σκοπό την έκανε, με ποια δεδομένα την έκανε, και τι λέει αυτή η μελέτη στο τέλος της ημέρας».

Υπογράμμισε δε, ότι το σχέδιο όπως έχει ψηφιστεί το 2017 ο προϋπολογισμός που προβλέφθηκε και οι εισφορές, βασίστηκε στην αναλογιστική μελέτη της Mercer, για την οποία ξοδεύτηκαν πάρα πολλά λεφτά και είναι βασισμένη στις πραγματικές δαπάνες του τομέα της Υγείας. Aυτό επιβεβαιώνεται, τόνισε, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και από την Eurostat. «Άρα η θέση μας εμάς σαν Υπουργείο και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι ότι έγινε αυτή η μελέτη, είναι τεκμηριωμένη, είναι στην διάθεση οποιουδήποτε θέλει να την δει», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X