ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεργασία της Τουρκίας για αγνοούμενους ζητάει ο επ. Προεδρίας

Να δοθεί πρόσβαση σε αρχεία, «στρατιωτικές ζώνες» και πληροφορίες για σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων

ΚΥΠΕ

Το μήνυμα ότι δεν μπορεί έπειτα από 44 χρόνια να συνεχίζεται το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, μετέφερε την Τρίτη ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, λέγοντας παράλληλα ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί, δίνοντας πρόσβαση σε αρχεία, «στρατιωτικές ζώνες», αλλά και σε πληροφορίες για σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων.

Ενημερώνοντας μαθητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου Νήσου για τα ανθρωπιστικά ζητήματα και τις προσπάθειες επίλυσής τους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στα θέματα των εγκλωβισμένων, ενώ είπε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους, ο κ. Φωτίου είπε ότι «τόσο τα ευρήματα στους μαζικούς τάφους, όσο και οι μαρτυρίες και τα στοιχεία που συνοδεύουν την κάθε περίπτωση αγνοούμενου, μας συγκλονίζουν πραγματικά όλους».

Είπε ακόμη ότι δεν παραγνωρίζεται το έργο της ΔΕΑ «αλλά εξακολουθούν να αγνοούνται 851 συμπατριώτες μας», οι περισσότεροι, δηλαδή, των όσων έχουν καταγραφεί στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε, και πρόσθεσε πως οι παραβιάσεις αυτές δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους.

«Εκείνοι που διαπράττουν το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών τους», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι όλοι οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα να πληροφορηθούν όλη την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους και για να γίνει αυτό «θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί επιτρέποντας τις χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, όπως και την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού».

Είπε επίσης ότι η Άγκυρα πρέπει να δώσει απαντήσεις και στοιχεία για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστοι.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα και να αγωνιζόμαστε για την δικαίωση της πατρίδας μας, αλλά και της θυσίας των ηρώων και μαρτύρων μας» είπε ο κ. Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγκλωβισμένων, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ότι πρόκειται για άλλο ένα θέμα «που μας προκαλεί πόνο αλλά και θαυμασμό για την αντοχή, το θάρρος και τον ηρωισμό» αυτών των ανθρώπων.

Ανέφερε ότι οι Έλληνες και Μαρωνίτες Κύπριοι που παρέμειναν μετά το τέλος της εισβολής το 1974 στα χωριά τους ήταν είκοσι χιλιάδες, όμως ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραματικά λόγω των πιέσεων, της παρενόχλησης και των άλλων μέτρων του κατοχικού καθεστώτος εις βάρος τους.

Προσπαθούμε για όλους τους εγκλωβισμένους μας να δώσουμε την αναγκαία στήριξη και να τους ενισχύσουμε στην προσπάθεια τους να παραμείνουν στα πάτρια εδάφη, είπε ο κ. Φωτίου.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην απαίτηση που πρόβαλε το κατοχικό καθεστώς για καταβολή "δασμών" για την ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο, όπως είπε, της κλιμάκωσης της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και των μηνυμάτων που συνεχώς αποστέλλει για περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής της στο Κυπριακό.

Καταληκτικά, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο «θάρρος και τη δύναμη που αντλούμε ειδικά από τους εγκλωβισμένους μαθητές του Ριζοκαρπάσου», οι οποίοι, όπως είπε, αντιστέκονται παραμένοντας στις εστίες τους με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X