ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βλέπουν αύξηση των εξαγωγών χαλλουμιού οι εταιρείες

Εξαγωγές 28 χιλιάδων τόνων χαλλουμιού κάθε χρόνο, στα 190 εκατ. υπολογίζονται τα έσοδα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

 

Τα μικρά μεγέθη της κυπριακής αγοράς καθιστούν ξεκάθαρο ότι ο κλάδος παραγωγής γάλακτος και χαλλουμιού βασίζεται κατά κόρον στις εξαγωγές. Είναι δε λογικό οι τελευταίες εξελίξεις στην βρετανική αγορά η οποία συγκεντρώνει περίπου το 50% των εξαγωγών χαλλουμιού να έχουν θορυβήσει τις εταιρείες εξαγωγής χαλλουμιού, ωστόσο οι εκτιμήσεις των πρωταγωνιστών στον κλάδο είναι μάλλον αισιόδοξες.

Μάλιστα γίνεται λόγος για αύξηση των εξαγωγών μέχρι το 2024, βάσει μελετών που έχουν εκπονηθεί από τον σύνδεσμο τυροκόμων, σύμφωνα με τις οποίες τα έσοδα από τις εξαγωγές θα φτάσουν δυνητικά τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία των γαλακτοβιομηχανιών, η παραγωγή και η εξαγωγή χαλλουμιού κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 30% . Υπολογίζεται δε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2018 οι εξαγωγές χαλλουμιού ανέβηκαν στους 20 χιλιάδες τόνους έναντι των 17,5 χιλιάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι πρωταγωνιστές

Στο κεφάλαιο των εξαγωγών τρεις είναι οι βασικοί παίκτες, τους οποίους η «Κ» αναζήτησε και κατέγραψε στοιχεία και εκτιμήσεις, αλλά και τα παρεπόμενα της απώλειας του εμπορικού σήματος του προϊόντος στην Βρετανία. Πρόκειται για τις εταιρείες Χαραλαμπίδης Κρίστης, Alambra – Petrou Bros και Papouis Daires, οι οποίες συγκεντρώνουν το 75% των εξαγωγών χαλλουμιού. Έκαστη παράγει περίπου 7 χιλιάδες τόνους χαλλούμι ετησίως. Η εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εξαγωγή γαλακτοκομικών εδώ και δεκαετίες, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από €100 εκατομμύρια, ενώ το 30% περίπου, αφορά εξαγωγικές δραστηριότητες.

Η Papouis Dairies, συμφερόντων του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων,  είναι εταιρεία με εμπειρία στην παραγωγή χαλλουμιού για περισσότερα από 50 χρόνια, και με εργοστασιακές εγκαταστάσεις δυνατότητας παραγωγής 12 τόνων χαλλουμιού καθημερινά. H εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από τριάντα χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Μέση Ανατολή. Η γαλακτοβιομηχανία Alambra- Petrou Bros με εγκαταστάσεις στην Λάρνακα, και προσωπικό περί των 200 υπαλλήλων, εξάγει πέραν του 80% της συνολικής παραγωγής της στην διεθνή αγορά και το υπόλοιπο 20% διανέμεται στην τοπική αγορά. Η εταιρεία κατέχει πέραν του 30% των συνολικών εξαγωγών του κυπριακού χαλλουμιού με παραγωγή που ξεπερνά τους 4500 τόνους ετησίως. Εξάγει σε 40 χώρες και συνεργάζεται με αριθμό διεθνών αλυσίδων υπεραγορών, μεταξύ αυτών τα Spar, τα Lidl και η AB Basilopoulos. Σημειώνεται ότι πέραν των τριών μεγάλων πρωταγωνιστών, το υπόλοιπο 25% των εξαγωγών αφορά τις εταιρείες Pittas, Δωδώνη, Leukonoitziatis, Αδερφούς Πάντζιαρου και την εταιρεία Χατζηπιερής.

Οι μισές στη Βρετανία

Τα στοιχεία που συνέλεξε η «Κ» υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο της βρετανικής αγοράς στην εμπορική δραστηριότητα της Κύπρου στις εξαγωγές χαλλουμιού, καθώς αυτή συγκεντρώνει περίπου το 50% του συνόλου των εξαγωγών. Τα στοιχεία των εταιρειών είναι κοινά, και μιλούν για έσοδα ύψους 60 εκατ.ευρώ από τις εξαγωγές στην Βρετανία. Κάνουν δε λόγο για αύξηση στις εξαγωγές στην συγκεκριμένη αγορά για το 2018. Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, οι εξαγωγές χαλλουμιού ανήλθαν στους 9.200 τόνους, έναντι 7.700 την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης αποδίδει την αύξηση στην προτίμηση των Άγγλων καταναλωτών στα είδη μεσογειακής διατροφής καθώς και στο γεγονός ότι έχουν εντάξει το χαλλούμι σε διάφορες συνταγές, ενώ γίνονται τεράστιες πωλήσεις σε παραλλαγές χαλλουμιού, όπως είναι το χαλλούμι burger και το χαλλούμι chilli.

Σουηδία και Γερμανία

Πέραν της Βρετανίας, αυξημένες είναι και οι αγορές της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σε αυτές τις αγορές οι εξαγωγές ανήλθαν στους 350 τόνους την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου και τα έσοδα στα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 2.700 τόνων και έσοδα 18 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, η Σουηδία είναι η δεύτερη κατά σειρά αγορά για το κυπριακό χαλλούμι με τις εισαγωγές να έχουν ξεπεράσει τους 3.341 χιλιάδες τόνους μέχρι τον Αύγουστο του 2018, ενώ οι ενδείξεις ανεβάζουν τις εισαγωγές στους 4 χιλιάδες τόνοι μέχρι τέλος του 2018.

Στην περίπτωση της γερμανικής αγοράς, έχει απορροφήσει 1.500 τόνους έναντι 1.400 για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου. Η Αυστρία εισήγαγε από την Κύπρο 1.125 τόνους έναντι χιλίων την περσινή περίοδο. Η Αυστραλία, αν και καταγράφει σταδιακή αύξηση πρόκειται για μικρά μεγέθη. Τα έσοδα από τις εξαγωγές στην συγκεκριμένη αγορά ανήλθαν το 2017 στα 10,7 εκατομμύρια σε σχέση με 9,5 το 2016. Πολύ μικρότερα ήταν τα ποσοστά στις ΗΠΑ, όπου τα γαλακτοκομικά προϊόντα που εξάγονται είναι περισσότερο αιγοπρόβεια, ενώ μερίδια έχουν η Φινλανδία και η Ελλάδα. Μετά την Γερμανία, την Σουηδία και την Αυστραλία, εκτιμάται ότι την τάση του χαλλουμιού θα ακολουθήσουν οι αγορές της Γαλλίας και της Ισπανίας. Αυτό καταδεικνύει η αύξηση της κατανάλωσης χαλλουμιού στις συγκεκριμένες αγορές που ανέρχεται στο 20%- 25%. Προοπτικές παρουσιάζει και η περίπτωση της Κίνας παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές δεν ξεκίνησαν κανονικά. Μετά την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα προκειμένου να γίνουν κανονικά οι εξαγωγές και το κυπριακό προϊόν να διεισδύσει στην κινεζική αγορά.

Οι ανησυχίες

Μετά το φιάσκο στην αγορά της Βρετανίας, αυτή την στιγμή το μπαλάκι βρίσκεται στα πόδια της κυβέρνησης. Είναι από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου που αναμένουν πλέον απαντήσεις οι εταιρείες για τα επόμενα βήματα μετά την απώλεια του εμπορικού σήματος, ωστόσο, στο μεταξύ, οι εξαγωγές οι οποίες γίνονται σχεδόν επί καθημερινής βάσης συνεχίζονται κανονικά και στην Βρετανία, αναφέρεται σχετικά από την εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης. Ωστόσο, σε περίπτωση δε σκληρού Brexit, η Κύπρος δεν θα μπορεί να εξάγει χαλλούμι με κυπριακή επωνυμία στην βρετανική αγορά, κάτι που υπογραμμίζεται από τον διευθυντή της εταιρείας Alambra – Petrou Bros Γιώργο Πέτρου. Ο κ. Πέτρου, ως πρόεδρος του συνδέσμου τυροκόμων, επαναφέρει το θέμα του φακέλου κατοχύρωσης του χαλλουμιού και τονίζει ότι η μόνη ανησυχία είναι να μην περάσει ο φάκελος όπως έχει κατατεθεί στην ΕΕ. «Αν περάσει θα μειωθούν οι εξαγωγές της Κύπρου κατά 60% την αμέσως επόμενη μέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτρου. Πέρα από την κατοχύρωση του χαλλουμιού, επικρατεί ανησυχία για το μέλλον των εξαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος, σε σχέση με τους νέους όρους οι οποίοι θα επιβληθούν λόγω Brexit.

Η εξέλιξη στην Βρετανία δεν έχει επηρεάσει καθόλου τις εταιρείες καθώς ο καταναλωτής δεν αγοράζει λόγω του σήματος το προϊόν, αναφέρει ο Νίκος Παπακυριακού, Γενικός διευθυντής αγελαδοτρόφων και γραμματέας στην εταιρεία Παπουής. Παρά το γεγονός ότι διαγράφηκε το εμπορικό σήμα, οι εξαγωγές της Κύπρου δεν σταματούν. Ωστόσο, ο κ. Παπακυριακού θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να αναζητηθούν νέες αγορές, όχι μόνο γιατί δεν θα χαθεί η αγορά της Βρετανίας, κατά την εκτίμηση του, αλλά και λόγω της περιορισμένης ποσότητας παραγωγής γάλακτος. Είναι γι΄ αυτό τον λόγο που θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο οι εξαγωγές χαλλουμιού στην Κίνα, τις οποίες προωθεί η Κυβέρνηση, να μπορούν να ικανοποιήσουν έστω και σε μικρό βαθμό τις ανάγκες της κινεζικής αγοράς.

 * Εκ παραδρομής αναφέρθηκε στην έντυπη έκδοση, ότι στο πλαίσιο των εξαγωγών χαλλουμιού, η εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης, συνεργάζεται και με την εταιρεία John and Pascalis. Αναδημοσιεύεται ηλεκτρονικά, με τη διόρθωση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X